Įspūdingame 190 kv. m vilniečių verslininkų bute japonė sukūrė tikrą rojų

Vilniečių verslininkų pora savo 190 kv. metrų ploto butą miesto centre nuomojo daugiau nei dešimt metų. Norėdami sutaupyti laiko kasdienėms kelionėms iš užmiesčio į darbą šeimininkai nusprendė grįžti į senuosius namus, kurių rekonstrukciją patikėjo japonei architektei Akiko Tutlys.

Pro erdvaus būsto langus atsiveria nuostabi Vilniaus centro ir senamiesčio panorama.<br>L.Garbačausko nuotr.
Pro erdvaus būsto langus atsiveria nuostabi Vilniaus centro ir senamiesčio panorama.<br>L.Garbačausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 10, 2016, 3:10 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:24 PM

Prigijo dvariški elementai

„Šie užsakovai suteikė man visišką kūrybinę laisvę, o tai nėra labai dažnas reiškinys. Kai pirmąjį kartą išsiunčiau buto eskizus, visos mano siūlomos idėjos jiems labai patiko, o galutinis rezultatas nuo jų mažai kuo skyrėsi“, – džiaugėsi pašnekovė.

Prie būsto interjero koncepcijos nemažai prisidėjo ir architektas, menotyros doktorantas Marius Daraškevičius, šiuo metu studijuojantis lietuviškų dvarų interjerus. Apžiūrėjęs vilniečių būsto planą Marius pasiūlė papildomą kambarį paversti formaliu valgomuoju.

Kadangi namai skirti tik dviem žmonėms, atskiras valgomasis virto tinkama vieta šventiniams susibūrimams. Valgomojo akcentu tapo samanų spalvos siena, ant kurios pakabinti žvakes primenantys šviestuvai, o prie lango – išskleidžiama sofa, ant kurios gali išsimiegoti svečiai. Jų privatumą užtikrina papildomos užuolaidos, įrengtos prie stiklinių kambario durų.

Akcentus įkvėpė šeimininkės apranga

„Prieš remontą visos buto sienos buvo dažytos baltai, tai nėra pats geriausias sprendimas didžiulėje erdvėje, nes tiesiog nėra kur sutelkti dėmesio.

Senais laikais rūmuose buvo aiškiai išskiriami kambarių akcentai, kadangi šiame projekte turėjome progą pritaikyti šią klasikinę interjero taisyklę, pradėjome galvoti, kas gi galėtų būti tas dėmesio centras.

Prisiminiau pirmąjį susitikimą su užsakove ir jos aprangą – moteris buvo labai skoningai ir madingai apsirengusi, todėl buvau įsitikinusi, jog ji įvertins spalvų, tekstūros ir medžiagos svarbą interjere“, – pasakojo Akiko.

Architektė nusprendė pasiūlyti spalvas, atliepiančias praėjusių metų rudens ir žiemos mados namų „Chanel“ kolekciją bei juvelyrikos dirbinių prekių ženklą „Tiffany“.

Atskirame žmonos miegamojo kambaryje taip pat juntama mados įtaka – lovos atlošą įkvėpė klasikinė, dar 1929 metais sukurta „Chanel 2.55“ rankinė.

„Užsakovai man iš karto pasakė, kad jų skonis gerokai skiriasi – žmonai patinka šalti atspalviai, o vyras labiau žavisi tradiciniu stiliumi, šiltomis spalvomis.

Žinojome, kad šeimininkai nori atskirų miegamųjų, tad juos įrengėme atspindėdami skirtingas gyventojų asmenybes, tačiau nesukurdami svetimkūnių. Pavyzdžiui, vyro miegamojo kambaryje juntamas klasikinis stilius, tačiau jame nėra jokių raižinių ar arkinių formų“, – vardijo architektė.

Svetainėje – dar didesnis erdvės pojūtis

Erdvaus būsto rekonstrukcijos darbai truko kiek ilgiau nei metus – 14 mėnesių. Vienas iš didžiausių projekto darbų buvo padidintas svetainės lubų aukštis, kuris prieš renovaciją siekė 2,6 metro.

Trimis dešimtimis centimetrų padidinti patalpos aukštį pavyko atidengus lubas ir panaudojus metalines stogo sijas. Į bendrą svetainės erdvę buvo įtraukta ir virtuvės zona, kurioje kruopščiai paslėpti tipiniai virtuviniai atributai, pavyzdžiui, gartraukis, uždengtas medžio pluošto plokšte.

„Darbai užsitęsė kiek ilgiau, nes vienu metu šeimininkai buvo pakeitę nuomonę. Vietoj prabangaus įrengimo svarstė butą vėl išnuomoti, tačiau, kai paruošiau naujus eskizus, nusprendė namus pasilikti sau“, – prisiminė pašnekovė.

Kai darbai jau buvo užbaigti, o pora įsikėlusi gyventi, Akiko iš šeimininkės gavo žinutę: „Namai atrodo taip, tarsi juose viską būčiau padariusi pati.“ Tai architektė vadina vienu iš geriausių kada nors girdėtų komplimentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.