Kaip ištikrųjų atrodo skandinaviškas stilius ir namas

Mėlynių vila – taip išvertus iš švedų kalbos skambėtų šios modernios, šiaurietiškos vilos pavadinimas. Saulės nutviekstų Skandinavijos miškų apsupta 170 kv. metrų ploto „Vila Blabar“ yra puikus šiuolaikinio skandinaviškos  architektūros pavyzdys. Vila stovi Stokholmo priemiestyje Nackoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Sandra Kliukaitė ("Supernamai")

Jul 11, 2014, 1:23 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:31 AM

Vis daugiau Stokholmo gyventojų  čia statosi modernios architektūros vasarnamius, skirtus poilsiui. Taigi Nacka yra tarsi lietuviški Valakampiai, kur gamtos apsuptyje dygsta modernios architektūros privatūs gyvenamieji pastatai ir poilsiui skirtos vilos.

„Mėlynių vilos“ architektai – švedai Peteris Sahlinas ir Leifas Johannsenas iš Stokholmo architektūros studijos „PS Arkitektur“, turintys didelę privačių gyvenamųjų namų ir biurų projektavimo patirtį. Tarp jų – ir centrinė SKYPE būstinė Stokholme.

Projektuodami „Mėlynių vilą“, architektai pirmiausia sprendė, kaip namą patupdyti  miškingoje teritorijoje, kurioje  daug  pušaičių, viržynų ir mėlynių krūmų bei nelygus akmenuotas reljefas. 

Sudėtingas reljefas

Klientų pageidavimu šioje vietovėje turėjo atsirasti modernios architektūros šeimos vasarnamis, o pagrindinė sąlyga projektuojant vilą buvo visus kambarius suplanuoti tame pačiame lygyje, nepaisant nuožulnaus reljefo. Taigi namas buvo statomas ant betoninių blokų, iškilusių virš akmens uolų, todėl, žiūrint iš tam tikro taško, atrodo, kad dalis namo erdvių tiesiog kabo ore.

Kita vilos pusė tarsi susiliejo su reljefu, čia suprojektavus medinę terasą, besiremiančią tiesiai į uolas ir kadagynus. Be to, terasa buvo specialiai suprojektuota toje namo pusėje, iš kurios nesimato kaimyninių vilų ir pagrindinio kelio − tokiu būdu „Mėlynių vilos“ šeimininkus Karlą ir Sofią Anderssonus architektai subtiliai apsaugojo nuo nepageidaujamų žvilgsnių ir triukšmo.

Vilą supanti gamta ir tamsūs, beveik juodi čia susiformavę po įvairiais laikotarpiais praslinkusių ledynmečių akmens luitai bei uolienos lėmė ir „Mėlynių vilos“ fasadų bei stogo spalvą. Vilos karkasas yra medinis, tačiau jo išorės, tiksliau, fasadų danga gana neįprasta. Ne tik stogas, bet ir fasadai buvo padengti visiškai vienoda, juoda ruberoido danga. Juoda spalva pastatui leido tarsi susilieti su tamsiais, tūkstantmečius skaičiuojančiais akmens luitais ir taip integruotis į kiek atšiaurią, bet tyrą vietinę gamtą.

Sklypo nuolydis lėmė neįprastą pastato formą – ji lyg vyniojasi – plona ir ilga, apsivejanti apsamanojusias ir vėjo nugludintas Nackos uolas. Preciziškai suplanuotos vidaus erdvės sudėliotos pagal savotišką vilos interjero funkcinę hierarchiją. Ji prasideda nuo atvirų zonų ir linijiniu principu pereina į vis privatesnes zonas − prasideda nuo automobilių garažo, pagrindinio įėjimo į vilą, pereina į virtuvę, valgomąjį, svetainę, o toliausiai yra miegamieji, dar toliau – vonia bei skaitymo kambarys.

Juoda išorėje – balta viduje

Baltos interjero sienos ir lubos – visiškas kontrastas juodam it smala namo eksterjerui. Visi vidaus funkciniai elementai ir baldai − spintos, komodos, šviesos šaltiniai ir elektros įvadai buvo visiškai integruoti į sienas ir lubas, taip išlaikant švarią, baltą ir vientisą interjero stilistiką. Taip pat buvo parinktos šviesios grindys iš natūralaus medžio.

Žinoma, vilos interjere dominuoja skandinaviško dizaino baldai ir elementai. Ryškių spalvų interjero akcentai baltam ir švariam interjerui suteikia kontrastingumo ir jaukumo. Išties negalima sakyti, kad interjero dizaineriai čia sukūrė griežtą ir šaltą skandinavišką minimalizmą. Ne, tai – greičiau kūrybiškai interpretuotas skandinaviškas modernizmas. Štai kodėl šios vilos viduje minimalizmo besitikinčių svečių laukia kelios netikėtos interjero staigmenos.

Pavyzdžiui, svetainėje vietoje kavos stalelio naudojama sena, folklorinių motyvų medinė skrynia, stovi raudonas Liudviko XVI stiliaus krėslas, taip pat šviečia krištolinis barokinių motyvų šviestuvas. Jis apšviečia ir valgomojo zoną su ryškiaspalviu kilimu, ant kurio stovi apvalus baltas stalas ir raudonos kėdės, tarp kurių, kaip kad mėgsta skandinavai, yra ir viena balta.

Tačiau baltoje kaip sniegas virtuvės zonoje dvelkia tikra Skandinavija. Čia nerasite jokių nereikalingų detalių. Viskas superfunkcionalu ir integruota. Vonios kambaryje taip pat dominuoja balta spalva. Ji paįvairinta tamsiai pilkais (grindų plytelės) ir juodais interjero akcentais (laikikliai, rankšluosčiai, šiukšliadėžė, vonios kilimėliai ir kt.). O štai užkopę į viršų šalia vonios kambario esančiais mediniais laiptais, pateksite į vilos palėpę, kurioje įrengta savotiška relaksacijos ir ramybės zona – skaitymo kambarys su vaizdinga panorama į mišką.

Efektyvus energijos vartojimas

Projektuojant vilą buvo kruopščiai apgalvoti ne tik eksterjero ir interjero sprendimai, bet ir siekiama užtikrinti maksimalų energijos vartojimo efektyvumą. Šiam tikslui pasiekti joje įrengta moderni ir taupi pastato geoterminio šildymo sistema. Ją įdiegus nemokama šiluma siurbliu pasiimama iš aplinkos − žemės, vandens, oro. Kalbant paprastai, šilumos siurblys naudoja po aplink vilą esančioje dirvoje arba vandenyje natūraliai susikaupusią šilumą. Taigi modernioji „Mėlynių vila“ pati puikiai pasirūpina sau šilumos išeikvodama nuolat atsinaujinančiąją energiją iš gamtos ir nesuvartoja daug šeimininkų išteklių.

Vilos langų skaičius, jų dydis ir išdėstymas taip pat suplanuotas taip, kad namo vidų pasiektų kuo daugiau natūralios saulės šviesos ir šilumos. Todėl didžiausios langų angos įrengtos ten, kur saulės šviesa ir šiluma yra reikalingiausia: svetainėje, virtuvėje, miegamajame. Žinoma, dideli langai atveria ir gražias gamtos panoramas, o pats įspūdingiausias vaizdas į mišką matomas iš pagrindinio šeimininkų miegamojo. Tad kiekvienas jų rytas moderniame vasarnamyje prasideda su gera doze šviesos, net jei ir švediška saulė ne visuomet šildo stipriai.

Šaltinis: www.supernamai.lt; "Supernamai"

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.