Išmanumui ribų nėra – jus gali nustebinti net ir nedidelis būstas

Išmaniųjų namų sistemos diegiamos ne tik individualiuose namuose, bet ir nedidelio ploto butuose ar loftuose. Jungiklių ir protingų namų sistemų centras „JUNG Vilnius“ įrodė, jog būsto plotas priimant sprendimą diegti išmaniųjų namų sistemą nėra svarbiausias rodiklis, mat protingo namo sistema KNX sėkmingai įdiegta net namelyje ant ratų.

Išmaniųjų namų sistemos diegiamos ne tik individualiuose namuose, bet ir nedidelio ploto butuose ar loftuose.
Išmaniųjų namų sistemos diegiamos ne tik individualiuose namuose, bet ir nedidelio ploto butuose ar loftuose.
Išmaniųjų namų sistemos diegiamos ne tik individualiuose namuose, bet ir nedidelio ploto butuose ar loftuose.
Išmaniųjų namų sistemos diegiamos ne tik individualiuose namuose, bet ir nedidelio ploto butuose ar loftuose.
Išmaniųjų namų sistemos diegiamos ne tik individualiuose namuose, bet ir nedidelio ploto butuose ar loftuose.
Išmaniųjų namų sistemos diegiamos ne tik individualiuose namuose, bet ir nedidelio ploto butuose ar loftuose.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 15, 2024, 11:00 AM

Plotas nėra svarbus

Nedidelio ploto būste – itin svarbus funkcionalumas ir kokybiškai suplanuotos erdvės patogiam gyvenimui. Tokiame būste įdiegus KNX išmaniojo namo įrangos diegimo ir valdymo sistemą, kuri suteikia galimybę sujungti visus namo prietaisus ir įrenginius į vieną tinklą, juos centralizuotai valdyti, apdoroja ir analizuoja gaunamus duomenis, jungikliu ar telefonu galima patogiai valdyti apšvietimą, šildymo ar vėsinimo sistemas.

„Išmaniosios sistemos tuo ir patrauklios, jog nesunkiai gali būti pritaikytos tiek didžiuliame name, tiek keliasdešimties kv. m ploto bute ar net namelyje ant ratų: jos suteikia komforto, saugumo jausmą ir padeda sutaupyti energijos. Pavyzdžiui, jei patalpos vėdinamos, pasirūpinama, jog kuo mažiau šilumos būtų išleista pro langus, o, juos uždarius, automatiškai nustatoma komfortiška temperatūra. Prie gyventojų poreikių ir gyvenimo ritmo prisitaikančios sistemos ne tik sukuria didesnį komfortą, bet ir padeda taupyti, kas šiuo metu ypač svarbu“, – sako jungiklių ir protingų namų sistemų centro „JUNG Vilnius“ produkto vadybininkas Vaidotas Bijūnas.

Namelyje ant ratų, kurį pagamino kurį pagamino įmonė „SoulWood LT“, visos namo funkcijos – nuo apšvietimo iki klimato kontrolės yra sujungtos į bendrą tinklą, todėl viską galima valdyti ir nuotoliniu būdu.

Tiesa, JUNG KNX sistemos diegimui būtinas profesionalus ir ankstyvas planavimas – kitoks laidų paklojimas. Projektuoti ir programuoti šią sistemą turi sertifikuoti KNX specialistai, tad priimti sprendimą apsigyventi išmaniajame būste reikėtų praktiškai tik pradėjus jo projektavimo darbus.

Renkasi pagal norus ir galimybes

Konkretūs išmaniųjų namų sprendimai priklauso nuo būsto šeimininkų poreikių, įpročių ir gyvenimo būdo. Dažniausios išmaniųjų namų funkcijos – apšvietimas, klimato kontrolė ir namų apsauga. „Planuodami išmaniuosius namus, ko gero, labiausiai įvertinsite tris populiariausias jų funkcijas. Pirmoji – apšvietimo valdymas. Išmanieji namai leidžia greitai sukurti jaukią atmosferą vien tik apšvietimu, aktyvavus iš anksto numatytą scenarijų.

Sudėtingesnėse KNX sistemose galima valdyti ne tik apšvietimo intensyvumą, bet ir šviesos spalvos temperatūrą (nuo šilto iki šalto tono) ar net apšvietimo spalvą. Antroji populiari funkcija, kuri gali padėti drastiškai sumažinti energijos sąnaudas – išmanusis termostatas. Jis gali šildyti patalpą tik tada, kai joje yra žmonių arba pereiti į ekonominį, atostogų režimą, jei namuose nieko nėra.

Trečioji – įvairių saugumo sistemų integravimas į KNX sistemą. Tai gali būti telefonspynė su vaizdo kamera, piršto antspaudu atrakinamos durys ir pan. Taip pat verta pagalvoti ir apie tokias papildomas funkcijas kaip automatiškai valdomos užuolaidos. Jos atsivers numatytu laiku atsižvelgiant į šeimininkų poreikius – pakaks tik spustelėti ar paliesti mygtuką ant sienos ar telefono programėlėje. Arba užsivers tada, kai saulė ims kaitinti patalpas – taip pavyks išvengti perkaitimo“, – paaiškino V.Bijūnas. Skaičiuojama, jog atsižvelgiant į aplinkos pokyčius ir šeimininkų poreikius parinktas optimalus vėsinimo, šildymo ar apšvietimo režimas, priklausomai nuo pastato, leidžia sutaupyti nuo 20 iki 60 proc. elektros ir šildymo kaštų.

Pritaikyta skirtingiems poreikiams

Pasitelkus KNX sistemą, galima sukurti ekonominio režimo scenarijų, kuris padės dar labiau sumažinti energijos sąnaudas. Pavyzdžiui, jei nieko nėra namie, išmanusis termostatas gali sumažinti patalpų temperatūrą, o grįžus namo – padidinti iki komfortiškos. Taip pat sistema sutaupys energijos automatiškai išjungdama budėjimo režimu veikiančius įrenginius.

Dar vienas pavyzdys – automatinės užuolaidos ar žaliuzės. Saulei pradėjus kaitinti pro langus, jos bus automatiškai užveriamos, tuomet patalpos neperkais. Grįžus namo, kondicionieriui reikės mažiau energijos patalpai atvėsinti, malonus mikroklimatas bus užtikrinamas nenaudojant per daug energijos. Išmanieji namai gali suteikti ir papildomo saugumo jausmą – automatiškai numatytu laiku įjungti šviesas parodant, jog kažkas yra viduje.

JUNG KNX protingo namo įranga 100 kv. m ploto butui kainuotų nuo 30 Eur / kv. m. „Tikslią sistemos kainą butui ar namui galima apskaičiuoti tik išsiaiškinus konkrečius šeimininkų poreikius ir lūkesčius, nes standartizuotas išmanusis namas tiesiog neegzistuoja – kiekvienas būstas yra protingas tiek, kiek to „proto“ reikia jo savininkui. Vienas gyventojas gali pageidauti visame būste valdomos garso ar vaizdo sistemos, kitam pagrindinis privalumas – klimato, apšvietimo kontrolė, automatinių žaliuzių valdymas ir saugos funkcijos“, – komentavo V.Bijūnas.

Sprendimas jau įrengtiems namams

Jei nedidelio ploto būstas jau įrengtas ar yra senos statybos, išmanesnius namus sukurti taip pat įmanoma. JUNG HOME gali būti diegiama praktiškai bet kuriuose namuose, kur įrengta tradicinė elektros instaliacija, taip pat ją galima plėsti palaipsniui. Įprastą jungiklį pakeitus išmanesniu, sistema ima veikti iškart, be interneto ryšio ar serverio. Užtenka atsisiųsti nemokamą JUNG HOME programėlę, kuri visus komponentus akimirksniu susieja saugiu „Bluetooth Mesh“ ryšiu. JUNG HOME būste galima pradėti diegti nuo vieno išmanaus jungiklio ar šviesos reguliatoriaus. Vėliau galima panaudoti išmaniuosius kištukinius lizdus, leidžiančius matuoti elektros suvartojimą ir suteikiančius galimybę tikslingai valdyti energiją. Dar vėliau į sistemą galima integruoti patalpų temperatūros valdiklius, žaliuzių valdymo mygtukus ir t. t., skirtus sukurti komfortą būste.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.