Kas bus su būsto kainomis įsivedus eurą?

Euro įvedimas visada tiesiogiai veikia nekilnojamojo turto rinką. Ko tikėtis Lietuvai, žiūrint į eurą jau turinčių Latvijos ir Estijos patirtį? Kokie mitai NT rinkoje sklando belaukiant euro ir kiek jie pagrįsti?

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Feb 4, 2014, 11:50 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:49 PM

Nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Newsec“ tyrimų ir analizės paslaugų grupės vadovas Baltijos šalims Mindaugas Kulbokas pastebi: kiekvieną kartą prieš šaliai įsivedant eurą sukyla lūkesčiai apie didesnes ne tik kasdienių prekių, bet ir NT kainas. Ir reikia pripažinti, dėl to kainos šiek tiek ūgtels. 

M.Kulbokas pripažįsta: nepamatuoti gyventojų lūkesčiai šiek tiek pakelia NT kainas.

„Tačiau įvedus eurą šalis išgyvena pagirias arba, kitaip pasakius, euro šoką: žmonės pamato, kad dėl pasikeitusios valiutos šeimos biudžetas sausį, palyginti su gruodžiu, tampa kiek labiau įtempti, todėl noras pirkti NT atšąla. Tuo pačiu mažėja ir lūkesčiai“, - kalba „Newsec“ atstovas.

Ar vertindami NT pokyčius Latvijos ir Estijos rinkoje galime spėti, kad to paties reikia laukti ir Lietuvoje? M.Kulbokas teigia, jog – ne. „Visos trys rinkos labai skirtingos, todėl tiesiogiai perimti patirties negalime, turėsime ją išgyventi ją patys“, - sako M.Kulbokas ir čia pat paaiškina, kodėl.

Lietuvoje NT dažniausiai perka vietos gyventojai, Rygoje – užsieniečiai. Čia veikia fenomenas, kad NT Latvijoje įsigijęs gyventojas įgauna teisę gyventi Šengeno zonoje. Pasinaudojančių šia teise skaičius auga geometrine progresija.

Talino būsto rinkoje taip pat vyrauja specifinis pirkėjas – suomiai. Anot M.Kulboko, suomiai aktyviai perka NT Taline ir taip sukelia kainas. Kadangi būsto kainos Helsinkyje ir Taline skiriasi 1,5-2 kartus, o iš vieno miesto į kitą greituoju keltu galima nusigauti per valandą, suomiai apsigyvena Taline, o savą būstą Helsinkyje išnuomoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.