Sostinės senamiestyje projektuojamas naujas kompleksas: architektai turi penkis siūlymus

Gyvenamųjų namų su komercinėmis ir administracinėmis patalpomis kompleksui, Žiupronių 7 ir 9, Vilnius kviestinis architektūrinis konkursas pasiekė finalinę stadiją – pateikti 5 darbai, kurie iki viešinami iki vasario 28-osios.

Kviestiniame Žiupronių 7-9 konkurse gauti 5 darbai.<br>Vizual.
Kviestiniame Žiupronių 7-9 konkurse gauti 5 darbai.<br>Vizual.
Projektas devizu „12022021“.<br>Vizual.
Projektas devizu „12022021“.<br>Vizual.
Projektas devizu „Dunamu“.<br>Vizual.
Projektas devizu „Dunamu“.<br>Vizual.
Projektas devizu „A room with a view“.<br>Vizual.
Projektas devizu „A room with a view“.<br>Vizual.
Projektas devizu „748451“<br>Vizual.
Projektas devizu „748451“<br>Vizual.
Projektas „Aštrusis“.<br>Vizual.
Projektas „Aštrusis“.<br>Vizual.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2022-02-24 08:09

Vasario 28 d. konkurso komisijos posėdyje bus paskelbti konkurso nugalėtojai.

Šio konkurso tikslas – Vilniaus istorinėje dalyje sukurti premium ir aukštesnės klasės daugiabučių gyvenamųjų namų kompleksą, kuris savo sprendiniais turi darniai įsilieti į supančią Senamiesčio aplinką ir būti maksimaliai patogus jame gyvenantiems žmonėms.

Konkursas organizuojamas vadovaujantis Lietuvos architektų rūmų tarybos Laikinaisiais architektūrinių konkursų organizavimo nuostatais, patvirtintais 2020 m. sausio 22 d.

Projektas „Aštrusis“

Vilniaus senamiesčiui būdinga ir nepasikartojančios, netikėtai atsiveriančios erdvės ir perspektyvos. Siūlomas naujasis užstatymas tęsia šią tradiciją – skirtingos konfigūracijos kiemų erdvės natūraliai persilieja tiek su gamtine tiek ir su supančia urbanistine aplinka. Jos vizualiai jungiasi, tačiau turi aiškiai išreikštas ribas. Toks tūrių išdėstymas kartu leidžia formuoti butus taip, kad jie būtų maksimaliai insoliuoti ir pro jų langus atsivertų puikūs vaizdai.

Būsto vertę lemia ne tik vaizdas pro langą, tačiau ir erdvė, kuria ateinama iki durų, todėl siūlome įvairialypį užstatymą formuoti apie pėsčiųjų traktą, jungiantį dvi naujai kuriamas viešąsias erdves. Išnaudojant reljefo aukščių perkritimą abiejuose sklypuose projektuojamas cokolinis aukštas, ant kurio išsidėsto skirtingo tipo korpusai. Architektūrinę kuriamo komplekso išraišką būtų galima apibūdinti vienu žodžiu – subalansuota, o prabangos įspūdį turėtų sustiprinti preciziška realizacijos kokybė. Kintančias erdves formuoja taisyklingi ramūs tūriai. Visų fasadų apdaila gelsvų plytų mūras su tinko užtrynimu.

Projektas devizu „748451“

Projektuojamam kompleksui pasirinktas būdingas perimetrinio-posesijinio užstatymo tipas, atskiruose sklypuose projektuojami pastatai į bendrą kompoziciją sujungiami ugniasienėmis. Kiekviename sklype suformuojama privati kiemo erdvė. Bendra sklypų užstatymo kompozicija kuriama taip, kad būtų užtikrinama geriausia patalpų insoliacija bei patraukliausių senamiesčio panoramų apžvalga, atsižvelgiant į teritorijos reljefą ir aplinkinį užstatymą.

Projektuojami tūriai su dvišlaičiais stogais. Sklype adresu Žiupronių g. 9 pastatas projektuojamas dviejų aukštų su mansarda, sklype adresu Žiupronių g. 7 – trijų aukštų su mansarda.

Žiupronių gatvės išklotinėje užstatymo aukštis projektuojamas vieno aukšto su mansarda, siekiant išlaikyti būdingą gatvės užstatymo aukštį, siūlomos komercinės / administracinės patalpos gatvės perimetro gyvybingumui užtikrinti. Įvažiavimas į teritoriją projektuojamas iš Žiupronių gatvės.

Projektas devizu „A room with a view“

Iš esmės pastatas istoriniame kontekste prisistato kaip paprastas tūris su dvišlaičiu stogu. Du kiemai formuoja perėjimą tarp viešosios ir privačios pastato erdvės. Per šiuos kiemelius galima pasiekti abiejų pastatų įėjimus žemesniuose aukštuose. Kuriame aktyvias viešąsias erdves ir siūlome naujus ryšius miesto audinyje, todėl pastatų kvartalas tampa pralaidesnis.

„Viduje“ įgyvendiname naują kvartalo širdį, sukurdami naujus ryšius tarp A. Strazdelio g. ir Žiupronių gatvės. Naujojo pastato projekte svarbią vietą užima stogas.

Iš mansardiniuose aukštuose esančių butų atsiveria geriausi miesto vaizdai. Padarius stogą gyvenamąjį, specifinėmis archetipinės dvišlaičio stogo formos transformacijomis, stogo kraštovaizdis tampa įdomus ir suteikia pastato architektūrai išskirtinumo. Galiausiai stogas apibrėš pastato identitetą.

Projektas devizu „Dunamu“

Projektuojami pastatai kuria darnią kompoziciją sklypuose, kuri sustiprina Žiupronių bei Vanagėlio g. ašis ir harmoningai užpildo apleistą teritoriją senamiesčio audinyje. Skirtingos tūrių formos atspindi kintantį senamiesčio siluetą, o tarp jų atvertos properšos sukuria naujas vizualines ašis komplekso ir miesto gyventojams.

Žiupronių g. perimetru projektuojamas komplekso tūris ties servitutu pakeičia kryptį ir atsitraukia nuo sklypo ribos. Taip ne tik respektuojama nutrūkusi, tačiau dar jaučiama Rasų g. ašis, bet ir sukuriama jauki komplekso prieigų erdvė. Šis tūris savo charakteriu išsiskiria iš bendro komplekso architektūrinės kalbos ir tampa savotišku atkuriamos teritorijos vietoženkliu.

Pagal projekto užduotį formuojami du tūriai, kurie sujungiami bendra ugniasiene ir formuoja vientisą kompleksą. Nors siūloma architektūros kalba – viena – skirtinguose sklypuose esantys pastatai atskiriami per detales. Tūriniai stoglangiai, terasų forma, langų ritmas ir įtraukimas, fasado medžiagos charakteriai niuanso principu kuria skirtingą charakterį komplekso sklypuose.

Projektas devizu „12022021“

Pagrindiniai pastato tūriai orientuojami pastatų galais į miesto panoramą bei į Daukšos g. Sklypo užstatymo perimetras formuojamas visus pastatus sujungiant nedideliais vieno, dviejų, trijų aukštų tūriais. Tokiu būdu sukuriamos vidinės pastatų erdvės – kiemai. Kuriamas uždaras komplekso kvartalas. Apeinant kvartalą iš visų pusių atsiveria senamiesčiui būdingas kintantis siluetas.

Projektuojami pastatai senamiesčiui būdingais dvišlaičiais stogais. Norint sukurti kintantį pastato galinių fasadų siluetą nedidelė dalis stogo karnizo pakeliama suformuojant iškeltus tūrius. Išraiškingi tūriai moderniai papildo kuriamą nuosaikią pastatų architektūrinę išraišką. Projektuojami jaukūs, privatūs, draugišką kaimynystę kuriantys vidiniai kiemai. Vidinė erdvė kuriama taip, jog praplėstų gyvenamojo būsto erdvę į kiemą. Kiemai gausiai apželdinti, su vingiuotais takeliais vedančiais link pagrindinių patekimų į pastatus.

Pirmuosiuose komplekso aukštuose planuojamos komercinės paskirties patalpos su patekimais iš lauko. Dalis patalpų projektuojamos ties Rojaus skveru, dalis ties Žiupronių g. bei Kalno skveru. Pirmuosiuose pastatų aukštuose numatomi vestibiuliai su bendruomenės erdvėmis bei pagalbinėmis patalpomis gyventojams bei vestibiulio darbuotojams. Vestibiuliuose gali vykti susitikimai, erdvė lengvai transformuojama į gyventojų susitikimų erdvę.

Komplekse projektuojami aukštesnės, išskirtinės klasės butai bei prabangūs apartamentai.

Konkursą organizuoja įmonė RELEVEN, o administruoja mmap.

Konkursinius pasiūlymus vertins autoritetinga ekspertinė komisija:

Mindaugas Pakalnis – Vilniaus miesto savivaldybės vyriausiasis architektas, Gintaras Balčytis – architektas, Algirdas Žebrauskas – architektas, Robertas Zilinskas – architektas, Remigijus Bimba – architektas, Saulius Merkys – užsakovo atstovas, komisijos pirmininkas, Viktoras Zubrecovas – užsakovo atstovas.

Recenzentai: Tomas Grunskis ir Irena Kliobavičiūtė.

Visuomenė gali teikti pasiūlymus iki 2022m. vasario 27d. 12:00 el. paštu info@ziuproniu9.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.