Penki lietuvių būstai, 2016 m. sulaukę daugiausia skaitytojų komentarų

Šių metų lietuvių architektų ir interjero dizainerių darbų derlius buvo itin gausus. Portalo lrytas.lt „Būsto“ rubrikoje netrūko modernių, skandinaviškų, klasikinių ar itin prabangių interjerų. Nors skaitytojus šiemet labiausiai sudomino ir profesionalų kurti interjerai, ne ką mažiau komentarų 2016–aisiais sulaukė ir žinomų moterų, ir paprastų gyventojų įrengti būstai.

Penki daugiausiai poralo lrytas.lt skaitytojų dėmesio sulaukę lietuvių interjerai.<br>Montažas
Penki daugiausiai poralo lrytas.lt skaitytojų dėmesio sulaukę lietuvių interjerai.<br>Montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2016, 4:31 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:00 PM

Pateikiame TOP 5 daugiausiai dėmesio šiais metais sulaukusius interjerus.

Emigranto dovana mamai

Londone gyvenantis lietuvis nutarė nustebinti savo mamą – per didžiąsias praėjusių metų šventes jis įteikė jai visiškai įrengto būsto raktus. Vos pravėrusi duris, 65 metų moteris nesutvardė džiaugsmo ašarų – ten viskas suspindo, sužėrėjo lyg perlais išpuoštoje karalystėje. Beveik neįmanoma patikėti, kad ši „karalystė“ yra eiliniame nedidelio vakarinės Lietuvos dalies miestelio daugiabutyje.

Vos 60 kv. metrų ploto būstą kūrė interjero dizainerė Kristina Grybaitė, kuri namams stengėsi parinkti natūralias medžiagas. Šventiškumą namuose sukuria įtempiamosios blizgančios smėlio spalvos lubos, kurios dar ir kristaliniais šviestuvais papuoštos.

Šventiškumo ir nekasdieniškumo atmosferą atgimusiam 65 metų moters butui sukuria šalia pietų stalo pjaustytais veidrodžiais dekoruota ir apšviesta niša. Nors svetainė nedidelė, čia tilpo sofa, du patogūs foteliai. Minkšti gobelenai, lenktos formos, šviesios spalvos, dailininkės išpieštos kolonos šiuos namus Du miegamieji – mamos ir sūnaus skiriasi temomis ir spalvomis.

Interjeras, kurį kūrė žinoma stilistė

Šią vasarą žinoma stilistė Agnė Jagelavčiūtė ėmėsi naujo eksperimento – sukurti nebrangų, bet stilingą butą. Įrengti 68 kv. metrų, trijų kambarių butą stilistei neprireikė nei projektui skirtų 13 000 eurų.

Ryškioms spalvoms namuose Agnė tarė „ne“. „Jeigu jums patinka ryškios spalvos – šaunu. Avėkite raudonus batelius, dėvėkite žalią švarką ar segėkite geltonus auskarus, tačiau nedažykite tokiomis spalvomis kambario sienų. Ryškios spalvos turi savybę atsibosti daug greičiau.

Be to, kiekvienuose namuose yra įvairiausių daiktų, kurie jau savaime sukelia triukšmą, o ryškios spalvos dar padidina šį triukšmą. Namų aplinka turi sietis su jaukumu, čia jūs turite pailsėti, rasti ramybę. Juk nenorėtumėte, kad nuo per itin ryškių sienų spalvų jums nuolat suktų vidurius?“ – juokavo A.Jagelavičiūtė.

Pasak Agnės, viską namuose reikėtų aukoti dėl patogumo ir nebijoti improvizuoti. Jeigu jums norisi lovą atsukti į langą ir žiūrėti pro jį, o ne į televizorių, taip ir padarykite. Netarnaukite butui, jums neturi skaudėti dėl daiktų ir svarbu įsiminti, jog namai be meno kūrinio – prėski.

Namas iš molio ir kedro

Daugiau nei per pusmetį iškilusį namą Trakų rajone sunku pavadinti tiesiog išskirtiniu. Tai gyvas būstas, pastatytas tik iš natūralių medžiagų – kedro medienos ir molio. Akį traukia ir apvali, su gamta susiliejanti namo forma, kurią pagal užsakovų piešinį sukūrė architektas iš Ukrainos, o interjerą – architektė iš Japonijos.

Ekologiškame name buvo įdiegta šildymo sistema, šilumą gaminanti iš aplinkos oro drėgmės, ir nestandartinė lauko krosnis, veikianti ir kaip duonkepė. Laiptinė, primenanti kriauklę Būstų įrengimo darbai vyko sklandžiai, tačiau juos įgyvendinti nebuvo taip paprasta.

Dėl patalpų sudėtingumo architektė negalėdavo nubrėžti tikslių baldų brėžinių, todėl dažnai jie būdavo projektuojami tiesiog vietoje kartu su baldininkais, o vėliau koreguojami.

Namuose dominuoja raudonojo kedro mediena bei baltai dažytos moliu tinkuotos sienos. Kiti spalviniai akcentai čia panaudoti saikingai – juos galima pastebėti plytelių mozaikoje, vaikų kambarių balduose ar stiklinėse vonios patalpos plytose. Vienas užsakovų norų buvo ir vaikų žaidimų erdvė, kurioje iš vieno aukšto į kitą galima nusileisti laipiojimo anga. Čia taip pat yra čiuožykla, SPA erdvėje yra ir laipiojimo sienelė, ir sporto salė, kad vaikai turėtų kur lakstyti ir mankštintis, o ne sėdėti prie kompiuterio.

Dainininkės būstas šalia pušyno

Greta pušyno esančiame jaukiame trijų kambarių bute sostinės Lazdynėlių rajone grupės „Pop Ladies“ lyderė Natalija Bunkė su ketverių sūnumi Kristupu įsikūrė šį pavasarį.

Naują butą Vilniuje savo sūnui padovanojo buvęs Natalijos vyras verslininkas Danielius Bunkus. Dainininkė ėmėsi nuo nulio viską įrenginėti pati – braižė, siuvo, naktimis surinkinėjo baldus. Naujame būste dominuoja šviesios spalvos – nuo ryškių moteris jau pavargo.

„Kadangi teko įrengti ne pirmą butą, regis, viską pasidariau labai funkcionaliai. Visur daug vietų daiktams – man tai labai svarbu. Turiu daug sceninių drabužių, kuriuos laikau namie, – bute yra drabužinė. Į šį butą įdėjau daug meilės ir širdies. Turėjau nerealiai gerą komandą.

Statybininkai puikiai dirbo, dėl to džiaugiuosi. Jiems pasakiau, kad įsikraustau pirmadienį, ir taškas. Žaliavo naktimis, bet padarė puikiai“, – apie įrengimo darbus kalbėjo N.Bunkė.

Dainininkė pasakojo jog per daug metų atrado savo skonį, be to ji visuomet domėjosi interjerais, įrengė ne pirmąjį būstą. Iš populiariosios programėlės „Pinterest“ Natalija nusižiūrėjo vonią su nišomis, kurios dekoruotos mozaikinėmis plytelėmis.

„Namuose labai norėjau česterinių sofų – man gražu. Galbūt šiek tiek toks stilius lenkia į rusišką, bet pas juos daugiau blizgesio. Visos namų lempos irgi iš parduotuvės. Ir su nuolaida. Juk ją gaunant daug smagiau pirkti daiktą!“, – džiaugėsi dainininkė.

Staigmena močiutei

Marijampolietės Gintarės Valskienės įrengtas 28 kv. metrų ploto butas – dar viena 2016 metų naujametinė dovana. Jį vadybininke dirbanti moteris kartu su dėde padovanojo savo septyniasdešimt trejų metų močiutei.

Tiesa butą sename daugiabutyje senjorė įsigijo savo lėšomis, tačiau jo atnaujinimo ir įrengimo darbai buvo šventinė dovana, kurią močiutė išvydo tik tada, kai viskas buvo užbaigta ir sutvarkyta.

Būstą įrengti užtruko vos tris mėnesius, tačiau per juos nuveikta nemažai, nes butas pirmiau atrodė taip, lyg keletą dešimtmečių nebūtų nė karto remontuotas. Buvo būtina visiškai atnaujinti erdvę, o palikus vieną bendrą svetainės ir virtuvės erdvę nuspręsta imtis interjero kūrimo.

„Mano močiutė jokių specifinių poreikių neturi. Tiesa, viename prekybos centre išvydusi šviesų raštuotą kilimą, sakė, kad norėtų prabangių namų“, – pasakojo kūrybinga anūkė. Išgirdusi šį pageidavimą Gintarė, stengėsi išvengti kičo. Didžiąsias metų šventes senjorė sutiko jau naujuose, tvarkinguose ir šiltuose namuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.