Įvertino – vieno dalyko Kauno savivaldybės gėlynui tikrai netrūksta

Kauno miesto savivaldybės gėlynas atrodo visiškai naujai: vieniems tie pokyčiai patinka, kiti turi priekaištų. Kol socialiniai tinklai ūžia nuo diskusijų, nusprendžiau, kad pats laikas susipažinti su Ugne Šegždiene, kuri atsakinga už Kauno miesto viešuosius želdinius, ir sužinoti apie šio gėlyno idėją iš pirmų lūpų.

Autorė kartu su Ugne Šegždiene aptarė, kaip buvo kuriamas Kauno miesto savivaldybes gėlynas.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Autorė kartu su Ugne Šegždiene aptarė, kaip buvo kuriamas Kauno miesto savivaldybes gėlynas.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Autorė kartu su Ugne Šegždiene aptarė, kaip buvo kuriamas Kauno miesto savivaldybes gėlynas. <br>L.Liubertaitės nuotr.
Autorė kartu su Ugne Šegždiene aptarė, kaip buvo kuriamas Kauno miesto savivaldybes gėlynas. <br>L.Liubertaitės nuotr.
Kauno miesto savivaldybės gėlynas. <br>L.Liubertaitės nuotr.
Kauno miesto savivaldybės gėlynas. <br>L.Liubertaitės nuotr.
Kauno miesto savivaldybės gėlynas.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Kauno miesto savivaldybės gėlynas.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Taisyklingos formos gėlyno linijos ir rudos pakeltos lysvės.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Taisyklingos formos gėlyno linijos ir rudos pakeltos lysvės.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Bites priviliojanti gaura.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Bites priviliojanti gaura.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Gėlyne auga ašuotė.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Gėlyne auga ašuotė.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Žemi augalai nekompensuoja lysvių masyvumo.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Žemi augalai nekompensuoja lysvių masyvumo.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Taisyklingos formos lysvės kviečia pasivaikščioti po gėlyną.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Taisyklingos formos lysvės kviečia pasivaikščioti po gėlyną.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lina Liubertaitė

2019-11-22 17:36, atnaujinta 2019-11-22 18:08

Kodėl pakeltos lysvės tokios masyvios? Kodėl pasirinkti būtent šie augalai? Į visus klausimus atsakė Kauno m. savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vyr. specialistė, kraštovaizdžio architektė Ugnė Šegždienė.

Kauno miesto savivaldybės gėlynas yra Laisvės alėjoje, tad dažnas pro šalį praeina ir visų pirma pastebi masyvius, rudus lysvių šonus. Ne visiems jie patinka – į šias pakeltas lysves dažniausiai nukreipiama kritika.

Iš kur atsirado ši idėja?

Lysvių formas ir išdėstymą sukūrė Šarūno Kiaunės projektavimo studijos architektai, kurie projektavo visą Laisvės alėjos kompleksą. U.Šegždienė sako, kad pakeltų lysvių idėja yra architektų sprendimas, tokį pasirinkimą lėmė poreikis šiai Laisvės alėjos daliai sukurti akcentą, išryškinti ją.

Kad vaizdas gražiai įsilietų į atnaujintos Laisvės alėjos linijas, gėlynas sukurtas taisyklingų geometrinių formų. Tačiau, kaip sako Ugnė, menas ir architektūra visada sulauks diskusijų ir įvairių nuomonių.

Kitokios pakeltos lysvės

Kauno miesto savivaldybės gėlynas išsiskiria ne tik masyvumu, bet ir panaudota medžiaga lysvėms – tai rūdintasisis metalas (kortenas). Toks metalas jau keletą metų populiarus Europoje, tad, nenuostabu, kad ir čia toks atsirado. Ar jis čia tinka, spręsti jums.

Paklausiau to, ko plika akimi nematome: o kas yra tose lysvėse? Pasirodo, kad jos neturi dugno, tad tai ne uždara sistema, primenanti vazonus.

Šiose lysvėse supilta apie 30–40 cm derlingo augalinio grunto, po juo sudėtas vandenį drenuojantis sluoksnis, tad visas vanduo suteka giliai po žeme. Ugnė teigia, kad tokios lysvės viduryje galėtume net medį pasodinti – vietos šaknims pakaktų, bet ilgainiui pritrūktų maisto medžiagų.

Kodėl pasirinkti tokie augalai?

Architektai sukūrė pagrindą, o jau U. Šegždienės užduotis buvo pasirūpinti, kad Kauno miesto savivaldybės gėlynas būtų apželdintas. Štai čia slepiasi antroji nepasitenkinimo banga. Tradicinių pažiūrų kauniečiams dažniau užkliuvo masyvios rūdintojo metalo lysvės, o natūralistinio stiliaus gerbėjams – vienmetės gėlės.

Tvariam miestų apželdinimui Europoje planuojami daugiamečiai augalai, kuriems reikia mažiau išteklių (vandens, trąšų, personalo priežiūrai, lėšų gėlyno išlaikymui ir nuolatiniam atnaujinimui), tačiau naujasis Kauno miesto savivaldybės gėlynas, nors atrodo naujai, tačiau apsodintas nežiemojančiais augalais.

Ugnė teigia, kad buvo kelios tokio pasirinkimo priežastys:

Visų pirma, gėlynas sodintas vasaros pabaigoje. Gero ir efektingo vaizdo reikėjo iš karto. Dėl šios priežasties buvo pasirinkta gaura (lot. Oenothera Lindeimergi / Gaura Lindheimeri), patagoninė verbena (lot. Verbena bonariensis) ir ašuotė (lot. Stipa tenuissima). Nors šie augalai priskiriami prie daugiamečių, tačiau mūsų klimato zonoje jie nežiemoja. Antra, norėta, kad gėlyne vyktų virsmas, kad jis keistųsi nuo pavasario iki rudens, būtų įdomus pasižiūrėti, spalvingas.

Kadangi sąlygos lysvėse leidžia auginti ir daugiamečius augalus, antroji priežastis man nepasirodė pakankamai argumentuota, tad įdomu, kas numatyta ateityje.

Kaip Kauno miesto savivaldybės gėlynas atrodys kitąmet?

Kitų metų pavasarį šis gėlynas ir vėl nustebins kitokiu vaizdu. Kol kas Ugnė detaliai neatskleidžia, nori palikti intrigos, bet jau dabar pasakė, kad ankstyvą pavasarį gėlynas džiugins žydėjimu, kurį dovanos pirmosios svogūninės gėlės ir kiek vėliau pražysiantys dekoratyviniai česnakai.

Na, o pavasariui pasibaigus, bus ir vėl pasodintos vienmetės vasarinės gėlės. Kai miesto gyventojai ir svečiai pripras prie šio gėlyno ir jo koncepcijos, palaipsniui bus kuriamas kitoks vaizdas. Ateityje, planuojama, kad ir jis bus apsodintas daugiamečiais augalais.

Želdinių pokyčiai Kaune

Pasidomėjau, kokie kiti įdomūs projektai, susiję su augalais, vystomi Kaune. Kraštovaizdžio architektė sako, kad turėtume atkreipti dėmesį į želdyną prie Kauno pilies. Nors įkurtas ekstremaliomis sąlygomis per pačius karščius, jis netruks sužaliuoti ir papuošti erdves. U.Šegždienė prašo Kauno gyventojų ir svečių kantrybės. Vienmečiai augalai vis dažniau keičiami daugiamečiais, tačiau geriausais vaizdas atsiskleis tik praėjus 2–3 metams po augalų pasodinimo.

Ji pateikia Jonavos gatvės žiedo pavyzdį: iš pradžių daug kas nesuprato, kodėl pasodinti kuokšteliai, tačiau dabar, po kelerių metų, antroje metų pusėje, atsiskleidžia visas miskantų grožis, kuris sukuria foną žiedinės sankryžos raitelių skulptūroms.

Mano vertinimas

Pagalvojau, negaliu čia neišsakyti savo nuomonės. Traktuokite ją ne kaip eksperto nuomonę, o kaip mano asmeninę, kurią noriu pridurti kalbant apie šiuos želdinius. Tai keletas tokių pastebėjimų:

Rūdintojo metalo lysvės man nepasirodė masyvios, nes jos gražiai derėjo su panašios spalvos pastato fasadu fone. Nors rūdintasis metalas jau nebėra pats madingiausias dalykas kraštovaizdžio pasaulyje, bet Lietuvoje tai dar vis naujai atrodanti medžiaga, kuri šioje vietoje dera spalviškai. Geras buvo vienos dizainerės pastebėjimas: jeigu augalai būtų aukštesni, atitinkamai lysvės neatrodytų tokios masyvios.

Tad, bijant konservatyvių žvilgsnių, galima būtų rinktis aukštesnius augalus. Nebijant – nesirinkti. Įvertinu, ar želdynas pritaikytas žmonėms. Čia viskas veikia: žmonės vaikšto tarp lysvių, norėdami nusifotografuoti, šalia esantys suoleliai veikia kaip susitikimo vieta (mačiau ne vieną laukiantį, o vėliau kartu nueinančius), lenkų turistai sustojo aptarti gėlyno ir visi fotografavosi prie jo. Kaip Ugnė sako, tai nėra muziejus už stiklo.

Ar želdynas pritaikytas gamtos draugams? Ežiukai čia neužklys, bet jau bičių dūzgia begalė. Nors, manau, kad tokioje vietoje geriau tiktų daugiamečiai augalai, bites priviliojančios gauros pasirinkimas atrodo ne tokia bloga alternatyva.

Originalumas: jis tikrai čia. Gal todėl gėlynas sulaukė tiek dėmesio. Šiam momentui dūzgianti gaurų pieva rūdintojo metalo lysvėse atrodo netradiciškai, šį gėlyną atpažintum iš nuotraukos, jei esi bent kartą matęs. Kiek originalumo gėlynas išlaikys, matysime, bet šiandien kviečiu švęsti įvairovę.

Panašiai ir su kitais naujaisiais Kauno želdiniais: raiteliai su miskantais Jonavos gatvėje man atrodo itin gerai, tačiau judrioje sankryžoje jie transliuoja dar daugiau agresyvumo, veržlumo. Tačiau to želdyno charakteris visai kitas negu savivaldybės gėlyno – ir ta įvairovė veža!

Teksto autorė – modernių apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.