Tarp Bučos ir Irpino kils naujas miestelis: prezidentas V. Zelenskis jau pritarė architektų idėjoms

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis susitiko su architektų biuro „Balbek Bureau“ komanda ir sutarė imtis architektų pasiūlyto ambicingo projekto: netoli Kijevo pastatyti miestelį, kuriame laikinai, kol bus atstatyti karo metu  sugriauti namai, apsistotų vietos gyventojai. 

„Re: Ukraine“ (arch. „Balbek Bureau“).<br>„Balbek Bureau“ / pilotas.lt vizual.
„Re: Ukraine“ (arch. „Balbek Bureau“).<br>„Balbek Bureau“ / pilotas.lt vizual.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-29 10:09, atnaujinta 2022-04-29 10:22

Teritorijoje tarp Bučos ir Irpino miestų planuojama apgyvendinti nuo 1 300 iki 5 000 žmonių, likusių be pastogės. Šis regionas itin smarkiai nukentėjo, Rusijos kariams bandant šturmuoti Ukrainos sostinę.

Pasak „Balbek Bureau“ įkūrėjo Slavos Balbeko, kompleksą, kurį sudarytų moduliniai namai, būtų galima pastatyti per keturis ar penkis mėnesius.

„Bučoje 10 ar 15 proc. pastatų yra visiškai sugriauti, – „Dezeen“ sakė S. Balbekas. – Tačiau kai kuriuos pastatus pakaks suremontuoti, perdažyti, pakeisti langų stiklus, ir žmonės galės grįžti į savo namus.“

Pirminė projekto „Re:Ukraine“ idėja – mediniai moduliai, kurie taptų oriu būstu nuo karo  į Vakarų Ukrainą pabėgusiems žmonėms. 

Tačiau Rusijos karinėms pajėgoms pasitraukus iš sostinės, susitikime dėl Ukrainos atstatymo, kuriame dalyvavo vietos valdžios institucijų atstovai, architektai bei Infrastruktūros ministerijos atstovai, V. Zelenskis paragino projektą įgyvendinti arčiau subombarduotų miestų ir kaimų.

Prezidento nuomone, toks projektas galėtų būti realizuotas netoli Bučos. Žmonės nenori keliauti už 500 kilometrų nuo savo namų. Jie nebijo bombardavimo. Be to, patys vietos gyventojai planuoja imti atstatyti savo namus, todėl nori būti kuo arčiau jų ir kaimynų.

„Pirmasis etapas – suteikti laikiną būstą visiems mūsų šalies viduje perkeltiems asmenims, tiems, kurių namai buvo sugriauti, kol atstatysime jų namus arba kol žmonės gaus kompensaciją“, – sakė V. Zelenskis.

Antruoju etapu ketinama atstatyti visus okupantų sugriautus miestus.

Šiuo metu architektai baigia rengti bendrąjį būsimojo miestelio planą ir kalbasi su vietos merais bei politikais, kad būtų galutinai apsispręsta dėl jo dydžio ir vietos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.