Dizainerė vilniečiams patogią buitį kuria nykštukiniuose butuose

Kodėl šiandien tokie populiarūs maži, nė 40 kvadratinių metrų neturintys butai? Kas tai per plotas, jei jame netelpa nei miegamasis su plačia lova, nei darbo kambarys su stalu anei vaikų kambarys. Koks tai butas - kai žengi žingsnį ir jau esi virtuvėje, o žengęs atgal prisėdi ant sofos? 

Interjero dizainerės pasirūpino, kad Santariškių rajone esančiame 31,5 kv. metrų bute galėtų patogiai gyventi du žmonės.<br>A.V.Popa nuotr.
Interjero dizainerės pasirūpino, kad Santariškių rajone esančiame 31,5 kv. metrų bute galėtų patogiai gyventi du žmonės.<br>A.V.Popa nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Jasulaitytė

Oct 11, 2014, 10:55 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 6:23 PM

Interjero dizainerės Raminta Kupčiūnaitė ir Kristina Česonytė neseniai vieną po kito įrengė kaip tik tokius mažus butus, po vos 32 kvadratinius metrus. Šioms kūrėjoms pavyko juose sutalpinti visas patogiam gyvenimui būtinas funkcijas: ergonomišką virtuvės zoną, svetainę - pabuvimui su svečiais ir valgomąją zoną,  atskirtą miegamąją vietą zona bei tualetą.

„Visus šiuos reikalavimus įvykdėme išlaikydamos kiek įmanoma daugiau erdvės ir šviesos. Ir netgi įliejome šiek tiek poezijos, kad erdvės įgautų subtilų charakterį“, - džiaugėsi Raminta. Dabar ji su kolege bet kurį nediduką būstą iš skylės, kur viskas griūva ant galvos, gali paversti jaukiais namais.

Pirmiausia ir svarbiausia - tinkamai suskirstyti zonas. Tai reiškia, jog tinkamai įvertinus būsto erdvę, joje privalu atriekti tam tikrus plotus virtuvei, svetainei ir miegamajai zonai.

„Kadangi mažučių butų konfigūracija yra ganėtinai įvairi, tai ir sprendinių atitinkamai bus įvairių, tačiau pagrindinės gairės gali tikti daugumai butų. Virtuvės frontas turėtų būti bent 3 metrų.

Tiek pakaks šaldytuvui (60 cm), kriauklei (60 cm) ir kaitlentei su orkaite ( 60 cm) bei dar dviems segmentams po 60 cm laisvo darbastalio.

Jei yra galimybės, virtuvę galite  išplėsti, tačiau mažinti nerekomenduotume. Tiesiog bus nepatogu ruošti maistą“, - patarė dizainerės.

Dažniausiai tokiose nedidelėse erdvėse svetainė būna sujungta su virtuve. Svetainei vietos lieka nedaug, todėl nereikėtų svajoti apie didelį amerikonišką odinį kampą ir „tinginio“ fotelį.  Čia jie tikrai netilps.

Svetainei užteks  2 metrų ilgio sofos.

„Norėtume įspėti, kad baldus rinktumėtės  lakoniško dizaino ir kuo smulkesnius. 

Paprastai nedidelio ploto butuose įsikuria jaunos poros arba viengungiai, taigi nėra reikalo čia statyti ir didelį pietų stalą. Pakaks dviem žmonėms skirto.

Miegamajai zonai daug ploto nereikia, užtenka atskirti 4 kv. metrų erdvę, kurioje tilps miegamojo lova (geriausia jei tai yra baldas su stalčiais) ir, jei yra norite, spintutė prie jos. Ji gali būti atskirta stumdomomis durimis, užuolaida, ar išvis neuždaroma.

Jei jūsų mažylis butas turi aukštas lubas, miegamojo zoną galite įkurdinti antresolėje. Taip sutaupysite daug vietos. Po laiptais gali atsirasti talpi spinta“, - patarimų negaili Raminta.

Beje, apie daiktų laikymo funkciją ji siūlo pakalbėti atskirai. Kadangi vietos daug nėra, o formuoti atskirą sandėliuką būtų beprotybė, belieka užsisakyti talpias spintas, kuriose reikalui esant vietą surastų ir dulkių siurblys, ir skalbinių džiovyklė, ir kiti ne itin išvaizdūs, bet itin reikalingi buityje daiktai.

Šioje vietoje taip pat galima pasitelkti fantaziją: meistrai gali pagaminti lovą- komodą su stalčiais apatiniams drabužiams ar  knygų lentyną kartu  su spintute daiktams.

„Bet negalvokite, kad jei pristatysite įvairiausių dydžių ir formų spintelių visi daiktai juose sutilps, o vietos tiesiog padaugės. Reikėtų nustoti vergauti daiktams ir apsiriboti būtiniausiais, ypač jei kuriatės tokio ploto bute",  - sako Raminta.

Kaip išsaugoti erdvės pojūtį? Jums padės saiko jausmas ir mažas baldų bei visų aksesuarų mastelis. Jei sofa - tai kuo mažesnė, be masyvių porankių, jei stalas - tai laibas, smulkus, jei spintelė - žema, geriausia ne itin kontrastuojanti su sienomis, su kuo mažiau detalių, kuo lygesniu paviršiumi.

Mažose erdvėse turėtų karaliauti minimalizmas, modernus stilius.

Mažų erdvių apšvietimas? „Jį reikia projektuoti tik ten kur jo tikrai reikia. Šviestuvai - kuo natūralesni. Jokių liustrų. Atsargiai elkitės su žemai nuleidžiamais šviestuvais - jie vizualiai labai sumažina erdvę.

Nesirinkite prie pat lubų tvirtinamų šviestuvų. Jei norite šviestuvų ant sienų – tai kuo minimalistiškesni, neapkraukite erdvės. Jei visgi pageidaujate toršero skaitymui- pasirinkite liauną, reguliuojamą. Atsiminkite, tokiame bute mažiau yra daugiau", -  priminė Raminta.

Daugiau įvairių interjerų  - mūsų "Facebook" !

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.