Paaiškėjo, koks biurų pastatas iškils sklype Vilniaus centre

Bendrovės „Verslo investicijos“ ir Lietuvos architektų sąjungos skelbto administracinio pastato Lvovo g. 21 A, Vilniuje, atviro projekto tarptautinį architektūros konkursą laimėjo bendrovės „Architektūros kūrybinės grupės“ projektinis pasiūlymas. Jo autoriai – architektai Remigijus Bimba, Raimondas Gudauskas, Audronė Janulytė, Giedrė Bardžiukaitė, Agnė Možeiko, Viktorija Cvetkova.

Administracinio pastato Lvovo g. 21 A, Vilniuje, konkursui buvo pateikta 17 pasiūlymų.<br>vizual.
Administracinio pastato Lvovo g. 21 A, Vilniuje, konkursui buvo pateikta 17 pasiūlymų.<br>vizual.
Pirmoji vieta atiteko bendrovės „Architektūros kūrybinės grupės“ projektiniam pasiūlymui.<br>vizual.
Pirmoji vieta atiteko bendrovės „Architektūros kūrybinės grupės“ projektiniam pasiūlymui.<br>vizual.
Antroji vieta paskirta bendrovės „Cloud architektai“ projektui.<br>vizual.
Antroji vieta paskirta bendrovės „Cloud architektai“ projektui.<br>vizual.
Trečioji vieta skirta „Arrow architects“ iš Danijos.<br>vizual.
Trečioji vieta skirta „Arrow architects“ iš Danijos.<br>vizual.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2019-07-31 09:36, atnaujinta 2019-07-31 10:22

Konkursui pateikta 17 projektinių pasiūlymų, komisijos sprendimu buvo vertinti visi projektai. Antroji vieta paskirta bendrovės „Cloud architektai“, kurio autoriai – Jovilė Porvaneckaitė, Antanas Dagelis, Simonas Čalnaras ir Agnė Zenkevičiūtė, projektui.

Trečioji vieta – skirta „Arrow architects“ iš Danijos, kurio autoriai – Ulrik Raysse su komanda. Visoms trims pirmosioms vietoms skirti piniginiai prizai – atitinkamai 12 tūkst., 8 tūkst. ir 5 tūkst. eurų.

Konkurso dalyviams buvo keliami uždaviniai: išnagrinėti sklypo užstatymo galimybes, sukurti geriausią architektūrinį-urbanistinį sprendimą, tinkantį projektuojamame sklype ir atitinkantį projektinei teritorijai bei sklypui galiojančius reglamentus, planuojamą programą bei kokybiškos architektūros principus, taip pat suprojektuoti pastatą, derantį prie esamos urbanistinės aplinkos mastelio, sukuriant jungtis su esama visuomeninių erdvių sistema ir užtikrinant jų vizualinį sąryšingumą su esamais nekilnojamojo kultūros paveldo objektais (Vilniaus senamiesčiu), išsaugant miestui ir visuomenei svarbius vizualinius-erdvinius rakursus.

Komisijai teko didelė atsakomybė išrinkti labiausiai šią miesto erdvę atitinkantį projektą. „Projektas laimėtojas konceptualiai užbaigia Vilniaus architektūrinės kalvos rytinį šlaitą bei gerai išsprendžia urbanistinę architektūrinę kompoziciją ir racionalią funkciją,“ – esminius sprendimo kriterijus apibendrina vertinimo komisijos pirmininkas Vilniaus miesto vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis.

Pasak „Eikos“ generalinio direktoriaus Domo Dargio, labai nustebino pateiktų pasiūlymų gausa. „Išrinkti projektą, geriausiai atitinkantį visus interesus, buvo nelengvas uždavinys, net dėl pirmų trijų vietų komisija ne iš karto priėmė sprendimą. Visgi, laimėjęs projektas ne tik darniai įsilieja į miesto panoramą, bet ir funkcionaliai bei lanksčiai planuoja vidines erdves tuo užtikrindamas pastato ilgaamžiškumą,“ – projekto nugalėtojo privalumus vardina D. Dargis.

Kaip rašoma aiškinamajame rašte, pastato tūris, žvelgiant nuo kairiojo upės kranto, skaidomas į dvi dalis, siekiant pabrėžti statinio liaunumą, kuris savo gabaritais nedisonuotų  su esamais pastatais pirmajame ir antrajame dešiniojo upės kranto kvartalo planuose.

Todėl pastato planinė ir tūrinė kompozicija kuriama iš dviejų vertikalių dalių, kurios yra pastumtos viena kitos atžvilgiu bei siaurosiomis kraštinėmis orentuojamos į pietus, į kairįjį upės krantą, miesto centrą, nuo kurio apžvelgiamas šis kvartalas. Pastato paprastumas ir neprovokuojančios formos ne disonuoja, o papildo dešiniojo upės kranto urbanistinės kalvos kompozicją.

Konkursas vyko nuo 2019 birželio 3 d. iki liepos 22 d. Komisiją sudarė Vilniaus m. savivaldybės, architektų sąjungos ir užsakovo atstovai. Konkursas buvo skelbiamas vadovaujantis Vilniaus miesto tarybos sprendimu bei siekiant išnaudoti sklypo, kuris patenka į aukštybinių pastatų zoną, potencialą. Projekto valdytojas bendrovė „Eika“ artimiausiu metu pradės derybas dėl projektavimo sutarties su konkurso nugalėtoju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.