Švitrigailos gatvės mediniai namai jau šluojami nuo žemės paviršiaus: Vilniuje prasidės dar vienos statybos

Nutriušę Švitrigailos gatvės mediniai namai, kuriuose niekada nebuvo patogumų, šluojami nuo žemės paviršiaus. Netrukus čia prasidės verslo centro statybos.

Naujamiesčio mediniame kvartale liko nedaug namų, o gyventojai išsikraustė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Naujamiesčio mediniame kvartale liko nedaug namų, o gyventojai išsikraustė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Cyber City“ miestelis iškilo vietoj buvusio įmonės „Sparta“ pastato.<br>Rengėjų vizualas.
„Cyber City“ miestelis iškilo vietoj buvusio įmonės „Sparta“ pastato.<br>Rengėjų vizualas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 28, 2023, 12:26 PM, atnaujinta Feb 28, 2023, 12:49 PM

Nors Švitrigailos gatvės trobose gyvenę vilniečiai keletą metų svajojo apie vandentiekį, nuotekų tinklus, jų svajonėms nebuvo lemta išsipildyti.

Trobos, kurios buvo tikras kontrastas „Cyber City“ miesteliui, kitoje gatvės pusėje iškilusiam vietoj buvusio įmonės „Sparta“ pastato, pradėtos ardyti. Šioje vietoje turėtų prasidėti naujojo verslo centro statybos.

Įrengs požeminę aikštelę

Naujojo verslo centro projektą įgyvendins bendrovė „Vilbra“, kuri jau valdo netoli esantį verslo centrą. Jame įsikūręs „Vinted“ biuras.

Jau parengti ir pastato projektiniai pasiūlymai. Sklype projektuojamas 6 aukštų su antstatu administracinės paskirties pastatas su 3 aukštų požemine automobilių stovėjimo aikštele.

Pagrindinis įėjimas projektuojamas iš Švitrigailos gatvės. Įvažiavimas į sklypą numatytas iš Švitrigailos ir Amatų gatvių.

Požeminėje aikštelėje numatytos 184 automobilių vietos, o antžeminėje tilps tik 9 transporto priemonės.

Nejaukus medinis kvartalas liks tik prisiminimuose, nes projektuojant administracinės paskirties pastatą bus tvarkoma ir teritorija. Čia bus formuojama apželdinta erdvė, sutvarkyti šaligatviai.

Projektiniuose pasiūlymuose nurodoma, kad pastate vienu metu galės dirbti apie 1200 žmonių. Gali būti, kad pirmajame aukšte įsikurs kavinė ar restoranas, o ant pastato stogo numatoma įrengti terasą darbuotojų poilsiui.

Vandens tiekėjai nuvylė

Švitrigailos gatvės mediniuose namuose vilniečiai gyveno kaip XIX a. pabaigoje: prispyrus reikalui bėgo į kiemą, kur įrengti lauko tualetai, prausėsi šildydami vandenį, kurio tekdavo eiti prie kolonėlės.

Viltis jiems buvo sužibusi, kai paaiškėjo gretimos Amatų gatvės tvarkymo planai. Ten buvo įrengti vandentiekio, nuotekų tinklai. Nuo Amatų gatvės iki trobų – vos 17 metrų.

Todėl Švitrigailos gatvės namų gyventojai dar 2019-aisiais kreipėsi į bendrovę „Vilniaus vandenys“ reikalaudami pateikti aiškią informaciją, kodėl jų būstai iki šiol neprijungti prie centralizuotų vandentiekio ir nuotekų sistemų.

Netrukus gyventojai iš „Vilniaus vandenų“ gavo prisijungimo sąlygas, bet paaiškėjo, kad, norint jas įgyvendinti, kiekvieno buto savininkui reikia sumokėti ne mažiau kaip po 20 tūkst. eurų.

Taip pat paaiškėjo, kad prie tinklų Amatų gatvėje prisijungti neįmanoma – neatitinka vamzdžių diametras.

Plėtra nebuvo numatyta

Nors Amatų gatvėje atsirado net dvi nuotekų tinklų atšakos, savivaldybės Šilumos ir vandens ūkio poskyrio vedėjas Kęstutis Karosas tikino, kad įgyvendinus šios gatvės rekonstrukcijos projektą prijungti Švitrigailos gatvės keturių namų kanalizacijos vamzdžius galima tik pagal suderintą projektą.

Jau tada valdininkas įspėjo, kad artimiausiu metu nuotekų tinklų plėtra Švitrigailos gatvėje nenumatyta nei Vilniaus miesto integruotų teritorijų vystymo programoje, nei bendrovės „Vilniaus vandenys“ strateginiame veiklos ir plėtros plane.

Gali būti, kad jau tada buvo numatyta medinius namus griauti, bet gyventojai su planais nebuvo supažindinti.

O tvarkomoje Amatų gatvėje savivaldybė pažadėjo skverą ir naują apšvietimą, paviljoną su būtinais inžineriniais tinklais, poilsio erdvę, riedėjimo zoną, pėsčiųjų taką, vaikų žaidimų ir sporto aikšteles, lietaus nuotekų tinklus. Ir lyg pajuokai – viešąjį tualetą.

Tad keturių Švitrigailos gatvės medinių namų, kuriuose buvo dvylika butų, gyventojai dar keletą metų vaikščiojo į lauko tualetus, o prausėsi vandenį pasišildę vonelėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.