Bus įdomu: nuotoliniu būdu siūlo vykdyti ir naujų statybos projektų viešinimą

Lietuvoje paskelbus karantiną, kai kurių objektų projektiniai pasiūlymai pristatyti nuotoliniu būdu – toks būdas tapo išbandymu ir vystytojams, ir miestiečiams.

Projektus ketinama pristatyti nuotoliniu būdu, tik statytojai turės parūpinti kompiuterius.<br>Convegni Ancisa / Pixabay.com nuotr.
Projektus ketinama pristatyti nuotoliniu būdu, tik statytojai turės parūpinti kompiuterius.<br>Convegni Ancisa / Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2020, 5:13 PM

Aktyvūs visuomenininkai ėmėsi diskutuoti, ar tokia vystytojams suteikta galimybė neįšaldyti projektų nediskriminuoja žmonių, neturinčių galimybių pristatymuose dalyvauti nuotoliniu būdu.

Laikinai einantis Lietuvos architektų rūmų pirmininko pareigas Lukas Rekevičius pristatė Aplinkos ministerijos siūloms statybų techninio reglamento STR 1.04.04:2017 „Statinio projektavimas, projekto ekspertizė“ pakeitimą, kurį LAR gavo derinti.

Siūlomo pakeitimo esmė – siūlomas apibrėžimas ekstremalių situacijų metu nuotoliniam viešinimui: „Asmenys, pageidaujantys dalyvauti viešame svarstyme nuotoliniu būdu, bet neturintys tam techninių galimybių, turi kreiptis į statytoją jo nurodytais kontaktais likus ne mažiau kaip 24 valandoms iki viešo susirinkimo pradžios tam, kad jiems būtų sudarytos techninės galimybės dalyvauti viešame svarstyme ir gauti informaciją apie numatomą statinių projektavimą.“

LAR darbo grupės išnagrinėjo ir pateikė dvi skirtingas pozicijas. Dalis architektų teigia, kad tokiu būdu būtų apribota vyresnio amžiaus žmonių, neturinčių interneto, telefono ir kompiuterio, galimybė dalyvauti viešajame susirinkime.

Kiti, anot L. Rekevičiaus, teigia, kad toks papildymas kaip tik išsprendžia vyresnio amžiaus žmonių, neturinčių techninių galimybių, problemas, mat jas užtikrins statytojas. Lieka tik paprašyti.

„Aš linkęs palaikyti nuomonę, kad papildymas yra tinkamas. Visų pirma, svarbiausias momentas – statytojo atsakomybė gyventojų dalyvavimui užtikrinti. Pavyzdžiui, jei kažkas nori dalyvauti realiai vykstančiame susirinkime, tačiau neturi pinigų bilietui, ar statytojas turi nupirkti tą bilietą?

Matyt ne, nes tas, kas nori dalyvauti susirinkime, turi įdėti pastangų (atvykti, sunaudoti degalų, skirti laiko, pirkti bilietą. Todėl viso labo paprašyti, kad statytojas parūpintų kompiuterį virtualiam viešinimui – visiskai minimalių pastangų reikalaujantis veiksmas, kuris yra adekvatus reikalavimas“, – socialiniame tinkle komentavo laikinasis LAR pirmininkas.

Šiuo metu, anot L.Rekevičiaus, sudėtinga visiems, susijusiems su projektavimo veikla. Projektai stabdomi, įšaldomi, atidedami. Tiems projektams, kurie dar vyksta, viešinimas privalomas.

„Siekdami procesų nestabdyti LAR redakcijai pritaria. Belieka rekomenduoti numatyti apsaugos priemones, kad palengvinimu nepiktnaudžiautų nė viena pusė“, – reziumavo laikinasis LAR pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.