Ekspertų patarimas parko norintiems uteniškiams – grąžintus sklypus išpirkti

Panevėžio regioninė architektūros taryba (RAT) atliko Utenos Vyžuonaičio parko teritorijos detaliojo plano dviejų koncepcijos variantų vertinimą ir pateikė rekomendacijas dėl gyvenamosios teritorijos sprendinių.

RAT įvertino Utenos Vyžuonaičio parko teritorijos detalųjį planą. <br>vizual.
RAT įvertino Utenos Vyžuonaičio parko teritorijos detalųjį planą. <br>vizual.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 2, 2019, 10:22 AM

Utenos rajono savivaldybės administracija kreipėsi į RAT ekspertus susidūrę su problema, kai grąžinant žemės sklypus savininkams buvo suformuoti sklypai, kurie pagal Utenos bendrąjį planą yra parko teritorijoje ir faktiškai negali būti naudojami pagal paskirtį. Siekiant rasti išeitį šioje situacijoje, rengiamas Vyžuonaičio parko teritorijos detalusis planas (autorės architektės A. Kažienė, R. Bakšytė, M. Balsytė, R. Ulozaitė).

RAT ekspertų vertinimu, formuojant vientisą Vyžuonaičio parko struktūrą, prioritetas turėtų būti teikiamas miesto gyventojų rekreacinių poreikių tenkinimui. Taip pat turėtų būti išsaugotas esamas landšaftas, palaikomas esamas kraštovaizdžio pobūdis. Ekspertai savo išvadoje teigia, jog gyvenamųjų teritorijų sklypų trūkumo mieste nėra, todėl jos integracija į parko teritoriją yra netikslinga. Jie pažymi, kad vizualiai vertingų šlaitų urbanistinė tarša gali neigiamai paveikti parko teritorijos kokybę, o leidus gyvenamosios statybos plėtrą šioje teritorijoje, situacija gali tapti nevaldoma.

RAT, įvertinusi du pristatytus Vyžuonaičio parko teritorijos detaliojo plano koncepcijos variantus, konstatavo, kad pirmojo koncepcijos varianto sprendiniai neprieštarauja bendrojo plano reikalavimams, siekiamų tikslų įgyvendinimui ir pateikė rekomendacijas dėl gyvenamosios teritorijos sprendinių nagrinėjamoje teritorijoje.

RAT rekomenduoja išpirkti reikiamas teritorijas (sklypus ar jų dalis), reikalingas prieigoms ir vientisam Vyžuonaičio parko teritorijos suformavimui; vengti gyvenamosios teritorijos invazijos, prioritetą teikti miesto rekreacinei infrastruktūrai; numatyti galimybę laipsniškam jau esamų užstatytų gyvenamųjų sklypų integravimui į parko rekreacinę funkciją (rekreacinės paslaugos, maitinimas, apgyvendinimas ir pan.); detaliojo plano sprendinių tikslinimo stadijoje vadovautis pirmojo koncepcijos varianto bendraisiais sprendiniais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.