„Arka“ jau kyla

Šalia buvusio „Respublikos“ viešbučio po pusmečio statybos darbų ryškėja modernaus 7 aukštų verslo centro „Arka“, kurį įmonės „Imlitex Holdings“ užsakymu stato statybų bendrovė „YIT Kausta“, kontūrai.

 Vietoj buvusio "Respublikos" viešbučio iškils "Arka". <br> M.Patašiaus nuotr.  
 Vietoj buvusio "Respublikos" viešbučio iškils "Arka". <br> M.Patašiaus nuotr.  
 Vietoj buvusio "Respublikos" viešbučio iškils "Arka". <br> G.Bitvinsko nuotr.
 Vietoj buvusio "Respublikos" viešbučio iškils "Arka". <br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

"Lietuvos rytas"

May 7, 2017, 1:00 PM

Biurų pastatui „Arkos“ pavadinimas suteiktas ne veltui: verslo centro pirmuosius du aukštus į dvi dalis dalija tarp jų besidriekianti istorinė Karmelitų gatvė, taip suformavusi arkos skliautą.

Projekto autorius architektas Gintautas Natkevičius sakė, kad istorinė aplinka leido ieškoti neįprastų sprendimų.

„Kai yra istorinė terpė, architektui įdomu ieškoti išeičių. Šiuo atveju istorinė pėsčiųjų Karmelitų gatvė padiktavo sprendimą, kuris pavertė statinį daugiasluoksniu. Viršutinė pastato dalis yra santūri, kubo formos, apatinė – banguojanti, o gatvelė suteikia istorinį akcentą“, – pasakojo architektas.

Architekto viziją jau daugiau nei pusmetį įgyvendina čia plušantys 70 statybininkų. Per tą laiką atlikti parengiamieji statybos darbai, įrengtos pagrindinės pastato komunikacijos, elektros linijos, įrengiami 100 metrų gylio geoterminiai gręžiniai, pastatyti penki pastato aukštai.

„YIT Kausta“ generalinis direktorius Kęstutis Vanagas sakė, kad jau įgyvendinta sudėtingiausia konstrukcinė pastato dalis – arkos formavimas.

„Virš atkurtos Karmelitų gatvės iš viso iškils penki pastato aukštai. Kad būtų atlaikytas toks milžiniškas svoris, virš gatvės esančioje perdangoje buvo klojamos daugiau nei 20 metrų ilgio, metro pločio ir 1,6 metro aukščio sijos. Jų stiprumas buvo didinamas į kiekvieną iš jų įmontuojant po 90 įtempiamų 1,5 cm skersmens lynų, jie buvo įtempiami keliais etapais, po truputį apkraunant sijas“, – apie sudėtingą procesą pasakojo K.Vanagas.

Architektas G.Natkevičius sakė, kad Lietuvos konstruktoriams šį kartą teko paplušėti ieškant sprendimo.

„Konstruktoriams teko nelengva užduotis, kaip sutvirtinti daugiau nei 20 metrų tarpatramio perdangą. Toks sprendimas ir įgyvendinimas yra vienas pirmųjų Lietuvoje, bet galiu pasakyti, kad su užduotimi jie puikiai susitvarkė“, – sakė projekto autorius.

Iš viso perdangai buvo sunaudota apie 600 kubinių metrų betono. Betonuoti naudotas specialus statybos inžinerijos mokslų daktaro Viganto Antano Žiogo sukurtas aukštos stiprumo klasės betonas. Visas betono standėjimo procesas buvo stebimas įbetonuotų temperatūros matavimo daviklių, o duomenys perduodami tiesiogiai internetu.

Šiuo metu yra iškilę penki iš septynių verslo centro „Arka“ aukštų.

Baigus 26 metrų aukščio pastato konstrukcijos darbus bus imamasi fasado įrengimo – naudojant stiklines fasado konstrukcijas pastatas įgaus stiklinio kubo formą. Permatomas fasadas čia įsikūrusiems biurų darbuotojams leis grožėtis Nemuno salos vaizdais. Langų stiklai bus padengti specialiu šilkografiniu ornamentu, kuris biurų patalpas saugos nuo saulės kaitros. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.