Kai gali neskaičiuoti: arabai pastatė dar vieną išskirtinį objektą

Tarsi medaus korys, kurį suformuoja susijungiančios šešiakampės akys. Tokį pavidalą Saudo Arabijos sostinėje Rijade statomam Karaliaus Abdullah naftos studijų ir tyrimų centrui (KAPSARC) sumanė Zahos Hadid architektų biuras. Tokia forma pasirinkta ne atsitiktinai, o su mintimi, kad prireikus ateityje statinį būtų galima plėsti.

 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
 Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos.<br> „Hufton +Crow“/archdaily.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (20)

Lrytas.lt

Nov 24, 2017, 3:44 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 4:01 PM

Londone įsikūrę profesionalūs architektai sukūrė statinį, kuriame tyrėjai vienoje nafta turtingiausių pasaulio šalių ieškos tvaresnių energijos rūšių. Neseniai 2014 m. pradėtą statyti tyrimų centrą leista apžiūrėti visuomenei.

KAPSARC – nekomercinis projektas, kurio tikslas – tirti, kaip efektyviau panaudoti energiją. Pats pastatas naudoja saulės energiją, kurios baterijos įrengtos ant konferencijų pastato stogo, recirkuliuojamą vandenį ir yra pasyviai vėsinamas. Visas patalpų drėkinimui reikiamas vanduo pastatui tiekiamas iš negeriamo vandens šaltinių. 30 proc. statybose naudotų medžiagų – perdirbtos, rašo archdaily.com.

Ryškiai baltos spalvos kristalo formos fasadai – korėti, todėl per juos cirkuliuoja oras.

Bendras KAPSARC plotas – 70 tūkst. kv. metrų. Jį sudaro penki statiniai: energijos žinių centras, energetinis kompiuterių centras, konferencijų centras, mokslinė biblioteka, kurioje telpa 100 tūkst. leidinių, ir maldos vieta. Visi penki pastatai tarpusavyje sujungti ir išdėlioti aplink didelį vidinį kiemą, kurį pridengia kupolai.

Tyrimų centro formą lėmė atšiaurios dykumos sąlygos. Jo maketas lipdytas taip, kad pastatas sulaikytų saulės spindulius. Tuo pačiu čia netrūksta atvirų erdvių, per kurias pučiantis vėjas vėsina patalpas.

Pasislėpti nuo saulės pačiais kaitriausiais metų mėnesiais po žeme išvingiuoti praėjimai.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.