Nacionalinių architektūros apdovanojimų dalyvius šokiravo komisijos nario elgesys: niekino ir žemino

Likus vos kelioms dienoms iki Nacionalinių architektūros apdovanojimų (NAA) nugalėtojų paskelbimo iškilmių, birželio 30-ąją, Tarptautinės architektų dienos išvakarėse, – bum! Šaukštas labai riebaus deguto.

NAA komisijos narys ir Lietuvos architektų rūmų atstovas Audrys Karalius, atvykęs su komisija apžiūrėti objekto „Nemuno7“, demonstravo nepagarbų elgesį bendraudamas su „Nemuno7“ autoriais.<br>„Nemuno 7“ montažas
NAA komisijos narys ir Lietuvos architektų rūmų atstovas Audrys Karalius, atvykęs su komisija apžiūrėti objekto „Nemuno7“, demonstravo nepagarbų elgesį bendraudamas su „Nemuno7“ autoriais.<br>„Nemuno 7“ montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2023, 6:09 PM, atnaujinta Jun 28, 2023, 6:27 PM

Dvi savaites objekto Zapiškyje komanda, kurių darbas „Nemuno7“ – istorijos, industrijos, gamtos ir kultūros laivas Nemuno upėje specialios NAA komisijos buvo išrinktas į trumpąjį nominantų sąrašą (jame – geriausieji iš 127 paraiškų, visus komisijos nariai aplankė gyvai) laukė atsakymo iš NAA komisijos ir Lietuvos architektų rūmų (LAR), mat informavo juos apie galimai neblaivaus eksperto Audrio Karaliaus nepagarbų elgesį.

Nei vieni, nei kiti nepateikė jokio konkretaus atsakymo ar sprendimo dėl komisijos nario elgesio. Maža to, anot vienos „Nemuno 7“ kūrėjos Sigitos Kundrotaitės-Savickės, LAR netgi pasiūlė juos („Nemuno 7“ komandą – red.) svarstyti, kaip besielgiančius neetiškai, spaudžiančius keisti komisijos sudėtį.

Kartojo, kad kūreja yra „durna“

„Birželio 13 d. komisijos narys ir Lietuvos architektų rūmų atstovas Audrys Karalius, atvykęs su komisija apžiūrėti objekto „Nemuno7“, demonstravo nepagarbų elgesį bendraudamas su „Nemuno7“ autoriais, objekto architektei įspėjus saugoti galvą ir žiūrėti po kojomis laive, komisijos narys replikavo, kad ji kalba nesąmones, ir pareiškė, kad į laivą jis tikrai nelips. Liepė prieiti arčiau, kalbėjo grubiai ir agresyviai. Vėliau kelis kartus pakartojo, kad ji yra „durna“, jei nesupranta, kodėl projektas buvo atrinktas į trumpąjį sąrašą.

Komisijos narys vizito metu neaplankė objekto, bendravo tvirtai įsitvėręs į laivo liepto atitvarus, neapžiūrėjęs projekto iš vidaus ir nelaukdamas kitų komisijos narių nuėjo link automobilių stovėjimo aikštelės.

Galimai neblaivaus eksperto Audrio Karaliaus nepagarbus elgesys, niekinančios ir žeminančios pastabos susitikimo metu „Nemuno7“ komandai sukėlė nepasitikėjimą ir diskreditavo Nacionalinių architektūros apdovanojimų bei Lietuvos architektų rūmų reputaciją“, – tokia žinia šiandien savo feisbuko paskyroje pasidalijo S. Kundrotaitė-Savickė

„Naudodamiesi demokratijos suteikta laisve reaguoti ir sąžiningai spręsti šį klausimą tarp susijusių šalių, kreipėmės į NAA organizatorius dėl komisijos nario elgesio – informavome Nacionalinių architektūros apdovanojimų komisiją ir Audrį Karalių delegavusius Lietuvos architektų rūmus.

Per dvi savaites Komisija ir LAR nepateikė jokio konkretaus atsakymo ar sprendimo dėl komisijos nario elgesio.

Tikslas siekti sąžiningų ir nešališkų vertinimų, kuriuose nebūtų vietos nepagarbiai ir subjektyviai nuomonei, Lietuvos architektų rūmų buvo įvertintas kaip vykstančio konkurso metu daromas spaudimas komisijai, jos sudėčiai ir sprendimams.

Gerbdami Nacionalinių architektūros apdovanojimų idėją, žiūrėdami į šį konkursą profesionaliai ir atsižvelgdami į vertinimo proceso aplinkybes, manome, kad tolesnis mūsų dalyvavimas apdovanojimuose neįmanomas.

Nuoširdžiai tikimės, kad mūsų pasitraukimas iš NAA taps katalizatoriumi prasmingiems apmąstymams ir būtinam reputacijos vertinimui. Mūsų tikslas – remti konkursą, kuriame laikomasi aukščiausių objektyvumo, pagarbos, sąžiningumo ir profesionalumo standartų“, – rašo kūrėjai Gediminas Banaitis-Skrandis ir  S. Kundrotaitė-Savickė „Nemunas7“ feisbuko paskyroje.

„LAR ištraukė bombą“

Architektas, architektūros kritikas, konsultavęs NAA komandą dėl panašių konkursų patirčių užsienyje Andrius Ropolas šią situaciją vadina delikačia, „nes architektų bendruomenė nėra pati maloniausia ir interesų dėl NAA yra visokių“, tačiau šioje istorijoje jam įdomiausias ne komisijos nario elgesys, bet AM ir LAR pozicija.

„O jie tyli. Su AM maždaug aišku, AM nori būti faini prieš LAR ir nenori pyktis, todėl atsakomybę permeta patiems LAR ką daryti.

LAR savo ruožtu tyli ir po tylos iš esmės ištraukia bombą – apie architekto elgesį nieko ir pradeda kvestionuoti ar projekto autoriams, „Nemuno 7“, komandai yra apskritai etiška kreiptis dėl tokio dalyko, nes taip, matai, jie daro spaudimą apdovanojimų komisijai ir sprendimams?

Dar iškelia klausimą, kad pačius autorius apsvarstyti NAA komisijos posėdyje dėl tokio jų elgesio. Kas dabar akivaizdu yra absurdiška, nes „Nemuno7“ paprašė išbraukti juos iš nominantų sąrašo.

LAR neorganizuoja nacionalinių apdovanojimų ir kažkoks LAR svarstymas kaip jie turėtų vykti, ką komisija turėtų svarstyti ar nesvarstyti yra kišimasis į vidinę komisijos darbo veiklą.

Čia kyla klausimas dėl visos LAR Tarybos ar pirmininko etikos, nes etikos kodekse parašyta: „Visi architektūros paslaugų teikėjai įsipareigoja remti nepriklausomumą, nešališkumą, ginti profesijos garbę ir orumą, elgtis taip, kad būtų gerbiamos kitų asmenų teisėtos teisės ir interesai, be to, įsipareigoja pripažinti savo kolegų profesinius siekius ir indėlį bei gerbti jų teises“, – svarsto Andrius.

Akivaizdu, Aplinkos ministerija ir Lietuvos architektų rūmai nesusikalba

Aplinkos ministro patarėja Aistė Žilinskienė lrytas.lt teigė apgailestaujanti dėl šio nemalonaus incidento. „Bet ne mes vertinimo komisijos narius delegavome“, – pabrėžė patarėja. Tuo tarpu portalui atsiųstame LAR komentare atkreipiamas dėmesys, „jog pagal konkurso nuostatus jį organizuoja, vertinimo komisijos sudėtį tvirtina ar keičia, jos techninį aptarnavimą teikia, posėdžius organizuoja ir jų darbo tvarką užtikrina Aplinkos ministerija.“

Ar LAR gali paaiškinti, kas gi Zapiškyje nutiko ir, ar „Nemuno 7“ kūrėjų pareiškimą Rūmai laiko neetišku ir vertina kaip spaudimą NAA vertinimo komisijai? , – to paklausėme LAR.  

Pateikiame jų atsakymą:

"Lietuvos architektų rūmai, reaguodami į viešoje erdvėje keliamus klausimus dėl Nacionalinių architektūros apdovanojimų konkurso metu kylančių ginčų, atkreipia dėmesį, jog visi vieši bandymai vertinti kūrybą yra neatsiejami nuo skirtingų nuomonių, karštų dalykinių diskusijų ieškant objektyvaus ir visas puses tenkinančio konsensuso.

Todėl, LAR vertinimu, ginčai ir nuomonių skirtumai konkursų metu neišvengiami, tačiau tiek Nacionalinių architektūros apdovanojimų konkurso dalyviai, tiek ir vertinimo komisijos nariai turėtų nepasiduoti pagundai konkurso eigos įtakoti nepagrįstomis insinuacijomis", – teigiama LAR  komentare.

Taip pat Rūmų atstovai patikino, jog kreipėsi ir į konkursą organizuojančią Aplinkos ministeriją bei paprašė "patikrinti, ar skundo atsiradimo nepaskatino paviešinta aplinkybė, jog kai kuriems konkurso dalyviams galimai buvo sudarytos išskirtinės galimybės pristatinėti savo darbus konkurso vertinimo komisijai".

Pasak aplinkos ministro patarėjos, vos sužinoję apie galimai neblaivaus NAA vertinimo komisijos nario elgesį, jie kreipėsi į LAR, kad šie įvertintų, ar jis gali toliau tęsti darbą vertinimo komisijoje. 

„Buvome informuoti, jog nemato teisinio pagrindo jį nušalinti nuo konkurso dalyvių darbų vertinimų", – sakė A.Žilinskienė.

LAR Tarybos sprendimu praėjusį ketvirtadienį „Nemuno 7“ skundas perduotas Lietuvos architektų sąjungos (LAS) Profesinės etikos komisijai, kuri turi visus įgaliojimus rinkti faktinius duomenis ir juos vertinti.

Skandalas vertinimui netrukdė

Šiandien Aplinkos ministerijoje kone visą dieną NAA vertinimo komisijos nariai rinko geriausius konkurso dalyvių darbus. Kartu su jais dirbo ir A. Karalius.

Nugalėtojai išrinkti, komisija darbą baigė po 17 valandos.

Dieną telefonu susiekus su A. Karaliumi, jis pažadėjo atsakyti vėliau, tačiau sutartą valandą jau neatsiliepė.

NAA komisija, kurios narius delegavo LAR, LAS, Lietuvos kraštovaizdžio architektų sąjunga, Vilniaus dailės akademija, Vilniaus Gedimino technikos universitetas ir Kauno technologijos universitetas:

Vilniaus dailės akademijos Architektūros katedros docentas, architektas R. Kučinskas,

Kauno technologijos universiteto Statybos ir architektūros fakulteto docentas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, architektas Gintaras Balčytis,

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) profesorė, architektė Dalia Dijokienė,

Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatai, architektai Gintautas Vieversys ir Gražina Janulytė-Bernotienė,

architektas, Mies van der Rohe fondo nepriklausomas ekspertas Audrys Karalius,

architektė ir urbanistė, Anykščių rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Daiva Gasiūnienė,

architektė, kultūros paveldo specialistė Irena Kliobavičiūtė,

kraštovaizdžio architektas Alvydas Žickis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.