Kaunietės architektės sukurtas įspūdingas interjeras užsakovą nuvylė: nebepatinka, nemokės

Du mėnesius keturi žmonės dirbo, tačiau liko ant ledo. Kaunietės architektės Editos Stankevičiūtės - Righetto užsakovas, kuriam jos biuras parengė maždaug 300 kv. m namo techninius brėžinius bei vizualizacijas, tiesiog dingo, o kai architektė mėnesį nesulaukusi banko sąskaitoje sutartos sumos jį susirado, išgirdo: „Man nebepatinka tai, ką nupiešėte“.

Architektė E. Stankevčiūtė – Righetto.
Architektė E. Stankevčiūtė – Righetto.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 1, 2020, 7:12 PM, atnaujinta Feb 7, 2024, 11:36 AM

„Buvo atliktas milžiniškas darbas, mūsų vizualizacijos – tai nėra šiaip gražūs piešinėliai, tai yra atsakingo darbo rezultatas. Jose visi daiktai yra realūs, visus galima įsigyti ir kainos visų žinomos. O kur dar techninė projekto dalis – visas inžinerinis planas, elektra, santechnika.

Tai juk yra interjero stuburas, tik tada kai jis preciziškai sudėliotas, imamės kito etapo – kuriame grožį“, – portalui lrytas.lt pasakojo E. Stankevičiūtė - Righetto, po to, kaip pirmą kartą per 15 profesinės veiklos metus buvo skaudžiai apgauta.

Nors architektas, kūręs šio užsakovo namo projektą, įspėjo Editą, jog užsakovas buvęs „nelengvas“, ji neatsispyrė galimybei sukurti įdomų interjerą išskirtinėse būsto erdvėse.

Kas yra nelengvas užsakovas? Taip architektai ir interjero dizaineriai paprastai vadina žmones, kurie turi daug pretenzijų kūrėjams ir kartu įvairiais būdais stengiasi numušti jų darbo kainą.

Edita pasakojo, kad per du mėnesius teko daug bendrauti su šiais užsakovais, derinti menkiausias detales, vis pasiūlyti jiems naujų interjero sprendinių, tačiau ji tikėjo, kad šie pretenzingi žmonės pasikeis vos išvydę vizualizacijas. Taip architektei ne kartą yra buvę.

„Turbūt užsakovai pavargsta nuo brėžinių, klausimų, tačiau kai jie išvysta savo fantazijas įgyvendintas vizualizacijose, paprastai, jų elgesys pasikeičia. Protingi supranta, kiek buvo įdėta darbo, kol visa tai sugulė į popierių“, – darbo užkulisius praskleidė kūrėja.

Tačiau šį kartą jos užsakovai nutarė pergudrauti architektę. Išvydę savo namų interjerą kompiuterio ekrane, jai pasakė, kad ne viskas patinka ir jie toliau nebenorintys bendradarbiauti. Ir jei tai būtų koks paprastas, per kelias dienas sukurtas kūrinys, Edita numotų ranka, nebesierzintų dėl to. Tačiau dabar ji jaučiasi kitaip.

„Tai rimtas darbas, esu labai patenkinta juo pati. Tokios vizualizacijos – 80 proc. pabaigtas projektas, toliau lieka tik autorinė jo priežiūra, todėl nutariau šį kartą nepasiduoti“, – portalui lrytas.lt sakė E. Stankevičiūtė - Righetto. Dėl autorinių teisių į kūrinį pasisavinimo ji kreipėsi į advokatę. Nesitaikstyti su tokiais užsakovais ji kviečia ir savo kolegas.

Tiesa, šia nemalonia istorija kaunietė ir pasidalino savo feisbuko profilyje ir jau, pasak Editos, sulaukė dizianerių, į kuriuos buvę užsakovai kreipėsi su jos viuzualizacijomis ir prašymu toliau su jais dribti, laiško.

Portalo lrytas.lt kalbinti teisininkai šios situacijos komentuoti nesiėmė, tačiau dauguma jų įsitikinę, kad architektei E. Stnkevičiūtei - Righetto reikėtų sugriežtinti savo sutarties sąlygas, kuriuose su detalėmis būtų aiškiai išdėstyti apmokėjimo terminai – kada ir už kokius atliktus darbus turi sumokėti užsakovas.

Situacijos, kai užsakovai išvydę parengtas vizualizacijas apsigalvoja ir nutaria nebedirbti su kūrėjais – ne naujiena ir kitiems interjero dizaineriams. Vilnietis Artūras Čižiūnas prieš kelerius metus panašiai finansiškai nukentėjo, kai paprašę vienos parduotuvės interjero, užsakovai jį naudojo keliose savo prekybos tiklo vietose, nors sutartyje tai nebuvo numatyta.

Nuo tada Artūras stipriai pakoregavo savo sutartį. Ir dar: iš praktikos jis pastebėjo, kad kai užsakovas itin akylai skaito kiekvieną jos punktą, greičiausiai bandys kaip nors apgauti. Todėl dabar kūrėjas stengiasi dirbti tik su per rekomendacijas jį susiradusiais užsakovais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.