Tai atnaujintas pastatas? Gal juokaujate? Lietuviai negalėjo patikėti latvių išmone

Tai atnaujintas pastatas? Gal juokaujate? Juk dažai nutrupėję, sienos lyg iškandžiotos. Laimei, šie klausimai nesuskubo išsprūsti – Kuldigos savivaldybės Kultūros skyriaus specialistė Tereza Strauta aplenkė paaiškindama, kad tai išskirtinis senųjų statinių restauravimo būdas.

Restoranas „Bangert’s“ buvo atnaujintas naudojant išskirtinę restauravimo metodiką.<br> T.Bauro nuotr.
Restoranas „Bangert’s“ buvo atnaujintas naudojant išskirtinę restauravimo metodiką.<br> T.Bauro nuotr.
Restoranas „Bangert’s“ buvo atnaujintas naudojant išskirtinę restauravimo metodiką.<br> T.Bauro nuotr.
Restoranas „Bangert’s“ buvo atnaujintas naudojant išskirtinę restauravimo metodiką.<br> T.Bauro nuotr.
Kuldigos restauratorių centras. <br> T.Bauro nuotr.
Kuldigos restauratorių centras. <br> T.Bauro nuotr.
Vilos pojūtį kuria senoviniai gobelenu aptraukti baldai, paliktos neryškios sienos, specifinis apšvietimas.<br> T.Bauro nuotr.
Vilos pojūtį kuria senoviniai gobelenu aptraukti baldai, paliktos neryškios sienos, specifinis apšvietimas.<br> T.Bauro nuotr.
Vilos pojūtį kuria senoviniai gobelenu aptraukti baldai, paliktos neryškios sienos, specifinis apšvietimas.<br> T.Bauro nuotr.
Vilos pojūtį kuria senoviniai gobelenu aptraukti baldai, paliktos neryškios sienos, specifinis apšvietimas.<br> T.Bauro nuotr.
Vilos pojūtį kuria senoviniai gobelenu aptraukti baldai, paliktos neryškios sienos, specifinis apšvietimas.<br> T.Bauro nuotr.
Vilos pojūtį kuria senoviniai gobelenu aptraukti baldai, paliktos neryškios sienos, specifinis apšvietimas.<br> T.Bauro nuotr.
Vilos pojūtį kuria senoviniai gobelenu aptraukti baldai, paliktos neryškios sienos, specifinis apšvietimas.<br> T.Bauro nuotr.
Vilos pojūtį kuria senoviniai gobelenu aptraukti baldai, paliktos neryškios sienos, specifinis apšvietimas.<br> T.Bauro nuotr.
Restoranui – penkeri metai, bet interjero detalės neleidžia tuo patikėti.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Restoranui – penkeri metai, bet interjero detalės neleidžia tuo patikėti.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Restoranui – penkeri metai, bet interjero detalės neleidžia tuo patikėti.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Restoranui – penkeri metai, bet interjero detalės neleidžia tuo patikėti.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Restoranui – penkeri metai, bet interjero detalės neleidžia tuo patikėti.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Restoranui – penkeri metai, bet interjero detalės neleidžia tuo patikėti.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Restoranui – penkeri metai, bet interjero detalės neleidžia tuo patikėti.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Restoranui – penkeri metai, bet interjero detalės neleidžia tuo patikėti.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Restoranui – penkeri metai, bet interjero detalės neleidžia tuo patikėti.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Restoranui – penkeri metai, bet interjero detalės neleidžia tuo patikėti.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Restoranui – penkeri metai, bet interjero detalės neleidžia tuo patikėti.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Restoranui – penkeri metai, bet interjero detalės neleidžia tuo patikėti.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Restoranui – penkeri metai, bet interjero detalės neleidžia tuo patikėti.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Restoranui – penkeri metai, bet interjero detalės neleidžia tuo patikėti.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Meniu, kuriame patiekalai iš vietinių produktų pažymėti spaudais.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Meniu, kuriame patiekalai iš vietinių produktų pažymėti spaudais.<br> A.Srėbalienės nuotr.
 Tai, ką renkasi vegetarai. <br> T.Bauro nuotr.
 Tai, ką renkasi vegetarai. <br> T.Bauro nuotr.
 Stručio steikas – išskirtinis restorano patiekalas.<br> T.Bauro nuotr.
 Stručio steikas – išskirtinis restorano patiekalas.<br> T.Bauro nuotr.
Muziejus buvo pirmasis Kuldigoje, atnaujintas pagal naująją metodiką – jame vyko mokomasis tokios restauracijos procesas.<br> T.Bauro nuotr.
Muziejus buvo pirmasis Kuldigoje, atnaujintas pagal naująją metodiką – jame vyko mokomasis tokios restauracijos procesas.<br> T.Bauro nuotr.
 Žvilgsnis iš restorano terasos.<br> T.Bauro nuotr.
 Žvilgsnis iš restorano terasos.<br> T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 Žvilgsnis iš restorano terasos.<br> T.Bauro nuotr.
 Žvilgsnis iš restorano terasos.<br> T.Bauro nuotr.
 Venta ir jos garsusis krioklys.  <br> T.Bauro nuotr.
 Venta ir jos garsusis krioklys.  <br> T.Bauro nuotr.
Kuldigos restauratoriai taip padirbėjo, kad sunkoka numanyti, jog pastatai yra restauruoti.<br> T.Bauro nuotr.
Kuldigos restauratoriai taip padirbėjo, kad sunkoka numanyti, jog pastatai yra restauruoti.<br> T.Bauro nuotr.
Kuldigos restauratoriai taip padirbėjo, kad sunkoka numanyti, jog pastatai yra restauruoti.<br> T.Bauro nuotr.
Kuldigos restauratoriai taip padirbėjo, kad sunkoka numanyti, jog pastatai yra restauruoti.<br> T.Bauro nuotr.
Kuldigos restauratoriai taip padirbėjo, kad sunkoka numanyti, jog pastatai yra restauruoti.<br> T.Bauro nuotr.
Kuldigos restauratoriai taip padirbėjo, kad sunkoka numanyti, jog pastatai yra restauruoti.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (26)

Specialiai LR iš Latvijos

Dec 26, 2019, 3:09 PM

Ant Ventos kranto ties garsiuoju jos kriokliu esantis „Bangert’s“ restoranas buvo atidarytas maždaug prieš penkerius metus. Vos kelios dešimtys metrų jį skiria nuo istorinio pastato, kuriame įsikūręs Kuldigos kraštotyros muziejus.

„Muziejus buvo pirmasis Kuldigoje, atnaujintas pagal naująją metodiką – jame vyko mokomasis tokios restauracijos procesas. Tik vėliau jis buvo panaudotas atnaujinant „Bangert’s“.

Dabartinio restorano pastatas priklausė muziejui, jis ilgai stovėjo apleistas. Maždaug prieš penkiolika metų miesto taryba nutarė, kad laikas jį būtų parduoti investuotojams. Mūsų Kultūros skyrius, žinoma, protestavo, kad jis atitektų privatiems asmenims. Kaipgi kitaip?“ – nusišypsojo Tereza. Ir suskubo pridurti: „Rezultatas mums patinka. Jis nepriekaištingai restauruotas.“

Buvęs Kuldigos miesto architektas Edgaras Zalanas ir jo biuras sukūrė šio pastato restauravimo koncepciją. Jis juk atnaujintas, o atrodo taip, tarsi nebūtų paliestas meistrų, – tai specialus seno pastato įvaizdį kuriantis stilius.

Štai todėl „Bangert’s“ yra kitoks. Pavadintas kapitono Bangerto vardu – jis, anot legendos, atgabeno iš Paryžiaus namą į šią vietą Kuldigoje kaip vestuvių dovaną savo sužadėtinei.

Dabartinis restorano pastatas – tai Bangerto vilos kopija. Kuriant interjerą pasistengta išsaugoti jaukių namų pojūtį. Tai padaryta sustačius senovinius gobelenu aptrauktus baldus, palikus neryškias sienas, pasitelkus specifinį apšvietimą.

O kuo išskirtinė restorano virtuvė? Pasak T.Strautos, joje kone viskas gaminama iš produktų, kuriuos tiekia vietos ūkininkai ar žvejai, pavyzdžiui, tai daržovės, ežere sugautos žuvys, stručių mėsa – iš didžiausios Latvijoje stručių fermos, esančios netoli Kuldigos. Taigi strutienos kepsnys, kainuojantis 24 eurus, yra šio restorano meniu akcentas.

Kita vertus, geri produktai gali tapti nieko verti, jei virtuvėje nesidarbuoja geri meistrai. „Bangert’s“ turi savo virtuvės šefą – iš Kuldigos kilusį Aigarą Silį. Tai patyręs virėjas, kuris įgijo žinių ir dirbdamas, ir kaupdamas jas įvairiuose pasaulinio lygio seminaruose.

Dar viena išskirtinė šios vietos savybė – žiemą restorano patalpose vykta muzikiniai renginiai, gurmanų, someljė susibūrimai – čia sutelpa iki 100 svečių. Nuo rugsėjo iki gegužės restoranas dirba nuo 12 iki 21 valandos, savaitgalį – iki 22-os.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.