Subjaurojo gražų vilniečių kiemą – nuogąstauja ir dėl vaikų saugumo

Vieno P.Vileišio gatvės namo gyventojai pasipiktino, kai savivaldybė, nepaklaususi jų nuomonės, pakeitė vaikų aikštelės dangą – vietoj žolės pripylė skaldos.

P.Vileišio g. 21-ojo namo kieme žolė žaidimų aikštelėje buvo pakeista skalda.
P.Vileišio g. 21-ojo namo kieme žolė žaidimų aikštelėje buvo pakeista skalda.
P.Vileišio g. 21-ojo namo kieme žolė žaidimų aikštelėje buvo pakeista skalda.
P.Vileišio g. 21-ojo namo kieme žolė žaidimų aikštelėje buvo pakeista skalda.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 17, 2020, 12:20 PM, atnaujinta Jul 17, 2020, 12:53 PM

P.Vileišio gatvės 21-ojo namo gyventojai stebėjo, kaip praėjusią savaitę paskubomis iš vaikų žaidimų aikštelės kasama velėna ir vietoj jos pilama skalda.

„Jeigu tai daroma dėl erkių, tai dar liko pievos, kur vaikai ir toliau žais, nes skalda tik atgrasys nuo sūpynių ir kitų atrakcionų.

Man pačiai labai skaudu, kad subjaurojo mūsų gražų kiemą“, – piktinosi name gyvenanti Asta.

Tėvai piktinasi, kad skalda lįs vaikams į batus, akmenukai gali pataikyti ir sužeisti, be to, ji apsunkina judesius, klimpsta kojos.

Vilnietės nuomone, skaldos takas galėjo tikti vietoj šaligatvio, kurį neseniai nutiesė įstrižai per visą kiemą.

Tikina, kad silpnina smūgį

Savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius pasakojo, kad kasmet visame mieste specialistai tikrina, ar vaikų žaidimų aikštelės atitinka Lietuvoje patvirtintas higienos normas.

„Šioje aikštelėje atlikus tokį patikrinimą nustatytas trūkumas – nėra smūgį silpninančios dangos“, – tikino G.Runovičius.

Pagal nustatytą tvarką prie žaidimo įrenginių, kurių maksimalus laisvojo kritimo aukštis viršija 60 centimetrų, turi būti įrengta smūgį silpninanti danga.

Paklaustas, kuo skalda tokiose vietose pranašesnė negu natūrali velėna, jis aiškino, kad žolė gali būti naudojama kaip smūgį silpninanti danga, kai laisvojo kritimo aukštis labai nedidelis.

O atitinkamos frakcijos ir gylio skalda arba plautas žvirgždas gali būti naudojama kaip smūgį silpninanti danga, kai maksimalus laisvojo kritimo aukštis yra iki 3 metrų. Vaikų žaidimų aikštelėse naudojama 2–8 milimetrų frakcijos skalda.

Tiks ir neįgaliesiems

G.Runovičius sakė, kad Vilniuje dar yra likusių senų metalinių, sovietiniais metais įrengtų žaidimų aikštelių be dangos.

Tokias aikšteles savivaldybė po truputį išmontuoja, jų vietoje įrengia naujas.

Beje, šiemet sostinėje įrengiamos 23 naujos vaikų žaidimų aikštelės, kuriose galės žaisti ir judėjimo negalią turintys vilniečiai.

Tokiose aikštelėse atsiras modernūs daugiafunkciai kompleksai su integruotomis šliaužynėmis, dvigubomis sūpuoklėmis, karuselėmis ir speciali saugia danga.

Jose dėl vaikų saugumo bus paklota speciali guminė danga, įrengta dirbtinė veja, pasirūpinta tinkamu įvažiavimu.

Nurodo ir telefonus

Savivaldybės prižiūrimos taip pat naujos aikštelės yra pažymėtos informacinėmis lentelėmis.

Jose nurodomi telefonų numeriai, kuriais galima kreiptis pastebėjus gedimų.

Savivaldybė tvirtina kasmet atnaujinanti daugiau kaip 100 vaikų žaidimo aikštelių: keičia susidėvėjusias įrenginių dalis, juos perdažo, atnaujina aikštelių dangą, keičia smėlio dėžių smėlį.

Praėjusiais metais vaikų žaidimo aikštelių priežiūrai buvo išleista apie 170 tūkst. eurų, tiek pat lėšų numatyta ir šįmet.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.