Vilniečiai gamyklos po langais nenori: apie statybas jie sužinojo netyčia

Vilniaus rajono, Avižienių kaimo, gyventojai sukilo prieš jų panosėje planuojamas kone 10 tūkst. kv. m ploto gamyklos statybas. Portalui Lrytas.lt gyventojų atsiųstame laiške teigiama, jog bendruomenė apie planuojamas statybas sužinojo atsitiktinai, nors, kaip paaiškėjo, Aplinkos apsaugos aplinkos agentūra (AAA) planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo (PŪV PAV) atranką atliko ir išvadas pateikė dar 2017-aisiais.

Avižieniuose planuojama langų gamykla, kuriai priešinasi vietiniai gyventojai. <br>vizual.
Avižieniuose planuojama langų gamykla, kuriai priešinasi vietiniai gyventojai. <br>vizual.
Avižieniuose planuojama langų gamykla, kuriai nepritaria vietos gyventojai.<br>V.Balkūno nuotr.
Avižieniuose planuojama langų gamykla, kuriai nepritaria vietos gyventojai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-11-14 15:35, atnaujinta 2019-11-14 18:10

Kaltina informacijos slėpimu

AAA komentare lrytas.lt patvirtino, jos dar 2017 metais priėmė atrankos išvadą būsimos gamyklos poveikio aplinkai vertinimo (PAV), kurioje nustatyta, jog planuojamai ūkinei veiklai PAV neprivalomas. Gavus Nacionalinės visuomenės centro kreipimąsi persvarstyti atrankos išvadą dėl privalomumo nustatyti sanitarinę apsaugos zoną, įvyko PAV atrankos išvados persvarstymas. Buvo priimta galutinė PAV atrankos išvada, kurioje nustatyta, jog PAV visgi neprivalomas.

Avižienių gyventojai tikri – jie nebuvo tinkamai informuoti apie poveikio aplinkai vertinimo procedūras, todėl negalėjo teikti pastabų ir pasiūlymų ar AAA išvados skųsti teisme. Jie neabejoja ir tuo, jog buvo akivaizdžiai pažeistos projektavimo procedūros, mat žemės sklype nebuvo įrengtas stendas apie projektuojamą statinį, nors tą padaryti įpareigoja statybų techninis reglamentas.

Statys darželio pašonėje

Apie savivaldybėje planuojamą viešą susirinkimą gyventojai teigė atsitiktinai sužinoję spalio 1-ąją, informaciją paskelbus Vilniaus rajono savivaldybės tinklapyje, nors ir po jo informacinis stendas įrengtas nebuvo. „Pagrįstai manome, kad tokiais veiksmais, t. y. pažeidžiant projektavimo procedūras, iš esmės slepiant informaciją nuo suinteresuotos visuomenės, „apeinant“ jų nuomonę, ribojant dalyvavimą priimant sprendimus dėl planuojamos gamybos ir pramonės paskirties pastato statybos, buvo ir yra šiurkščiai pažeisti suinteresuotos visuomenės teisės ir teisėti interesai, tyčiniais veiksmais apsunkinta galimybė atstovauti savo interesams bei ribojama teisė ginti savo pažeistas teises“, rašoma Avižienių gyventojų atsiųstame laiške.

Kaip paaiškino AAA atstovai, apie PAV atrankos išvadą gamyklos savininkas turėjo pranešti visuomenei, naudodamasis visuomenės informavimo priemonėmis. AAA duomenimis, informacija buvo paskelbta nacionalinėje ir regioninėje spaudoje, Vilniaus rajono savivaldybės tinklapyje ir Avižienių seniūnijoje. AAA priimtą atrankos išvadą taip pat skelbia savo interneto tinklapyje.

Planuojamas statyti statinys yra privačių gyvenamųjų namų apsuptyje. Artimiausias gyvenamasis namas nuo gamyklos būtų nutolęs maždaug 12 m. Kiti artimiausi pastatai nutolę maždaug 50 m. ar vos didesniu atstumu. Netoliese planuojamos gamyklos įsikūręs vaikų darželis.

„Akivaizdu, jog vos kelių metrų atstumu išsidėstę gyvenamieji namai nėra niekaip suderinami su planuojamo gamybos ir pramonės paskirties pastato statybomis, pažeidžia gyventojų teises į saugią (sveikatai nekenksmingą) bei švarią aplinką. Statybos projekte nurodoma, kad numatomo gamybos ir pramonės paskirties pastato bendrasis plotas 10319,72 kv. m, o pastato aukštis 12,48 m. AAA galutinėje išvadoje ir pasiūlymuose konstatuota, kad sanitarinės apsaugos zona (SAZ) nenustatoma, nes numatoma veikla priskiriama ne statybinių medinių konstrukcijų ir staliaus dirbinių gamybai, o tik medinių konstrukcijų surinkimui“, rašoma gyventojų atsiųstame laiške.

Pasirodo, statybinių medinių konstrukcijų ir staliaus dirbinių gamybai taikoma 100 m SAZ. Statytojas, gyventojų manymu, turėjo pateikti įtikinamų įrodymų apie realiai planuojamą vykdyti veiklą. Akivaizdu, jog medinių langų konstrukcijų, kuri yra statinio konstrukcinė dalis, gamyba yra ne kas kita, o statybinių medinių konstrukcijų gamyba. Todėl, neabejoja gyventojai, privalėjo būti nustatyta minimali 100 m SAZ.

AAA priimtoje galutinėje atrankos išvadoje numatyta, jog poveikio aplinkai vertinimas neprivalomas, vadovaujantis PAV procedūras reglamentuojančiais teisės aktais bei gamyklos savininkui įgyvendinus įsipareigojimą – prieš pradedant vykdyti veiklą įteisinti nustatytą normatyvinę apsaugos zoną arba atlikti Poveikio visuomenei sveikatai vertinimo (PVSV) procedūras dėl sanitarinės apsaugos zonos nustatymo. AAA PVSV procese nedalyvauja. PVSV procesą koordinuoja ir vykdo Nacionalinio visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos.

Kadangi bus vykdoma nauja statyba, techninio projekto derinimo procese turėtų dalyvauti NVSC. Atsižvelgiant į tai, prieš išduodant leidimą statybai, turėtų būti sprendžiamas sanitarinės apsaugos zonos nustatymo klausimas.

Projekte numatyta 110 automobilių stovėjimo vietų, taip pat planuojama, kad į automobilių stovėjimo aikštelę per dieną atvažiuos dvi sunkiasvorės mašinos. Turimomis žiniomis, AAA atrankos išvadoje nustatyta, kad gauti triukšmo taršos rezultatai parodė, jog pastačius naują pastatą ir pradėjus naują veiklą sklype, gyvenimo sąlygos artimiausioje gyvenamojoje aplinkoje triukšmo aspektu kis labai nežymiai ir neviršys Lietuvos higienos normų reikalavimų. Gyventojams taip ir liko neaišku, kokie gi triukšmo rodikliai yra nustatyti ir kokių duomenų pagrindu padaryta tokia išvada.

AAA specialistai aiškino, jog triukšmo sklaidos modeliavimas buvo atliktas naudojantis specialia kompiuterine programa, kuris parodė, jog triukšmo lygis veikiant gamyklai artimiausioje gyvenamojoje aplinkoje neviršys triukšmo ribinių dydžių.

Gamyklos projekte rašoma, jog pastate numatoma medinių langų gamyba, surenkant paruoštas detales. Taip pat teigiama, jog pastate bus montuojamos gamybinės, surinkimo staklės. Nors, anot gyventojų, projektuotojai teigė, kad langų rėmams skirti tašai bus perkami tiesiai iš gamintojo, tačiau manytina, kad šiuo atveju nėra įmanoma išvengti medžio pjaustymo, frezavimo, obliavimo darbų, nėra aišku, kur tašai bus supjaustomi pagal išmatavimus, kaip bus įstatomi užraktai, spynos, rankenos, vyriai. Taip pat, anot gyventojų, nebuvo atsakyta į klausimą – kam bus naudojamos gamybinės staklės, jei, jų teigimu, gamyba nevyks.

Suabejojo, ar atliekos bus tvarkomos tinkamai

Užsakovas viešojo susirinkimo metu gyventojams patvirtino, kad bus atliekamas medienos impregnavimas, o gamyboje bus naudojama ne tik mediena, bet ir aliuminio detalės. Kadangi šiame objekte bus sandėliuojami medienos gaminiai, taip pat bus atvežama ir sandėliuojama medienos medžiaga, gaminiams apdirbti, gyventojams kilo klausimas, ar projektas buvo suderintas su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentu. Projekte nėra aiškia nurodyta, kur bus laikomos atliekos (pjuvenos ar pan.), kaip jos ir neapdorota mediena bus apsaugotos nuo netyčinio ar tyčinio padegimo. Neaišku, ar įvertintos visos galimos gaisro rizikos ir poveikis mažiau nei už 10 metrų gyvenantiems gyventojams ir jų turtui.

AAA komentare teigiama, jog PAV atrankos procedūroje dalyvauja pagal kompetenciją atsakingos institucijos, šiuo atveju, įskaitant ir Vilniaus apskrities priešgaisrinę gelbėjimo valdybą, kuri pritarė Aplinkos apsaugos agentūros priimtai atrankos išvadai, kad PŪV PAV nėra privalomas.

Vilniaus rajono savivaldybė atsiųstame komentare pabrėžė, jog vertina aktyvų visuomenės dalyvavimą ir yra suinteresuota, kad teritorijų planavimo procesai vyktų sklandžiai, nebūtų pažeisti suinteresuotos visuomenės interesai, o kylantys galimi interesų konfliktai būtų sprendžiami efektyviai.

Kaip paaiškino Vilniaus rajono savivaldybės specialistai, 1986 metais, rengiant Avižienių gyvenvietės generalinį planą, sklypas, kuriame ir kils minėta gamykla, buvo pažymėtas kaip pramonės ir sandėliavimo teritorijos naudojimo būdo. Šiuo metu sklypo teritorijos naudojimo būdas – pramonės ir sandėliavimo, sklypo plotas 1,4877 ha, sklypą valdo Nacionalinė žemės tarnyba, su įmone nuomos sutartis sudaryta 45 metams.

Užsakovas žadėjo į pastabas atsižvelgti

Vilniaus rajono savivaldybės atstovai atkreipė dėmesį, jog negalima tapatinti žemės naudojimo būdo ir planuojamos vykdyti veiklos. Galimas planuojamos vykdyti veiklos neigiamas poveikis aplinkai įvertinamas atliekant poveikio aplinkai vertinimo procedūras. Šiuo atveju tai yra pagrindinis instrumentas, skirtas objektyviam sprendimui priimti.

AAA galutinė atrankos išvada dėl gamybos ir pramonės paskirties pastato statybos poveikio aplinkai vertinimo priimta 2017 m. Ši atrankos išvada dėl poveikio aplinkai vertinimo galioja 3 metus.

Remiantis galutine atrankos išvada, planuojamos ūkinės veiklos metu numatoma pastatyti gamybos ir pramonės paskirties pastatą, kuriame bus vykdoma medinių langų ir fasadų gamyba.

Vadovaujantis galutine atrankos išvada, užsakovas, prieš pradėdamas vykdyti ūkinę veiklą yra įpareigotas įteisinti nustatytą normatyvinę sanitarinę apsaugos zoną arba atlikti Poveikio visuomenės sveikatai vertinimo procedūras dėl sanitarinės apsaugos zonos nustatymo. Galutinė atrankos išvada priimta su išvardytomis sąlygomis. Poveikio aplinkai vertinimo procesą koordinuoja AAA.

Visuomenės informavimas apie numatomą gamyklos statybos projekto rengimą vyko spalį. Viešame susirinkime dalyvavo ir gyventojai. Savivaldybė, savo ruožtu, projektuotojui persiuntė visas gautas pretenzijas ir pasiūlė dar kartą organizuoti viešinimo procedūrą.

Bendrovė, atsakydama į savivaldybės raštą, patikino, kad imasi ir imsis visų būtinų priemonių, kad būtų užtikrinta, jog planuojamo statyti gamybos ir pramonės paskirties pastato projektavimas ir statyba būtų vykdomi laikantis visų privalomų teisės aktų reikalavimų. Bendrovė ketina pakartotinai organizuoti visuomenės informavimo apie žemės sklype planuojamo statyti gamybos ir pramonės paskirties pastato projektavimą ir visuomenės dalyvavimo svarstant šio pastato projektinius pasiūlymus procedūrą, kurios metu bus aptariami ir svarstomi visai suinteresuotai visuomenei rūpimi klausimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.