Vilnius pražiopsojo pinigus – negavo lėšų istoriniam namui Polocko gatvėje

Vilniaus savivaldybė per pusmetį taip ir nesugebėjo sutvarkyti sklypo aplink griūvantį istorinį namą Polocko gatvėje dokumentų, todėl negaus lėšų iš tarptautinio fondo jam rekonstruoti.

Vienintelę Lietuvoje veikiančią pirtį klaipėdiečiai gina mojuodami vantomis prie miesto savivaldybės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vienintelę Lietuvoje veikiančią pirtį klaipėdiečiai gina mojuodami vantomis prie miesto savivaldybės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2018-03-08 07:25

Išskirtinės architektūros medinio pastato Polocko gatvėje ateitis ir toliau lieka miglota.

Vilniaus savivaldybė iki lėšoms gauti paraiškos pateikimo termino pabaigos nesugebėjo parengti žemės nuosavybės dokumentų.

Taip pat nebuvo parengtas leidimas statybai, o paskutinėmis paraiškos rengimo dienomis paaiškėjo, kad medinuko rekonstravimo išlaidos padidės 300 tūkst. eurų. Tiek didesnės sumos iš Lietuvos, Latvijos, Baltarusijos bendradarbiavimo per sieną programos lėšų nenumatoma skirti.

Finansavimo iš šios programos galimybės būtų buvusios palankios ir Vilniaus savivaldybei, nes jai tektų prisidėti tik 10 proc. projekto sumos.

Kad istorinio namo rekonstravimo projektui nepavyks gauti lėšų, paaiškėjo vakar per Vilniaus savivaldybės tarybos posėdį.

Medinuko rekonstravimą buvo ketinama atlikti už 1,6 mln. eurų. 1,07 mln. eurų būtų buvę skiriama pastatui ir infrastruktūrai sutvarkyti, o 300 tūkst. eurų – interaktyviai Lietuvos Didžiajai Kunigaikštystei skirtai ekspozicijai ir medžio dirbtuvių įrangai.

Vienas medinio pastato atgaivinimo projekto iniciatorius tarybos narys, partijos „Lietuvos sąrašas“ atstovas Liutauras Stoškus pripažino, kad tokią baigtį buvo galima numatyti.

Mat dokumentų rengimo grafikas buvo toks įtemptas, kad iki paskutinės savaitės niekas nežinojo, ar pavyks viską atlikti.

Paklaustas, kokie bus kiti žingsniai siekiant atgaivinti unikalų pastatą, L.Stoškus minėjo, kad galima tikėtis Kultūros ministerijos finansavimo. Ši institucija paraiškas modernizuoti viešąją ir privačią kultūros infrastruktūrą priima iki rugpjūčio pabaigos.

Tačiau čia medinuko atgaivinimo iniciatoriai susidurs su problema, mat skiriant lėšas nebus finansuojamos kai kurios sritys, be to, savivaldybei teks prisidėti nebe 10 proc., o mažiausiai 20 proc. projekto sumos.

Įtrauktas į Kultūros vertybių registrą

Savivaldybė griūvantį pastatą praėjusiais metais išpirko iš bendrovės „Start Vilnius“. Anksčiau jame buvo įrengti keli socialiniai butai.

Buvęs gyvenamasis namas Polocko gatvėje yra išskirtinės medinės architektūros pavyzdys Vilniuje.

Pastatas pradėtas statyti dar 1876 metais. Tai ypatingos architektūrinės vertės medinis pastatas, puoštas menine drožyba, kuriai Vilniuje neprilygsta joks kitas medinis paminklinis namas.

Jame tarpukariu gyveno visuomenės ir kultūros istorijai svarbios asmenybės – menininkai Konstantinas Markovskis, Jadvyga Minska, rašytoja Sofija Bykova, lankėsi tapytojas Ferdinandas Ruščicas ir fotografas Janas Bulhakas.

Namas 2006 m.s buvo įtrauktas į Kultūros vertybių registrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.