Iš nugyventų stilingais virtę namai pakeitė šeimos gyvenimo būdą

Kai mažajai Marijai buvo ketveri, vilniečių Česonių šeima nutarė, kad, dukrai paaugus ir nustojus spalvinti sienas, bus galima pradėti gražiau gyventi. Todėl kai mergaitei suėjo šešeri, vasarai visi išsikraustė į sodo namelį, o po kelių mėnesių grįžo į visiškai naujus namus. Senuosius priminė tik pianinas ir skalbyklė. Kodėl šeima nebandė keisti gyvenamosios vietos, o investavo į trijų kambarių butą Justiniškėse? Juk tai nugyventas sostinės miegamasis rajonas, neturintis gero vardo.

Daugiau nuotraukų (1)

Inga Junčienė

Feb 12, 2014, 9:42 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 10:40 AM

O dar ir gyvena jie pirmajame devynaukščio aukšte, prie pat garsiai veikiančio lifto.

"Svarstėme šią galimybę. Tačiau norėjome buto patogioje vietoje, o tokie, esantys arčiau miesto centro, daug kainuoja. Tad tik porą mėnesių skaitėme nekilnojamojo turto skelbimus, kainos mus greitai nuramino", - pasakojo Rasa Česonienė. 

Butą pakeitė iš esmės

Rasa ir jos šeima Justiniškėse nesijaučia blogai. Gal kam nors šis rajonas ir atrodo niūrus bei nugyventas, tačiau Česoniams - ne.

"Mes pažįstame kaimynus, visi jie - malonūs žmonės, čia nėra girtuoklių, žinome kiekvieną kiemo kampą, todėl visada saugiai pasistatome automobilius.

Dukrai mokykla šalia namų, netoli ir muzikos mokykla, aplink keli prekybos centrai, o iki miesto centro - vos dešimt minučių", - privalumus vardijo čia dešimt metų gyvenanti R.Česonienė.

Likusi šiame rajone šeima savo 68 kvadratinių metrų butą nusprendė keisti iš esmės. Šeimininkų jis seniai nedžiugino - buvo tarsi sandėlis, kuriame sudėtos krūvos tarpusavyje nederančių daiktų.

Anksčiau, būdavo, prireikia sofos. Odinė- graži? Ir perka ją išsimokėtinai. Toliau - komoda, miegamojo komplektas. Tik kas gaunas?

"Katastrofa, - dabar juokėsi Rasa. - Kad ir kaip tuomet sutvarkydavau namus, vis viena juose būdavo netvarka." Todėl šeima  apsisprendė - nukerta bet kokias investicijas į tokio buto gerbūvį, o jas kaupia  atsinaujinimui iš esmės.

Su dizainere greitai rado kalbą

Kad samdys interjero dizainerę, šeimininkė neabejojo nė akimirką. Vaida Kandratavičiūtė jai patiko iškart, nes dar telefonu pasiūlė, kad pirmiausia reikia susitikti ir jei tada "įvyks tarp judviejų chemija", bendraus toliau.

Rasa aiškiai žinojo, ko nori, - patogių ir funkcionalių namų. Spalvoms ji daug reikšmės neteikė: kadangi butas nėra labai šviesus, tamsiai spalvinti sienų nenorėjo, baldų taip pat pageidavo ramių spalvų. O kad kuo mažiau vizualiai būtų skaidoma ne nedidelė buto erdvė, buvo pasirinkta viena dominuojanti šviesi spalva ir baldų tekstūra.

Į ilgą ir tamsų koridorių natūralią šviesą Vaida pasiūlė įleisti pro stiklo vitrinas. Jos buvo sumontuotos išgriovus dalį svetainės sienos. 

"Kadangi bute visos sienos atraminės, perplanuoti erdves turėjome mažai galimybių. Todėl gyvenamąsias erdves sujungti stengiausi sienose įrengdama minimalias, pagal reglamentus leidžiamo dydžio angas.

O atskiras funkcines zonas pavyko sujungti tinkamai suprojektavus korpusinius baldus", - savo sprendimais pasidalijo Vilniaus dailės akademijos absolventė V.Kandratavičiūtė.

Sode gyveno 4 mėnesius

Keturis mėnesius, kol vyko remontas, Česoniai gyveno sode. Į namus jie grįžo, kai juose viskas buvo pabaigta ir sutvarkyta. Ir ką?

"Be žodžių, - prisiminusi įkurtuves sakė Rasa. - Mums čia patiko viskas. Praėjo jau daugiau kaip metai, o mes vis dar nenorime niekur ilgesniam laikui išvykti.

Nors turime sodą su pirtimi, mėgstame slidinėti, keliauti. Dar neatsidžiaugiame namais."

Kai jų vyresnioji dukra Ieva, studijuojanti Prancūzijoje, grįžo į pasikeitusius namus, tarpduryje tegalėjo ištarti: "Normaliai čia jūs."

Kiek tai kainavo? Apie 1,5 tūkst. litų už kvadratinį metrą. Į kainą įtraukta viskas: juk iš ankstesnio gyvenimo čia neliko nė grindų šluostės.

Norite pirmi sužinoti apie naujus „Būsto“ straipsnius? Sekite mūsų „Facebook“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.