Komisija atrinko geriausią architektų idėją koncertų salei ant Tauro kalno

Lietuvos ir užsienio architektų komisija atrinko geriausią idėją koncertų salei ant Tauro kalno, bet kol kas neatskleidžia, kas jos autorius.

Prieš 56 metus statytas buvusių Profsąjungų rūmų pastatas ant Tauro kalno bus nugriautas, o viduje esantys vertingi vitražai išsaugoti ir perduoti Nacionaliniam dailės muziejui. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Prieš 56 metus statytas buvusių Profsąjungų rūmų pastatas ant Tauro kalno bus nugriautas, o viduje esantys vertingi vitražai išsaugoti ir perduoti Nacionaliniam dailės muziejui. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 28, 2019, 10:19 AM

„Per tris darbo dienas ir naktis komisija išrinko konkurso nugalėtojus – po ilgų diskusijų visi komisijos nariai pasirašė protokolą. Galime pasidžiaugti, kad iš viso buvo sulaukta beveik 250 pasiūlymų“, – BNS sakė Vilniaus savivaldybės vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis.

Pasak jo, komisija šią savaitę baigė vertinti anoniminius darbus ir atrinko laimėtojus, tačiau siekiant užbaigti procedūras, vokai su autorių pavardėmis dar neatplėšti.

Tai turėtų nutikti rugpjūtį, tada laimėjusi idėja bus pristatyta visuomenei.

Anot M. Pakalnio, kai kurie darbai buvo naudingi ir dėl „šviežio požiūrio“ į teritoriją aplink Tauro kalną, kur yra ir Vilniaus evangelikų senųjų kapinių kompleksas. Jis pabrėžė, kad nemažai autorių siūlė išlaikyti dabartinės kalvos, kaip parko, vertę, „nesiūlydami drastiškų pertvarkų“.

„Galiu pasakyti tik tiek – galvoju, kad ta vieta pasikeis. Su konkurso nugalėtoju toliau, pagal jo pasiūlymus, reikės suderinti ir aplinkos tvarkymą. Laimėjęs sprendimas mums sudaro labai geras sąlygas“, – tvirtino architektas.

Konkurso laimėtojams numatyta skirti 60 tūkst. eurų premiją, antros ir trečios vietos laimėtojai atitinkamai gaus 40 ir 20 tūkst. eurų.

Anksčiau teigta, jog pasiūlymus teikė architektai iš JAV, Pietų Afrikos, Kinijos, Indijos, Ispanijos, Libijos, Ukrainos ir kitų šalių. Tai – pirmas toks konkursas Baltijos šalių regione organizuojamas drauge su Tarptautine architektų sąjunga.

Paskelbus konkurso nugalėtoją bus rengiamas Koncertų salės techninis projektas ir skelbiamas rangos darbų konkursas. Anot M. Pakalnio, laimėję architektai toliau dalyvaus idėją paverčiant konkrečiu projektu, su jais bus kalbamasi dėl reikiamų pakeitimų.

Prieš 56 metus statytas buvusių Profsąjungų rūmų pastatas ant Tauro kalno bus nugriautas, o viduje esantys vertingi vitražai išsaugoti ir perduoti Nacionaliniam dailės muziejui.

Savivaldybė sutvarkys Koncertų salės prieigas, taip pat greta esančią Liuteronų sodų teritoriją – Vilniaus evangelikų senųjų kapinių kompleksą. Bendra aplinkos sutvarkymo projektų vertė kartu su Europos Sąjungos parama siekia apie 14 mln. eurų.

Nacionalinės koncertų salės statybos turėtų prasidėti 2021-aisiais. Planuojama naują koncertų salę pastatyti 2023 metais, švenčiant 700-ąjį Vilniaus gimtadienį.

Pagal sostinės savivaldybės parengtas architektūrinės idėjos konkurso sąlygas, naujajame pastate bus iki 1,7 tūkst. vietų didžioji ir 500 vietų mažoji salės, taip pat erdvės barams, erdvus vestibiulis su vaizdu į įspūdingą miesto panoramą ir patalpos įvairiai kitai kultūrinei veiklai.

Numatomas koncertų salės projektavimo paslaugų ir statybos darbų biudžetas siekia 52 mln. eurų. Į šią sumą įtrauktos visos su objekto projektavimu, statyba ir įrengimu bei sklypo tvarkymu susijusios išlaidos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.