Lietuva - pavyzdys Europai pagal nuotekų surinkimą ir valymą

Lietuvoje startavus naujai nuotekų dumblo apdorojimo sistemai, Europos Komisija įvertino mūsų šalies pažangą tvarkant nuotekas ir pripažino Lietuvą viena šios srities lyderių visoje Europos Sąjungoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 13, 2013, 2:55 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 8:26 PM

Lietuvoje nuotekų surinkimo sistema 100 proc. atitinka Europos Sąjungos reikalavimus. Antrinis nuotekų valymas tokius reikalavimus atitinka 98 proc., o tretinis (ir, beje, pats griežčiausias) nuotekų valymas – 85 procentų. Tokius rezultatus paskelbusi Europos Komisija konstatuoja, jog Lietuvoje pasiektas vienas geriausių rezultatų Europos Sąjungoje, o panašiais rezultatais, be mūsų šalies, visoje ES pasigirti gali tik Čekija, Vengrija ir Slovakija.

Išvalomas beveik visas dumblas

Tokio įvertinimo Lietuva sulaukė dėl kardinaliai atnaujintos nuotekų valymo ir dumblo apdorojimo sistemos, dėl kurios Lietuvoje dabar visiškai išvaloma apie 93 proc. surinktų nuotekų. „Lietuvoje kanalizacijos vamzdžiais kasmet išleidžiama apie 170 mln. kub. m. buitinių nuotekų. Jas valant susidaro dumblas – 2011 m. jo kiekis viršijo 51 tūkst. tonų, o vienam šalies gyventojui teko beveik 17 kg dumblo. Anksčiau šis dumblas buvo supilamas vadinamosiose dumblo lagūnose, o dabar paverčiamas bekvapėmis, toliau naudoti tinkamomis granulėmis“, − apie pokyčius kalba Aplinkos ministerijos Europos Sąjungos paramos administravimo departamento direktorius Inesis Kiškis.

Jis pažymi, kad nuotekų dumblo tvarkymo planas buvo pradėtas kurti prieš septynerius metus, kai po Aplinkos ministerijos užsakymu atliktos dumblo susidarymo ir tvarkymo situacijos šalies miestuose ir gyvenvietėse studijos buvo nuspręsta pastatyti 12 regioninių komunalinio dumblo apdorojimo sistemų, 9 kompostavimo aikšteles ir 2 dumblo džiovinimo įrenginius.

Šiandien regioninės komunalinio dumblo apdorojimo sistemos jau veikia Šiauliuose, Marijampolėje, Alytuje, Šilutėje ir Vilniuje, o artimiausiu metu veikti pradės Panevėžyje, Tauragėje, Kaune, Mažeikiuose, Telšiuose ir Kėdainiuose.

Daugiausia lėšų - iš Sanglaudos fondo

Žinoma, šių vienų moderniausių Europoje nuotekų valymo ir dumblo apdorojimo įrenginių Lietuva be ES paramos nebūtų įstengusi pastatyti, juolab − per tokį palyginti trumpą laiką.

Aplinkos ministerijos Vandenų departamento direktoriaus Daliaus Krinicko skaičiavimu, 2007–2013 metų finansavimo laikotarpiu iš Sanglaudos fondo pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonę „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sistemų renovavimas ir plėtra“ vandentvarkai skirta virš 1,9 mlrd. litų.

Negavusi paramos iš Europos Sąjungos Lietuva nebūtų buvusi pajėgi 11 šalies regionų įrengti šiuolaikiškų dumblo tvarkymo centrų. Jau pastatytų ir šiuo metu statomų centrų našumo pakanka apskrityse susidarančiam dumblui tvarkyti – į juos vežamas nuotekų dumblas ir iš aplinkinių mažesnių miestų.

Štai, pavyzdžiui, Vilniaus dumblo tvarkymo įrenginiuose apdorojamas dumblas, susidarantis Pabradės, Nemenčinės, Elektrėnų − Vievio, Trakų − Lentvario, Rūdiškių, Eišiškių, Rudaminos, Šalčininkų ir Jašiūnų nuotekų valymo įrenginiuose. Lygiai taip pat nuotekų dumblą tvarko ir tvarkys ir kiti tokie pat modernūs įrenginiai.

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.