Didžiausia klaida kuriant interjerą – tendencijų vaikymasis: dizainerė pataria, kaip neprašauti

Kauniečiai šiemet įsigijo daugiau nei įprastai naujų būstų. Žmonės juos įrengia patys arba pasitelkia specialistus. Koks interjero stilius šiuo metu madingas Kaune? Kokias klaidas daro naujakuriai?

„Įsiklausykite į savo ir šeimos troškimus, poreikius ir būtent tai perteikite interjere,“ – rekomendavo A.Mickevičienė.
„Įsiklausykite į savo ir šeimos troškimus, poreikius ir būtent tai perteikite interjere,“ – rekomendavo A.Mickevičienė.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-08-28 17:57, atnaujinta 2021-11-09 11:48

Kone kiekvienas, įsigijęs naujus namus ar nutaręs suremontuoti būstą, kuriame gyvena, susiduria su ta pačia problema.

Žmonės suka galvą, kaip įrengti namus, kad jie būtų jaukūs ir stilingi, po kelerių metų neatrodytų nuobodžiai ar, priešingai, akį rėžiantys.

„Nesvarbu, ar namus kursite patys, ar į pagalbą pasitelksite dizainerį, svarbiausia atkreipkite dėmesį į tai, kokia jūs esate asmenybė, kas dar su jumis gyvena. Įsiklausykite į savo ir šeimos troškimus, poreikius ir būtent tai perteikite interjere. Juk būtent interjeras ir atspindi žmogaus sielos gelmes“, – kalbėjo kaunietė interjero dizainerė Aistė Mickevičienė.

Žinovės teigimu, dažniausiai kurdami interjerą žmonės daro panašias klaidas, nes aklai vaikosi naujausių tendencijų arba mėgina kopijuoti kaimynus, kolegas ar bičiulius.

Tarkime, vienas kaimynas interjere panaudojo marmurą, kitas taip pat ieško marmuro, tik dar brangesnio, arba stengiasi panaudoti jo daugiau.

– Ar kauniečiai kurdami namus pasitiki savo galimybėmis, ar linkę rinktis profesionalų paslaugas? – „Laikinoji sostinė“ paklausė A.Mickevičienės.

– Žmonės renkasi pagal galimybes. Yra tokių, kurie žino, ko nori, turi estetikos pajautimą ir namus kuriasi patys, kiti dėl laiko stokos arba nemokėdami visko suvesti į darnią visumą bijo, kad namai atrodys neskoningi, todėl samdo profesionalus.

Yra žmonių, kuriems patiems sunkiai sekasi suderinti spalvas, parinkti baldus, detales. Tačiau jie tikina, kad kreiptis į interjero dizainerį tai tas pat, kas išmesti pinigus į balą.

Pasirinkę gerą savo srities žinovą tikrai nepasigailėsite. Žinoma, rinktis reikėtų ne tik žiūrint į specialisto darbus internete ar svečiuojantis pas bičiulius. Būtina susitikti, pasikalbėti, pajusti, ar pavyks bendradarbiauti viso projekto metu.

Įrengiant namus svarbiausia žinoti savo poreikius, kliautis pojūčiais ir juos išsakyti dizaineriui. Atsižvelgdamas į visa tai jis ras sąsają tarp tendencijų ir užsakovo pageidavimų.

– Ar skiriasi kauniečių kuriamas interjeras nuo kitų Lietuvos miestų gyventojų? Galbūt kauniečiai labiau mėgsta blizgesį? O gal pastebite pernelyg daug kičo?

– Sakyčiau, kad nėra kaunietiško, vilnietiško, klaipėdietiško ar kito Lietuvos miesto gyventojų interjero. Yra pasaulio interjero tendencijos, kurios ateina ir į Lietuvą. Kai kurios iš jų vėluoja, bet vis tiek ateina.

Žinoma, iš savo darbo praktikos galiu išskirti nebent tai, kad kauniečiai drąsesni, o Vilniuje užsakovai kiek santūresni. Tačiau kiekviename mieste gyvena įvairių žmonių, todėl pagal lokaciją kategoriškai naujakurių ar atsinaujinančių namus neskirstyčiau.

Naujakurius labiau skirstyčiau į tuos, kurie, paisydami tendencijų, linkę investuoti į kokybę, ir tuos, kurie taupydami mėgina imituoti prabangą.

Pigiomis medžiagomis ir interjero detalėmis rimto klasikinio stiliaus interjero sukurti nepavyks, bet šiuolaikinės klasikos ar kito stiliaus interjerą tikrai galima turėti.

Išvengti kičo ir padėti susiorientuoti tarp norų ir kuriamo įvaizdžio visumos padės dizaineris ar architektas.

– Kaip per pastarąjį dešimtmetį keitėsi kauniečių pageidavimai?

– Maždaug prieš septynerius metus, kai pradėjau dirbti interjero dizainere, daugiausia mačiau pilkus saikingus ir „saugius“ interjerus. Netrūko skandinaviškąjį stilių besirenkančių kauniečių.

Šiuo metu žmonės vis labiau nebijo drąsesnių sprendimų, renkasi ryškesnes spalvas. Skandinaviškas interjeras nėra jau toks populiarus.

Žinoma, yra konservatorių, kurie lieka ištikimi pilkos spalvos interjerams, kurie yra kiek nuobodoki, panašūs vieni į kitus. Aš tokiems neprijaučiu, man patinka įdomesni, išskirtiniai interjerai.

– Kaip neprašauti interjere renkantis spalvas?

– Spalva turi įtakos žmogaus būsenai ir kasdieniam gyvenimui, todėl renkantis spalvas geriau neperspausti. Kitaip jos erzins, greitai atsibos.

Pavyzdžiui, šįmet vis dar madinga geltona spalva, tačiau kitais metais ji greičiausiai nebebus ant bangos. Todėl aklai vaikytis trumpalaikių mados tendencijų nereikėtų.

Jeigu esate tokia ryški asmenybė, kad net gyvendami tarp raudona spalva nudažytų sienų jaučiatės saugiai ir patogiai, tuomet galite be jokių abejonių rinktis jums patinkančias spalvas.

Kita vertus, ryškias sienų spalvas ar interjero akcentus visada galima pakeisti. Tačiau reikėtų apskaičiuoti ir įvertinti, kiek tokie pokyčiai kainuos.

– Tarpukariu Kauną kone visoje Europoje išgarsino art deco stilius. Netrūksta žmonių, kurie juo žavisi iki šiol. Kai kurie kauniečiai iki šiol namus įsirengia pagal to laiko madą. O ar dabartinis kauniečių būstų stilius turi išliekamąja vertę?

– Art deco – optimizmo architektūra. Tarpukariu, perkėlus sostinę į Kauną, ji čia suklestėjo. Tai – mūsų identitetas. Tarkim, Jono Prapuolenio kurti baldai tuo metu Paryžiaus parodoje gavo apdovanojimą. Ypač Kaunui tai vertybė visiems laikams. Dabar art deco stiliaus populiarumas sparčiai auga. Autentiškų baldų kainos kyla. Susidomėjimą šiuo stiliumi dar padidino Kaune įkurtas Art deco muziejus.

Šiuo laiku nėra stiliaus, kuris turėtų tokį ypatingą išskirtinumą. Dabar labiau vyrauja eklektika – stilių mišinys, kuriame nematau išliekamosios vertės ir autentiškumo.

Pigūs pinteresto paveiksliukai, iš jų sudaryti koliažai, kurie neva puošia šiuolaikinius būstus, vertingumu net nekvepia.

– Viena šiuo metu pasaulį užvaldančių idėjų – kuo natūralesnių medžiagų naudojimas interjere. Ar kauniečiai savo gyvenamosiose erdvėse taip pat ima skirti daugiau dėmesio ekologijai, tvarumui, sveikai aplinkai?

– Tikrai taip. Žmonės vis labiau ieško dermės su gamta, todėl jau tenka matyti ir kurti minimalistinius, ekologiškumą pabrėžiančius interjerus, kur dominuoja natūralios medžiagos – medis, ratanas, vilna, medvilnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.