Ar Vilnius būsto kainomis vysis Taliną?

Per pirmuosius dešimt 2013-ųjų mėnesių nekilnojamojo turto (NT) kainos Taline šoktelėjo 16 proc., o metams besibaigiant augimo būta dar spartesnio. Akivaizdus NT rinkos atsigavimas pernai buvo matyti tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje, tiek Estijoje – Baltijos šalių rinkos gana panašios viena į kitą. Tad ar reikėtų panašių pokyčių, kokie buvo Estijos sostinėje, laukti ir Lietuvoje?

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Jan 21, 2014, 11:48 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 7:13 AM

Kaip aiškino „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis, viena pagrindinių priežasčių, dėl ko Taline sparčiai kilo NT kainos – lėtesnis ir nepakankamas būsto pasiūlos augimas.

Lietuvoje, anot ekonomisto, tokios problemos nėra, o NT kaina artima tikrajai vertei.

„Būto įperkamumo rodikliai šiandien visose Baltijos šalių sostinėse gana dideli. Esminė to priežastis – labai žemos palūkanų normos. Jei jos padidėtų kiek daugiau nei 2 procentiniais punktais, būstas Vilniuje pasidarytų neįperkamas. Tai leidžia manyti, kad pas mus tokios spartaus kainų augimo, kaip kad buvo Estijoje, nesulauksime“, - prognozavo N.Mačiulis.

Jo manymu, NT Vilniuje neturėtų brangti daugiau nei 5 proc. per metus. Jei spėjimas bus taiklus, o būsto kainų augimas – nuosaikus, tai iki tų kainų, kurios buvo prieš krizę, būstas Vilniuje grįžtų per dešimtmetį.

Dar viena priežasčių, kuri turėtų apsaugoti nuo spartaus NT brangimo – atsakingo skolinimosi taisyklės, kurių Estijoje nėra.

Tačiau „Swedbank“ ekonomistas atkreipia dėmesį, jog NT kainų svyravimams daug įtakos turi gyventojų lūkesčiai. O jie, stebint Estijos ir Latvijos (5,6 proc. augimas per 10 mėnesių) patirtį, gali krypti į kainų didėjimo pusę. Vis dėlto tikimasi, kad jei kainų didėjimas ir bus, tai jis bus nuosaikus.

Europos Sąjungos statistikos agentūra „Eurostat“ suskaičiavo, kad per metus – 2013-ųjų trečiąjį ketvirtį palyginti su tuo pačiu 2012-ųjų laikotarpiu – būsto kainos Lietuvoje sumažėjo 0,4 procento.

Tuo metu Latvijoje jos pakilo 6,2 proc., Estijoje – 11,1 procento.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.