Kinijos miestai varžosi dėl kokybiškos architektūros ir vis nustebina

Architektas Henningas Larsenas suprojektavo baltą Hangzhou Yuhang operos pastatą, primenantį ledo lytis ežero paviršiuje.

Kinai pasistatė įspūdingą pastatą.<br>„Henning Larsen“ / archdaily.com nuotr.
Kinai pasistatė įspūdingą pastatą.<br>„Henning Larsen“ / archdaily.com nuotr.
Kinai pasistatė įspūdingą pastatą.<br>„Henning Larsen“ / archdaily.com nuotr.
Kinai pasistatė įspūdingą pastatą.<br>„Henning Larsen“ / archdaily.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 6, 2019, 10:49 AM

Hangdžou (Hangzhou) mieste esančio ežero pakrantėje suprojektuota 1400 vietų auditorija, 500 vietų teatras ir parodų centras. H.Larsenas pastatą užbaigė gegužės mėnesį, nuo tada jis – atviras visuomenei, rašo dezeen.com

Ant baltojo Hangdžou operos teatro pastato fasado išdėstyti geometrinių formų langai, kurie atrodo lyg suskilinėjęs ledas ant užšalusio ežero.

Du nuožulnūs baltos spalvos tūriai suprojektuoti taip, kad atrodytų lyg operos namai pastatyti iš ledo, su stogais, kurie besiliesdami su žeme sukuria atvirą aikštę.

Vieną teatro, kuriame visos sienos juodos, pusę galima atverti į aikštę, tokiu būdu transformuojant jį į erdvę po atviru dangumi, kurioje tilptų net 10 tūkst. žmonių.

Lankytojai gali užlipti iki pat stogo viršaus ir pasigėrėti vaizdu į ežerą, prie kurio ir stovi operos teatras. Šiame vandens telkinyje ne tik atsispindi operos pastatas, jis tapo puikia erdve atvirame ore laiką leisti mėgstantiems miesto gyventojams.

„Tarp Kinijos miestų vyksta konkurencija, kuriant naujas lankytinas vietas, o kiekviena jų turi savo įžymius kultūrinius objektus, – sakė „Henning Larsen“ biuro Honkonge dizaino direktorius Claude Godefroy. – Projektuojant tokius kultūros „mazgus“, svarbiausia mūsų užduotis yra sukurti gyvybingus miesto centrus, kurie visuomet maloniai kviestų vietinius gyventojus, nepaisant to, ar jie mokūs lankytojai, ar ne.“

Promenadoje, kuri supa ežerą, įrengtos prekybos vietos bei nedideli parkeliai, įskaitant tradicinį kinų vandens sodą.

Viduje pėsčiųjų takas jungia abu įėjimus į auditoriją ir fojė, su vidiniais balkonais ir laiptais, siekiant kuo labiau atskleisti vaizdus pastato viduje ir virš ežero.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.