Interjero triukas, kokio Lietuva dar neregėjo

Šiuolaikiniai interjero ir architektūros sprendimai Lietuvoje sparčiai vejasi Vakarų dizaino tendencijas. Viena naujausių – vertikalusis apželdinimas viešosiose erdvėse. Žaliuojančiomis sienomis jau puikuojasi „Florisima“ kurti vertikalieji sodai, kurie puošia „The Pixelmator Team“ biurą Vilniuje, „Amberton Green Apartments“ viešbutį Palangoje, Europos verslo centrą kompanijos „Ipsun“ vestibiulyje. Tuo tarpu, įmonė "Žali sodai" didžiuojasi gyvosiomis sienomis neseniai duris atvėrusiame „Spa Vilnius“ Anykščiuose bei „Eglė“ sanatorijoje Birštone, už kurios dizainą įmonė buvo apdovanota padėka.

Pirmoji vertikaliai apželdinta siena „The Pixelmator Team“ biure, Vilniuje.<br>L.Garbačausko nuotr.
Pirmoji vertikaliai apželdinta siena „The Pixelmator Team“ biure, Vilniuje.<br>L.Garbačausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Bružaitė

Jun 27, 2014, 1:10 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:03 AM

Žalioji siena abejingų nepalieka

Pirmąkart Lietuvoje įgyvendintas žaliosios sienos projektas papuošė įmonės „The Pixelmator Team“ biurą, kurio interjero dizainą kūrė architektai Rytis Mikulionis ir Gytis Vaitkevičius iš architektūros studijos „Plazma“. „Kurdami šį dizainą, didžiausią dėmesį kreipėme į tai, jog šios kompanijos darbuotojai daug laiko praleidžia biure, todėl norėjosi sukurti kuo jaukesnę aplinką ir įnešti dalelę gamtos į namus“, - teigė R.Mikulionis. Pirmajai gyvajai sienai Lietuvoje, interjero dizaineriai į pagalbą pasikvietė floristikos įmonę „Florisima“. Kurie bendradarbiaudami su architektais praėjusių metų vasarį apželdino 40 kv.m sieną, nusidriekiančią per du aukštus.

Darbuodamiesi ties šiuo projektu, turėjome nemažai domėtis ir ieškoti partnerių iš užsienio, susisiekėme su viena švedų įmone, tačiau galiausiai bendrą veiklą pradėjome su amerikiečių įmone „Florafelt“, kuri pasiūlė patentuotą išradimą - į veltinį panašią medžiagą, kurioje augalas įsodinamas“, - pasakojo „Florisima“ direktorius Viktoras Bobinas.

„Žalioji siena – tai tarsi paveikslas, kurį tapome augalais, o ne dažais“, – taip meniškai apie gyvą interjero detalę atsiliepė įmonės „Žali sodai“ vadovas Tautvydas Gurskas. Pašnekovo teigimu, didžiausias tokios interjero detalės pliusas yra garantuotas nuostabos efektas, išvydę vertikalųjį sodą interjere, žmonės maloniai nustemba, liečia augalus, teiraujasi ar jie tikri, mielai fotografuojasi prie gyvosios sienos.

Be to, įrengta patalpose, žalioji siena puikiai valo orą,  teigiamai veikia energetiškai, skatina didina darbingumą. Augalai laikomi atskiruose vazonuose reikalauja daugiau priežiūros, o augalų sieną kiekvieną dieną laisto ir tręšia įdiegta kompiuterinė sistema, taip pat prižiūri vertikalųjį sodą įrengusi įmonė. Tuo tarpu, apželdinus pastato eksterjerą, gyvoji siena puikiai veikia kaip garso ir šilumos izoliacija, valo orą, gerina estetinį pastato vaizdą ir be abejonės,  pakelia nekilnojamo turto vertę.

Kurs gyvą sieną lauke

Gyvosios sienos ar vertikalieji sodai populiarūs Vakaruose, ypač JAV, Prancūzijoje ir Švedijoje. „Šiltesnio klimato šalyse, žaliosios sienos puošia pastatų išorę, mat apželdinti ją yra ir pigiau, ir paprasčiau. Kuriant sodą pastato eksterjere, nereikia rūpintis dirbtiniu apšvietimu,  be to lauko sąlygomis augalai suserga rečiau, tuo tarpu dėl klimato Lietuvoje, vertikalūs sodai kuriami interjeruose,“– teigė „Florisima“ atstovas.

Tačiau šiuo metu, surizikuoti ir išbandyti Lietuvos klimatą, nusprendė įmonė „Žali sodai“,  kurių kompanija šiuo metu vykdo eksperimentą kurdami vertikalųjį sodą eksterjere ir naudodami labiau šalčiui atsparius augalus. „Ketiname susodinti 7 kv. metrų piešinį ir stebėti, kaip tam tikri augalai iškentės žiemą, viliamės gero rezultato, juk net ir Norvegijos pastatų eksterjerus puošia žaliuojantys vertikalūs sodai“, - kalbėjo T.Gurskas.

Kaip sukuriamas vertikalusis sodas?

Prieš kuriant žaliąją sieną, reikia įsiminti, jog tokiai interjero detalei bus reikalingas dirbtinis apšvietimas, automatinė laistymo ir tręšimo sistema, vėdinimo ir nuotekų sistemos. Norint sukurti žaliąjį sodą interjere, naudojami įvairūs augalų sodinimo būdai.

Vienos įmonės sienų apželdinimui naudoja tam tikrą sintetinę medžiagą, suskirstytą į daug kišenių, augalų šaknys suvyniojamos į tos pačios medžiagos voką ir patalpinamos kišenėse.

Įdiegus žaliąją sieną, augalai palaistomi kartą per parą ir tai užtrunka pusvalandį.

„Rūpinantis vandens nuotekų sistema iškyla daugiau problemų, mūsų įmonė rekomenduoja keletą skirtingų būdų: pakabinamas nedidelis nerūdijančio plieno lovelis, pro kurį į po grindimis įrengtą nuotekų sistemą patenka perteklinis vanduo. Taip pat, galima įrengti vandens baseinėlį po siena,  tuomet nereikia rūpintis nuotekomis, nes vandens cirkuliacija vyksta ratu, karts nuo karto papildant vandens atsargas“, – sakė V.Bobinas.

Taip pat, kuriant vertikalųjį sodą, galima naudoti specialų substratą arba augalus sodinti vatoje. „Sodinant augalus substrate, galima šiokia tokia netvarka, nes substrato likučiai ima byrėti, tačiau tai vyksta tik pirmąjį mėnesį. Tuo tarpu, sodinant augalus vatoje, nereikalinga papildoma ventiliacija, nėra nemalonaus kvapo“ , - kalbėjo T. Gurskas.

„Bendra vertikaliojo sodo kaina su įrengimu yra apie 2500 litų vienam kvadratiniam metrui. Ir vėliau augalų priežiūrai, jų persodinimui reikia skirti šiek tiek lėšų. Paprastai  floristai įgyvendintiems projektams taiko garantiją – po pasodinimo neprigijusius augalus pakeičia nemokamai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.