Saulės elektrinės: ką būtina žinoti prieš jas montuojant

Vis daugiau norinčių prisidėti prie ekologijos ir sutaupyti namų savininkų renkasi alternatyvius energijos išteklius, kurių vienas – ant namo stogų montuojamos saulės elektrinės. Žmones paskatinti šiam žingsniui turėtų ne tik itin paprastas jų įrengimas, bet ir tapimas išskirtine namo dizaino dalimi.

Priežasčių, kodėl žmonės įsirengia saulės elektrinės – daugybė. O viena pagrindinių – taupumas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Priežasčių, kodėl žmonės įsirengia saulės elektrinės – daugybė. O viena pagrindinių – taupumas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Priežasčių, kodėl žmonės įsirengia saulės elektrinės – daugybė. O viena pagrindinių – taupumas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Priežasčių, kodėl žmonės įsirengia saulės elektrinės – daugybė. O viena pagrindinių – taupumas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-08-12 09:58, atnaujinta 2019-08-12 10:05

Priežasčių, kodėl žmonės įsirengia saulės elektrinės – daugybė. O viena pagrindinių – taupumas. Bendrovės  „Švari energija“ direktoriaus Vaidoto Leonavičiaus teigimu, tam, kad būtų patenkinamas namui reikalingos energijos poreikis, dažniausiai patariama įsirengti 10 kilovatų galios saulės elektrinę.

„Ji per metus sugeneruoja apie 10 tūkst. kilovatvalandžių, o tokio elektros energijos kiekio vidutiniam namų ūkiui dažniausiai ir reikia“, – sakė jis. 

Saulės elektrinės įrengimo išlaidos prasideda nuo 3 tūkst. eurų, o minėtosios kaina su montavimu ir medžiagomis turėtų pasiekti apie 12,5 tūkst. eurų. Tiesa, kiekvienu atveju ji derinama atskirai ir gali būti kur kas mažesnė.

„Nors kaina iš pažiūros atrodo nemaža, tačiau reikia galvoti, kad tai yra išties ilgalaikis ir daug leidžiantis sutaupyti sprendimas. Paskaičiuokime: jei elektros energija gaunama iš žemos įtampos elektros tinklo, „Lietuvos energijos“ duomenimis, naudojantis populiariausiu tarifo planu, už kilovatvalandę mokama 13 euro centų. Tad 10 kilovatų galios saulės elektrinė per metus gali pagaminti 1,3 tūkst. eurų vertos elektros energijos, o investicija atsipirks per mažiau nei 10 metų“, – skaičiuoja V. Leonavičius.

Anot pašnekovo, kadangi dažniausiai šias elektrines sudarantiems saulės moduliams teikiama net 30 metų garantija, tad be didesnių išlaidų džiaugtis nemokama elektra bus galima bent kelis dešimtmečius.

Svarbu ir tai, kad saulės elektrinės įrengimo kaštus sumažinti padeda ir Europos Sąjungos investicijos. Mat Energetikos ministerija yra patvirtinusi „Elektros energijos iš atsinaujinančių išteklių gamybos įrenginių įrengimas namų ūkiuose“ projektą, kurios dėka skatinami iki 10 kilovatų galios saulės elektrines įsidiegę ir elektros energiją savo reikmėms gaminantys vienbučių, dvibučių gyvenamųjų ar sodo namų savininkai. Iš viso šiam projektui iki 2022 metų bus skirta daugiau kaip 16 mln. eurų.

Panaudoja ir namų šildymui

Kalbant apie taupymą, ekspertai pabrėžia, kad taip pagaminta elektros energija gali būti sėkmingai panaudojama ir namų šildymui.

„Toks sprendimas ypač pasiteisina, kai įrengiama elektrinė šildymo sistema. Svarbu ir tai, kad ji nereikalauja didelių investicijų – jos gali siekti vos 3–4 tūkst. eurų. Į šią sumą įskaičiuojama ne tik katilo, bet ir visos kolektorinės sistemos grindyse sumontavimo kaina“, – pasakoja bendrovės „Rockwool“ techninis vadovas Andrius Buska.

Be to, tokio tipo šildymo sistema yra ne tik draugiškesnė aplinkai, bet ir, lyginant su kitomis, patogesnė. Pavyzdžiui, skirtingai nei šildant namus kietu kuru, neatsiranda dūmų, teršalų ir kvapų.

„Įsirengus tokią sistemą reikia tik vieno mygtuko paspaudimo, kad būtų galima džiaugtis šiluma namuose. Egzistuoja ir tokie katilai, kurie yra programuojami skirtingais veikimo režimais ir taip padeda taupyti elektros energiją. Be to, įmanoma programuoti katilą, kad jis pradėtų šildyti ryte, kur kas anksčiau nei atsibundate. Tiesa, norint pasiekti geriausių rezultatų, reikia nepamiršti ir tinkamo visų namo atitvarų apšiltinimo iš akmens vatos, kuri neleidžia prarasti šilumos“, – kalba dr. A. Buska.

Tampa ir puikiu dizaino sprendimu

Taip pat žmones įsirengti saulės elektrines skatina jų tapimas stilinga namo detale. Tiek įrengiant ją vietoje įprastos stogo dangos, tiek papildant ją ar kitą namo dalį.

„Jos neturi atrodyti standartiškai primontuotos prie stogo dangos – tik fantazijos reikalas, kaip tai padaryti – įrenginio plokštes galima naudoti ir kaip pavėsinės, įėjimo į pastatą, stogelio, netgi sienos dangą, balkonų turėklus – tai atrodo labai estetiškai, moderniai, nereikalauja tolesnių investicijų, dažymo ir pan. Svarbu ir tai, kad jas sumontuoti yra itin lengva, nepažeidžiama plokščių stogų danga“, – pasakoja V. Leonavičius.

Tiesa, kaip teigia dr. A. Buska, į pastato konstrukcijas įmontuojant saulės elektrines ir jos veikimui reikalingas technologijas, reikia nepamiršti ir apie gaisrinę saugą.

„Netikėtai įvykęs trumpas jungimas ar koks kitas gedimas didina riziką gaisrui kilti ir išplisti. Todėl įsirengiant tokį elektros gaminimo ir namų šildymo sprendimą būtina tinkamai apšiltinti pastatą, kam puikiai tinka priešgaisrines namo savybes galinti pagerinti nedegi akmens vata. Ji suteikia ne tik didesnį saugumą, bet ir komfortą – kokybišką ir ilgaamžį apšiltinimą“, – teigė pašnekovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.