Nugyventus vilniečių butus interjero dizainerė prikelia naujam gyvenimui

Jauna interjero dizainerė Alina Venskutė nesibodi imtis darbų senos statybos daugiabučiuose. Pasidairiusi po standartinio išplanavimo butus, ji pasiūlo idėjų, kaip atgaivinti nugyventą ar tiesiog pabodusį būstą. Ne vieną butą sename daugiabutyje pakeitusi interjero dizainerė lrytas.lt skaitytojams patarė, kaip atnaujinti savo pastogę ir kokių klaidų nedaryti, kad galėtumėte gyventi ne tik gražiai, bet ir patogiai.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Jan 21, 2014, 5:36 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:43 AM

Jei norite atšviežinti namus žaisdami detalėmis

Efektyviausiai, tačiau be didelių investicijų, pakeisti kambario nuotaiką, suteikti jaukumo galima būstą dekoruojant tekstile, keičiant užuolaidas, kilimus. Tam tinka ir paveikslai, tapetai, fototapetai. Namus pakeisti galima įsigijus naują šviestuvą ar perstumdžius baldus.

Truputį nusidėvėjusias ar morališkai senstelėjusias sofas, fotelius galima pridengti pledais net ir nekeičiant gobelenų. Naujus minkštus baldus paslėpti po pledais pravartu ir auginantiems vaikus.

Įskilusias lubas patogu apdailinti įtempiamais audiniais. Tai – švarus ir greitas darbas.

Tiek klasikiniam, tiek moderniam interjerui labai tinka veidrodžiai. Jie suteikia jaukumo ir vizualiai padidina erdves. Ypač – mažus butų koridorius. Labai gražiai atrodo didelių išmatavimų veidrodžiai. Tik jiems renkant vietą būtina atkreipti dėmesį, ką pakabinti veidrodžiai atspindės. Geriausiai – jei atspindės langus, o kartu – ir pro juos sklindančią šviesą. Nebus gero efekto, jei veidrodžiuose bus matyti, pavyzdžiui, puodais apkrauta virtuvė.

Jei norite atnaujinti virtuvę ar vonią

Sugalvojus atšviežinti virtuvę ar vonią, reikėtų keisti viską iš karto: nėra geresnės progos perdažyti visas sienas ar pakeisti grindis nei tada, kai įsigyjate naujus baldus.

Geras sprendimas standartinio daugiabučio virtuvei padidinti – virtuvinį stalviršį pritvirtinti po langu. Jei palangės aukštis sutampa su virtuvės darbastalio, jį galima daryti vientisą su palange.

Tas pats su vonia. Kadangi darbų eiliškumas yra toks: santechniniai prijungimai (vanduo ir nuotėkos), po to klijuojamos plytelės, o galiausiai tvirtinama santechnika (praustuvai, vonios, klozetai), patogiausia ir pigiausia viską keisti iš karto.

Norint žaisti buto erdvėmis iš esmės, reiktų planuoti pilną remontą, nes pasikeitus esminiams dalykams, tarkime, perstačius baldus, kinta ir apšvietimo taškai. O pakeitus elektrą, reikia iš naujo dažyti sienas, perdažant sienas – susitepa grindys ir taip toliau.

Jei reikia dar vieno kambario

Gyvenamiesiems kambariams būtinas langas. Tačiau standartiniuose daugiabučiuose kiekviena patalpa dažnai teturi po vieną langą.

Todėl, prireikus papildomo kambario vaikams, vienas sprendimo būdų yra iškelti virtuvę į svetainę – šią padaryti bendrą su valgomuoju ir virtuve, o buvusios virtuvės vietoje suplanuoti nedidelę erdvę vaikui. Tik virtuvė svetainėje turėtų būti kokybiška ir tvarkinga, kad negadintų nuotaikos nuolat ten būnant.

Jei daromas esminis remontas, piniginiu požiūriu toks virtuvės pakeitimas kainuoja nedaug.

Geriausia naują virtuvę šlieti prie buvusiosios ar prie vonios patalpos, kur yra vandens ir nuotėkų įvadai. Papildomai reikia nutiesti ventiliacijos vamzdį gartraukiui. Nepamirškite, kad jo reikia galingesnio, nes dėl susidariusių alkūnių ir didesnio atstumo sumažėja trauka.

Jei verdate ant dujų, keičiant viryklės vietą gali tekti sumanymus atskirtai projektuoti ir derinti su dujas tiekiančia įmone. Tai užima daug laiko ir nemažai kainuoja.

Atskirą vaiko kambarį galima įrengti ir tėvų miegamąją zoną iškėlus į svetainę ar į kokią nišą, kad ir į buvusią drabužinę.

Jei reikia mažiau, tačiau didesnių erdvių

Sujungti patalpas ir taip padidinti jų plotą be didesnio vargo galima tais atvejais, kai pertvara tarp norimų sujungti kambarių nėra laikančioji. Mūriniuose daugiabučiuose namuose laikančias pertvaras galima atskirti pagal storį (vienos plytos – 12 cm – pertvara niekada nebus laikanti) bei pagal lubų perdangų kryptį: perdangos ant pertvarų laikosi galais.

Taip pat negalima griauti pertvarų, kuriose yra komunikacijos: vanduo, dujos, ventiliacija.

Norint išgriauti laikančią pertvarą ar jos dalį, būtina kviesti statybos konstruktorių, kuris detaliai nurodytų, kaip sutvirtinti norimą išgriauti angą.

Standartinis, bet išskirtinis butas. Kaip to pasiekti?

Apgalvojus interjerą, patogiai gyventi vienam žmogui pakanka 40 kvadratinių metrų, dviems - 50-60 kvadratinių metrų. Jei šeima augina vaikus, idealu, kai kiekvienam vaikui galima skirti po kambarį.

Mažos erdvės suteikia daugiau postūmio išskirtinumui. Norint suprojektuoti funkcionalų nedidelį būstą viskas netelpa taip, kaip iš tikro reikėtų. Tada ieškoma nestandartinių sprendimų, atsižvelgiant į gyventojus ir į tai, kad tie nestandartiniai sprendimai nekainuotų daugiau nei naujas didesnis būstas.

Kuo nepatogus standartinio buto išplanavimas?

Būna, kad dėl riboto standartinio buto ploto ne visas norimas patalpas įmanoma padaryti erdvias ir funkcionalias. Tada nustatomi prioritetai: erdvesnės paliekamos svarbesnės zonos.

Pavyzdžiui, mažutė senos statybos daugiabučio virtuvė. Į šešis kvadratinius metrus fiziškai neįmanoma sudėti visų prietaisų ir baldų, reikalingų virėjai, bei patogaus valgomojo stalo aštuoniems asmenims.

Tada sprendžiama, kas svarbiau: maisto gaminimo zona ar valgomoji/svečių priėmimo erdvė. Gal tokiu atveju verčiau virtuvę palikti tik kaip patalpą maistui gaminti, o pietų stalą perkelti į svetainę? Gal atvirkščiai: virtuvės užteks minimalios su nedideliu stalu, nes šeima dažnai pietauja kavinėse, o svetainėje stalas netinka, nes tai yra ir tėvų miegamasis? Tiems, pas ką svečiai užsuką porą kartų per metus, verta pagalvoti – gal svetainės visai nereikia? Tuomet galima virtuvę padidinti keliais kvadratiniais metrais – čia atsirastų vietos ir retiems svečiams, o svetainę galima palikti kaip atskirą vaiko kambarį.

Kuo nepatogios senų daugiabučių svetainės?

Dažnai jos būna siauros ir ilgos, o jei svetainės dar ir pereinamos, baldys sudėtinga patogiai išdėstyti. Vėl tenka spręsti, kas jūsų prioritetas. Jei pirmenybę teikiate televizoriui, rekomenduojama jį kabinti ant galinės kambario sienos. Jei svarbesnis jaukus šeimos pasisėdėjimas ir bendravimas, pirmiausia galvojama, kaip išdėstyti minkštus baldus.

Kur lengva paslysti?

Svarbiausias dalykas patogiai įsirengiant gyvenamąjį būstą – teisingas erdvių ir baldų išdėstymas, atsižvelgiant į šeimos poreikius.

Tačiau viena dažniausių klaidų – įsikurti taip, kaip gyvena draugė ar kaimynas, nors viena bičiulė viengungiauja, o kita augina tris vaikus.

Klaidinga galvoti, kad interjero dizainerio prireikia tik tiems, kurie kuriasi name, o gyvenantiems bute galima be jo apsieiti. Tačiau teisingai išdėstyti baldus žymiai svarbiau mažose erdvėse, kur reikia protingai panaudoti kiekvieną kvadratinį metrą. Jei samdyti dizainerį nėra galimybės, pačiam žmogui reikėtų suprasti savo gyvenimo būdą ir poreikius.

Kita didelė klaida – aklas kopijavimas žurnaluose ar internete matytų vaizdų. Gražiai ir stilingai atrodantys ryškūs gėlėti tapetai gali būti 300 kvadratinių metrų namo interjero fragmentas. O mažam butui tai – visiškai netinkamas motyvas, nes ryškios, šiltos, intensyvios spalvos bei dideli raštai vizualiai mažina erdvę. Dideliam namui, priešingai, jie tinka norint „sušildyti“ erdvius protus.

Viena iš tinkamesnių spalvų mažam butui – balta arba pilkšva, rusva, gelsva. Jei renkatės raštuotus tapetus, raštas turėtų būti smulkesnis ir ne itin aktyvus. Ryškios gali būti tik atskiros sienos ar jų plotai. Tas pats pasakytina apie užuolaidas. Geras sprendimas norint ryškumo mažame bute – ryškios lengvai pakeičiamos detalės: tekstilė, smulkmenos, paveikslai.

Suklysite bute „suplakę“ įvairių stilių kokteilį. Interjero elementus turėtų sieti bendra idėja: stilius, spalva ar bent jau kainų lygis. Juk prie vakarinės suknelės visai nedera sportiniai bateliai. Sumaišyti stiliai sukelia disharmoniją ir nejaukumo jausmą. Panašiai kaip buitinė netvarka.

Tas pats pasakytina ir apie daiktus: baldus, smulkius akcentus, o ypač – skirtingų laikmečių ir tematikų suvenyrus. Visi bet kaip numesti daiktai, disharmonizuoja. Optimaliausias sprendimas daiktams laikyti mažuose butuose – įmontuojamos sieninės spintos. Jos labai talpios.

Kiek reikės atseikėti, jei laukia remontas?

Iš pagrindų atnaujinti butą kainuoja lygiai tiek pat, kiek įsirengti naujos statybos butą su daline apdaila. Sutaupyti galima kažkuriuos apdailos darbus pasidarant patiems, ieškant kokybiškų akcinė apdailos prekių.

Patys statybiniai darbai žiemą kainuos truputį pigiau nei vasarą, nes tuo metu negalimi kai kurie darbai statomuose nešildomuose individualiuose namuose. Taigi apdailininkai bus sukalbamesni. Vis dėlto technologiniu požiūriu ir butą geriau remontuoti šiltesniu metų laiku, kai patalpas galima išvėdinti, kai viskas geriau džiūsta.

Žemutinė riba kokybiškiems apdailos darbams, medžiagoms, virtuvei bei sieninei spintai įrengti – nuo 700-900 litų už kvadratinį metrą.

Atsižvelkite į namo, kuriame bus remontuojamas butas, kokybę, kainą, vietą mieste. Neverta prabangiai įrengti 60 metų senumo blokinio namo buto. Taip pat keistai atrodytų pigiausias linoleumas prabangiame daugiabutyje Senamiestyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.