Lauke – beveik 20 laipsnių šilumos, o butuose radiatoriai net spirga

Vienas daugiabutis Petrašiūnuose ypatingas – beveik visų jo butų langai atidaryti. Gyventojai taip gelbėjosi nuo nepakeliamo karščio ir svarstė, kokias sąskaitas gaus už nereikalingą paslaugą.

Petrašiūnuose esančios Laimos gatvės 7-ojo namo gyventojai dvi savaites nuo karščio gelbėjosi atidarinėdami langus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Petrašiūnuose esančios Laimos gatvės 7-ojo namo gyventojai dvi savaites nuo karščio gelbėjosi atidarinėdami langus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
R.Kazlauskienei nepavyko sužinoti, kodėl butuose nustatyta aukšta temperatūra.<br>G. Bitvinsko nuotr.
R.Kazlauskienei nepavyko sužinoti, kodėl butuose nustatyta aukšta temperatūra.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-10-27 10:24, atnaujinta 2019-10-27 10:28

Nors dieną oro temperatūra šią savaitę kartais priartėdavo prie 20 laipsnių, kai kuriuose Kauno daugiabučiuose radiatoriai net spirgėjo.

Gyventojai įtarė energetikų klastą – jie esą naudojasi proga surinkti kuo daugiau pinigų iš centralizuotai tiekiamos šilumos vartotojų.

Daugiabutį administruojančios bendrovės Kauno butų ūkio atstovai paaiškino, kodėl šis pastatas jiems kelia gausybę rūpesčių.

Negelbėjo net praviri langai

Petrašiūnuose, Laimos gatvės 7-ajame name, buvo galima pamatyti gausybę pravirų langų, nes gyventojus kankino nepakeliama kaitra.

„Langai atidaryti ištisą parą, neįmanoma naktį miegoti, o termometras visą laiką kambaryje rodo maždaug 25 laipsnius“, – pasakojo šio namo gyventoja Rasa Kazlauskienė.

Jos būstas – penktame pastato aukšte.

Moteriai apmaudu, kad reikės mokėti už paslaugą, kuri kol kas visiškai nereikalinga. Praėjusio šildymo sezono metu tokių nesusipratimų nebūta – ir šiluma patalpose buvo mažesnė, ir sąskaitos už ją pernelyg negąsdino.

R.Kazlauskienė dėl tvyrančios kaitros kreipėsi į daugiabutį administruojančią bendrovę Kauno butų ūkį, tačiau jokio atsakymo nesulaukė.

„Negi neįmanoma sureguliuoti šilumos temperatūros?“ – stebėjosi kaunietė.

Reguliuoja rankiniu būdu

Galbūt šiame daugiabutyje pasenusi šilumos tiekimo sistema ir kituose pastato aukštuose įsikūrę žmonės kalena dantimis?

Antrame aukšte esančio buto duris pravėrusi moteris patvirtino kenčianti dėl tos pačios priežasties.

„Karšta, labai karšta“, – tikino kaunietė. Ji girdėjo, neva daugiabutyje buvo keičiami kažkokie vamzdžiai, ir tai padarius plūstelėjo šiluma. Moteris svarstė, kad po remonto galbūt nebuvo tinkamai sureguliuotas šilumos tiekimas.

Kauno butų ūkio direktorius Marijus Zaborskas paaiškino, kad pastate buvo keičiami vandentiekio vamzdžiai, todėl su šiluma tai niekaip nesusiję.

Pasak M.Zaborsko, Laimos gatvės 7-asis daugiabutis – vienas iš nedaugelio Kaune, kuriame neįrengta automatinė pavara ir šiluma reguliuojama rankiniu būdu.

„Reaguojame į gyventojų prašymus, tačiau rasti sutarimą sunku: vienoje namo pusėje žmonėms per šalta, kitoje – per karšta“, – tvirtino M.Zaborskas.

Bendrovės vadovo nuomone, reikėtų atnaujinti namo viduje esančią įrangą, tačiau tai padaryti nėra paprasta. Anksčiau daugiabutyje veikė butų savininkų bendrija, tačiau ji iširo ir pastatas atiteko miesto savivaldybės valdomam Kauno butų ūkiui.

Atskriejo keli prašymai

Bendrovės „Kauno energija“ atstovas Ūdrys Staselka pranešė, kad neįprastai šiltą šių metų rudenį gauti kelių daugiabučių gyventojų prašymai sumažinti šilumą būstuose. Prašymų gauta ir Kauno savivaldybės įkurtame paslaugų centre „Mūsų Kaunas“.

„Kauno energija“ šilumą tik gamina ir tiekia, o dėl jos reguliavimo gyventojai turi kreiptis į daugiabučio administratorių ar kitą pastato valdytoją“, – patarė Ū.Staselka.

Pasak įmonės atstovo, šį rudenį mieste nebuvo tokio atvejo, kad, pradėjus tiekti šildymą daugiabučiui, vėliau gyventojų prašymu jis būtų nutrauktas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.