Įkurtuvės šalia Baltojo tilo artėja vėžlio žingsniu, bet verta laukti – pramogų ten žada daugybę

Žadėjusi, kad vilniečių pamėgta erdvė bus sutvarkyta 2019 metų pabaigoje, dabar savivaldybė jau aiškina, kad geriausiu atveju projektą pavyks įgyvendinti tiktai šią vasarą. Nejaugi taip ir atsitiks?

Savivaldybė prižadėjo, kad vasaros pradžioje prie Baltojo tilto neturi likti nei darbininkų, nei jų technikos – aikštynas turi būti parengtas naudoti. Jei tik to nedraus karantino laikotarpio apribojimai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Savivaldybė prižadėjo, kad vasaros pradžioje prie Baltojo tilto neturi likti nei darbininkų, nei jų technikos – aikštynas turi būti parengtas naudoti. Jei tik to nedraus karantino laikotarpio apribojimai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Krantinės terasos dalyje bus atnaujinta ir apie 1,4 kilometro ilgio dviračių bei apie 3,6 kilometro pėsčiųjų takų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Krantinės terasos dalyje bus atnaujinta ir apie 1,4 kilometro ilgio dviračių bei apie 3,6 kilometro pėsčiųjų takų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
  Geriausiu atveju projektą pavyks įgyvendinti tiktai šią vasarą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
  Geriausiu atveju projektą pavyks įgyvendinti tiktai šią vasarą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 14, 2020, 1:07 PM

Nuo 2018-ųjų spalio iki šių metų vasaros pradžios – tiksli data neaiški. Bet ir tai tik geriausiu atveju.

Toks neapibrėžtas erdvės prie Baltojo tilto atidarymo terminas. Nors savivaldybės atstovai entuziastingai pasakoja, kokių pramogų čia vilniečiai gali tikėtis, plika akimi matyti, kad darbų likę daug.

Rekonstrukcija pradėta netinkamu laiku, pasamdytas generalinis rangovas, kuris darbams nespėjus įsisukti patyrė sunkumų, o dabar dar ir koronavirusas koją kiša, nes italai nespės laiku pagaminti šviestuvų.

Medžius pasodins rudenį

Savivaldybė neseniai paskelbė kelias bepilote skraidykle darytas erdvės prie Baltojo tilto nuotraukas. Keliose jų matyti medžiai.

Nors savivaldybė pasidžiaugė, kad juos jau pradėjo sodinti, akivaizdu, jog šie medžiai pavėsio nesuteiks. Išstypę, laja labai aukštai.

Be to, dalies medžių, kurie turėtų atkeliauti iš Nyderlandų, prie Baltojo tilto iki rudens nebus.

Mat specialistai baiminasi, kad juos pasodinus pavasarį neprigis, tad darbus atidėjo iki rudens.

Prisiminkime: atidarius Lukiškių aikštę, joje taip pat nebuvo kai kurių numatytų želdinių. Jų nėra iki šiol.

Želdinius teritorijoje aplink Baltąjį tiltą prižiūrės savivaldybės įmonė „Vilniaus parkai“.

Beje, nuotraukose stengiamasi išvengti pievos vaizdų. Jos dalyje žolė turėjo būti pasėta pernai, bet dabar matyti, kad ji išgeltusi.

Atsivers Neries vaizdas

Savivaldybė prižadėjo, kad vasaros pradžioje prie Baltojo tilto neturi likti nei darbininkų, nei jų technikos – aikštynas turi būti parengtas naudoti. Jeigu tik to nedraus karantino laikotarpio apribojimai.

Savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis tikįs, kad vilniečiai grįš į pamėgtą erdvę, o joje įkurtą riedlenčių parką vadino vienu geriausių šalyje.

O kas dar bus prie Baltojo tilto? Beveik 9 hektarų plote veiks devynios paplūdimio tinklinio aikštelės, trys dvipusės krepšinio aikštelės, vaikų žaidimo vietos, lauko gimnastikos ir lauko treniruoklių aikštelės, riedutininkų aikštelės.

Pasak savivaldybės atstovų, šiuo metu teritorijoje sudėtingus požeminės infrastruktūros darbus jau keičia sporto įrenginių montavimo darbai – ryškėja teritorijos ribos, pėsčiųjų ir dviračių takų kontūrai. Šioje krantinės terasos dalyje bus atnaujinta ir apie 1,4 kilometro ilgio dviračių ir apie 3,6 kilometro pėsčiųjų takų.

Visos sporto zonos įrengiamos arčiau Upės gatvės, atitraukiant jas nuo šlaito – sportuojantiems labiau atsivers Neries vaizdas.

Problema – dėl šviestuvų

Krepšinio aikštelių danga bus guminė, o ne asfaltas kaip anksčiau.

Artimiausiu metu bus pradėta lyginti dar neapželdintus plotus tarp įrenginių. Tačiau žemė dar nepakankamai sušilusi, kad būtų galima sėti veją.

Bet daugiau problemų kelia apšvietimas. Jo sistemos požemines komunikacijas ir pamatus aikštyno rangovai bendrovė „LitCon“ su subrangovais „Skominta“ ir „Magdala“ žada atiduoti eksploatuoti iki vasaros pradžios.

Bet kada atkeliaus šviestuvų atramos ir patys šviestuvai, dar neaišku, nes gamykla Italijoje dar nedirba, jų pristatymas žadamas ne mažiau nei pusantro mėnesio nuo karantino pabaigos.

Vis dėlto šio projekto vykdytojai Vilniaus vystymo kompanijai tiekėjai prižadėjo šviestuvus pristatyti kuo skubiau.

Pasiūlė mažiausią kainą

Praėjusią vasarą paskelbta apie generalinio rangovo įmonės „LitCon“ restruktūrizavimą. Tačiau jau anksčiau darbai prie Baltojo tilto vyko vėžlio greičiu.

P.Poderskis tada pripažino, kad restruktūrizuojamos įmonės darbininkus sunku priversti dirbti, o pačią įmonę savivaldybė įtraukė į juoduosius sąrašus. Tačiau sutarties su ja neketina nutraukti – kas gi pigiau atliktų darbus?

Stebėdami lėtai prie Baltojo tilto vykstančius pokyčius vilniečiai dar kartą įsitikino, kad pigią mėsą šunys ėda.

Mat savivaldybė viešosios erdvės sutvarkymo darbus patikėjo bendrovei „LitCon“ ir jungtinės veiklos sutartį su ja pasirašiusiai įmonei ATEA.

Anot savivaldybės, ši ūkio subjektų grupė buvo viena iš dviejų tiekėjų, kurie pateikė valdžios lūkesčius atitinkančią kainą. Suprask – konkursą laimėjo tie, kurie pasiūlė mažiausią kainą.

P.Poderskio nuomone, kaltas ne tik rangovas. Pirmiausia reikėjo atlikti archeologinius tyrimus. Nors 2019-ųjų pavasaris buvo ankstyvas ir šiltas, jie prasidėjo tik balandį. Paskui dar teko laukti tyrimų rezultatų. Todėl tuo laiku prie Baltojo tilto nuveikta nedaug.

O prasidėjus vasarai darbai buvo visiškai sustoję dėl „LitCon“ restruktūrizavimo.

Smėlio ir žemių – šimtai sunkvežimių

Didžiajai paplūdimio tinklinio aikštelei prireiks 205 kubinių metrų smėlio (apie 20 sunkvežimių).

Mažosioms paplūdimio tinklinio aikštelėms bus panaudota apie 1454 kubinius metrus smėlio (apie 145 sunkvežimius).

Bendras želdinimo plotas siekia 101 939 kvadratinius metrus (apie 14 futbolo stadionų). Į šį plotą įskaičiuota naujai sėjama veja, medžių bei krūmų masyvai ir dekoratyvinė pieva.

Medžių bus pasodinta apie 690, akcentinių krūmų – 318, krūmų masyvų – apie 25 tūkst. kvadratinių metrų.

Dirvožemio, kurio reikia medžiams bei krūmams sodinti, atvežta apie 3 tūkst. kubinių metrų (apie 300 sunkvežimių).

Teritorijoje bus įrengti 163 įvairių tipų suolai.

Dviratininkai ras 70 vietų savo susisiekimo priemonėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.