Algirdas ir Vilija Kaušpėdai atsisakė ieškinio

Architektai Algirdas ir Vilija Kaušpėdai, teisme siekę užginčyti Lietuvos architektų rūmų (toliau – Rūmų) Profesinės etikos tarybos (PET) sprendimą, kuriuo jie buvo pripažinti pažeidę profesinę etiką, atsisakė ieškinio. Šiuo pagrindu Vilniaus apygardos teismas nutraukė civilinę bylą pagal ieškovų A. Kaušpėdo ir V. Kaušpėdienės ieškinį atsakovams R. Mažeikai, R. Mažeikaitei-Petraitienei, A. Mačiuliui ir Rūmams dėl autorių teisių pažeidimo.

R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-09-17 14:42, atnaujinta 2018-09-17 20:11

„Šis atvejis, pirmiau nagrinėtas Profesinės etikos taryboje, vėliau persikėlęs į teismą, gerai iliustruoja iki šiol nesuderintą statybos ir autorių teisių reguliavimą. Statybos teisės aktuose yra įtvirtintos liberalios galimybės perduoti vis dar rengiamą projektą kitam projektuotojui, neatsižvelgiant į iš to kylančius įsipareigojimus, susijusius su autorių teisių apsauga, profesinės etikos principais, taip pat ir to paties Statybos įstatymo reikalavimu užtikrinti, kad galutinį projektą pasirašytų statinio autoriai.

Taigi norėdami neatsidurti tokiose situacijose, tiek architektai, tiek statytojai turi būti pakankamai dėmesingi ne tik Statybos įstatymo reikalavimams, bet ir kitiems ribojimams, išdėstytiems Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatyme bei Europos architektūros paslaugų teikėjų etikos kodekse.

Taip pat tikimės, kad į vis dažniau kylančius autorių teisių ir profesinės etikos klausimus atsižvelgs statybos sritį kuruojanti Aplinkos ministerija ir sureguliuos statinio projektavimo procesus taip, kad nebūtų sudaromos sąlygos jų pažeidimams“, – situaciją komentuoja Rūmų pirmininkė Daiva Veličkaitė.

Rūmų duomenimis, architektai ginčą išsprendė taikiai ir pasiekė susitarimą. Rūmai atkreipia dėmesį, kad intelektinės nuosavybės apsauga yra susijusi ne tik su privačiais autoriaus interesais, bet yra pripažįstama viešuoju interesu – svarbia visuomenės vystymo sąlyga.

Todėl ir pasiekus taikius susitarimus tarp autorių, nustatyti profesinės etikos pažeidimai vis tiek yra nagrinėjami Architektų profesinio atestavimo komisijoje, kartu įvertinant ir taikaus susitarimo faktą bei jo sudarymo aplinkybes.

Rūmai primena, kad 2018 rugsėjo 22 d. PET pripažino A. Kaušpėdą ir V. Kaušpėdienę pažeidusius Europos architektūros paslaugų teikėjų profesinės etikos kodekso nuostatas, reglamentuojančias naudojimąsi kito architekto sukurta intelektine nuosavybe ir idėjomis be jo sutikimo, autoriaus informavimą ir prieštaraujančių etikai sutarčių atsisakymą. PET rekomendavo architektams stabdyti kvalifikacijos atestato galiojimą (laikotarpiui iki 6 mėn.).

Teismui panaikinus laikinąsias apsaugos priemones, šis sprendimas bus perduotas Architektų profesinio atestavimo komisijai per 1 mėnesį nuo teismo sprendimo įsigaliojimo dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.