Kauno gėlynams klestėti trukdo kelios priežastys – teks imtis papildomų priemonių

Matomiausiose Kauno vietose įrengti gėlynai šią vasarą atrodo kiek kitaip nei anksčiau. Žiedus kelia madingos neryškios gėlės. Jas prižiūrintys žmonės tikino, kad dėl karščių gėlių mieste kol kas mažiau. Tačiau kai kurie kauniečiai sugeba nugalėti sausrą.

Prie Muzikinio teatro gėlininkės prižiūri pasodintus margenius ir kordilinas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prie Muzikinio teatro gėlininkės prižiūri pasodintus margenius ir kordilinas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šiemet madingos pievas primenančios smulkiais žiedais žydinčios gėlės.
Šiemet madingos pievas primenančios smulkiais žiedais žydinčios gėlės.
Net trys dideli gėlynai yra įrengti prie Kauno pilies. Jie dažnai laistomi ir kruopščiai prižiūrimi, todėl į miestą atvykstantys turistai neatsispiria čia žydinčių įvairiaspalvių gėlių grožiui ir jas noriai įamžina.
Net trys dideli gėlynai yra įrengti prie Kauno pilies. Jie dažnai laistomi ir kruopščiai prižiūrimi, todėl į miestą atvykstantys turistai neatsispiria čia žydinčių įvairiaspalvių gėlių grožiui ir jas noriai įamžina.
K.Petrausko gatvėje esančiame Verslo skvere plyti kaitros alinami žolynai ir auga tik daugiamečiai augalai.
K.Petrausko gatvėje esančiame Verslo skvere plyti kaitros alinami žolynai ir auga tik daugiamečiai augalai.
Prie skulptūros „Kanklininkas“ auga daugiamečiai augalai ir vienmetės gėlės.
Prie skulptūros „Kanklininkas“ auga daugiamečiai augalai ir vienmetės gėlės.
Steigiamojo Seimo aikštėje esančiose piramidėse auga karščius ištvėrusios pelargonijos. Jų kerus kartais nugvelbia vagišiai.
Steigiamojo Seimo aikštėje esančiose piramidėse auga karščius ištvėrusios pelargonijos. Jų kerus kartais nugvelbia vagišiai.
I.Končienė vadovauja Kauno apželdintojams.
I.Končienė vadovauja Kauno apželdintojams.
Prie Kauno paveikslų galerijos žydinčios našlaitės traukia praeivių dėmesį.
Prie Kauno paveikslų galerijos žydinčios našlaitės traukia praeivių dėmesį.
S.Dariaus ir S.Girėno gimnazija pasodino simbolišką gėlių kompoziciją.
S.Dariaus ir S.Girėno gimnazija pasodino simbolišką gėlių kompoziciją.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jun 25, 2019, 9:46 AM

Įsibėgėjus vasarai mieste likę kauniečiai ir atvykstantys svečiai mielai grožisi žydinčiais gėlynais. Kai kuriose labiausiai lankomose miesto vietose jie klesti, kitur gėlių mažiau.

Šiais metais Kauno gėlynais rūpinasi įmonė „Josvainių gėlės“. Jos vadovė Indrė Končienė sakė, kad Kauną stengiasi puošti kiek kitokiomis gėlėmis nei ankstesniais metais. Greta daugiamečių augalų sodinamos madingos nelabai ryškios gėlės.

Vis dėlto tvyrant karščiams kenčia ir augalai. Kai kur jų dėl sausros taip ir nebuvo pasodinta. Ne vieną krūmelį nugvelbė vagys.

Savivaldybės atstovai tikino, kad augalų miesto centre šią vasarą vis dėlto dar atsiras.

Savo aplinką gėlėmis puošiantys miesto gyventojai tikino, kad, nepaisant karščių, gėles įmanoma puoselėti ir didelių investicijų tam nereikia.

Gražiausia – prie pilies

Šią savaitę kaitrai trumpam kiek atslūgus miesto gėlynus prižiūrinčios įmonės darbuotojos apžiūrinėjo pavasarį pasodintus augalus, juos genėjo ar prie jau augančių gėlių pasodino naujų.

Kadangi didesnė Laisvės alėjos dalis rekonstruojama, didžiausi gėlynai šiais metais yra miesto sode prie Kauno valstybinio muzikinio teatro, prie Vytauto Didžiojo karo muziejaus. Net trys dideli gėlynai yra prie Kauno pilies.

Įprastos gėlių piramidės žydi ir prie Kauno geležinkelio stoties, senamiesčio sankryžose, Steigiamojo Seimo aikštėje. Gėlės žydi ir įvairiuose miesto parkuose.

Neseniai nauji loveliai su gėlėmis buvo pakabinti ir ant pėsčiųjų tilto, vedančio į Nemuno salą.

Šio sezono spalva – alyvinė

Ilgus metus miesto gėlynus prižiūrėjo kauniečių firma „Irgita“.

Šiemet dekoratyviniai Kauno augalai – kitos įmonės darbuotojų rankose. Šios įmonės direktorė I.Končienė pasakojo, kad su želdinių specialistų komanda nuolat lankosi gėlių parodose, tik praėjusią savaitę grįžo iš tokios parodos Olandijoje.

„Domimės, kas madinga, kokių naujų augalų atsiranda ir kas tinka įdomiau papuošti miestą“, – sakė I.Končienė.

Todėl šią vasarą Kaune pasodinta nemažai kitokių augalų nei anksčiau.

„Šio sezono spalva – alyvinė. Taip pat madingos ir kitos ne itin ryškios, natūralesnių atspalvių ir pievų augaliją primenančios gėlės bei kiti augalai“, – sakė apželdintoja.

Sodino daug naujų augalų

Kaune galima pamatyti žydinčių naujų rūšių surfinijų ir šalavijų, serenčių, smulkiais žiedais apsipylusių lobelijų ir nemezijų, sviriųjų begonijų, lakišių, kurie dar vadinami auksiniu lietumi, nes jų nedideli žiedai geltoni.

Pasodinta ir vijoklinių stuburčių, ilgais smailiais tamsiai raudonais lapais išsiskiriančių kordilinų, kosmėjų, gaurų, zinijų.

„Prie geležinkelio stoties piramidėse anksčiau buvo auginamos pelargonijos arba surfinijos. Šiemet ten auga ledinukės, nes jos ne tokios reiklios“, – aiškino I.Končienė.

Tik Rotušės aikštėje į klombas pasodinta kur kar ryškesniais žiedais apsipylusių gėlių.

„Mada yra mada, bet žmonės vis dar nori ir ryškių žiedų, todėl Rotušės aikštėje pasodinome surfinijų“, – sakė gėlininkė.

Nustebino vagių drąsa

Kauno augalus prižiūrinčios moterys šią savaitę „gydė“ gėles, kurios nukentėjo nuo sausros.

„Vienas tenka išgenėti, nes kai kurie lapai ar kotai nudžiūvo. Greta pasodinome naujų daigų. Tačiau tvyrant karščiams daug naujų augalų neverta sodinti.

Persodinti augalai patiria stresą, o kai dar prisideda kaitra, pasodintų ir palaistytų augalų šaknys po žeme ima šusti ir želdiniai neprigyja arba būna labai silpni, negražūs“, – sakė I.Končienė.

Apželdintoja pasidžiaugė, kad ypač gerai karščius ištvėrė pelargonijos, kurių yra įvairiose miesto vietose, taip pat ir Steigiamojo Seimo aikštėje.

„Deja, kai kas miesto gėles ryžtasi vogti.

Pastebėjau išvogtas gėles būtent šioje aikštėje. Bet kur kas labiau nustebino, kad kažkas išdrįso pavogti ne vieną rožių kerą iš Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelio. Juk tai tikrai šventa, be to, ir stebima vieta“, – stebėjosi I.Končienė.

Vis laukia vėsesnių orų

Miesto apželdintoja sakė, kad Kaune gėlėmis būtų galima papuošti daugiau viešų miesto vietų, bet tam trukdo karščiai.

Būtent dėl to, kad laukiama vėsesnių orų, nesodinama naujų augalų atnaujintoje Laisvės alėjos dalyje. Kol karšta, skubama pabaigti įrengti naujas gėlių klombas prie Kauno savivaldybės, kad dar šią vasarą ten pražystų gėlės.

Nykokai atrodo ir K.Petrausko gatvėje esantis Verslo skveras. Čia stovintį paminklą ir priešais kitoje gatvės pusėje esančią Verslo alėją pernai įrengė Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai.

Rūmų atstovė Vera Mileikienė sakė, kad skverą ir alėją turi prižiūrėti savivaldybės atstovai.

„Daugiamečiai žaliuojantys augalai skvere pasodinti prie įrengtų suolų. Gėlių nėra, matyt, dėl per didelių karščių“, – sakė V.Mileikienė.

Našlaites pastebi praeiviai

Vis dėlto kai kuriose miestiečių gausiai lankomose vietose gėlės žydi. Prie Kauno paveikslų galerijos kibiruose auga baltos ir melsvos našlaitės. Jas sodina ir prižiūri galerijoje veikiančios kavinės savininkė Beta Kondratenkaitė.

Kaunietė pasakojo, kad ne vienus metus anksti pavasarį į kibirus pasodina būtent šių gėlių.

„Tai vienos pirmųjų pražystančių gėlių. Jos auga pietinėje pusėje, augalus dažnai laistome, todėl gėlės klesti.

Ne tik kavinės lankytojai, bet ir praeiviai eina jų apžiūrėti, klausia, ką darome, kad žiedai tokie gražūs“, – pasakojo B.Kondratenkaitė.

Netrukus našlaitės baigs žydėti ir prie Paveikslų galerijos bus pasodinta kitų gėlių.

„Ankstesniais metais sodindavome smilgų, vijoklių, šalavijų. Šiais metais vėl pirksime kokių nors lauko gėles primenančių augalų. Investicija nėra didelė, vargo taip pat nedaug, bet gėlės džiugina ir praeivius, ir mus pačius“, – sakė moteris.

Gėlės simbolizuoja sukaktį

Kukliai, bet ryškiai savo žolyną prie S.Dariaus ir S.Girėno gimnazijos fasado Vytauto prospekte papuošė šios mokymo įstaigos atstovai. Vejoje iš geltonų serenčių suformuotas skaičius 100.

Gimnazijos darbuotoja Marija Šlajienė sakė, kad šiemet gimnazijai sukanka 100 metų.

„1919 metais Švietimo ministerija įsteigė Pirmąją Kauno vidurinę mokyklą. Jau 100 metų tęsiame jos tradicijas. Todėl visus šiuos metus nusprendėme prie mokyklos auginti gėles, kurios primintų šią datą“, – sakė darbuotoja.

Kovą prie gimnazijos išdygo krokai, balandį vietoj jų sužydo narcizai. Dabar auga serenčiai. Vėliau 100 metų simbolizuos dar kokios nors rudeninės gėlės.

Alėjoje augalų bus pasodinta iš naujo

Radeta Savickienė

Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja

„Kauno gėlynus šiemet prižiūri nauja įmonė. Ji siūlo kitokias vienmečių augalų rūšis ir puikiai išmano daugiamečių augalų priežiūros subtilybes.

Miesto gėlynuose miestiečiai turėtų pastebėti pokyčius, nes perprojektuojame vienmečius gėlynus į daugiamečius. Daugiametis gėlynas atskleidžia savo tikrąjį grožį tik po poros metų, kai augalas tinkamai įsitvirtina žemėje, peržiemoja ir kitą sezoną suveša.

Toks pavyzdys yra gėlynas prie „Kanklininko“ skulptūros greta Kauno pilies. Pernai jis dar buvo gana kuklus, šiemet tapo vientisesnis ir pilnesnis. Tokių rezultatų siekiame ir kituose gėlynuose.

Prie savivaldybės pastato gėlinėse šiais metais bus sodinamos vienmetės gėlės – ašuotės, verbenos ir gauros.

Dėl Laisvės alėjos apželdinimo buvo diskutuojama ir siūlomi kitokie apželdinimo sprendimai nei iki šiol. Jei reikėtų iš esmės keisti visą Laisvės alėjos apželdinimo planą, augalų rūšis, keistųsi ir šių darbų sąmata, todėl buvo priimtas sprendimas likti prie projektuotojų siūlomų augalų veislių.

Jau atnaujintoje alėjos dalyje bus sodinami meškyčių krūmai, pachisandros ir žiemės – kiliminiai šliaužiantys augalai.

Augalus alėjoje, kurie neprigijo, sodino bulvaro atnaujinimo projekto rangovai, jie greičiausiai netinkamai paruošė žemę ir augalus. Rangovai juos turės atsodinti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.