Ukrainiečių oligarchų milijardai – į Londono būstus

Specialiai lrytas.lt iš Londono 

Turtingiausias Ukrainos žmogus R.Achmetovas jau senokai įsikūrė prabangiuose namuose Londono centre.<br>Archyvo nuotr.
Turtingiausias Ukrainos žmogus R.Achmetovas jau senokai įsikūrė prabangiuose namuose Londono centre.<br>Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Mar 12, 2014, 10:00 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:29 PM

Kai Maidane liepsnojo laužai, o gatvėse virė mūšiai, Londone gyvenantys ukrainiečiai protestavo ne prie Ukrainos ambasados. Savo transparantus jie išskleidė prie prašmatnių rezidencijų, kurios jau senokai priklauso šios valstybės oligarchams.

Didžiosios Britanijos sostinė nuverstojo Viktoro Janukovyčiaus aplinkos oligarchams yra finansinis centras.

O Didžiosios Britanijos sostinės nekilnojamasis turtas – itin jaukus prieglobstis jų pinigams.

Pabėgo į Londoną

Londonas traukia investuotojus iš viso pasaulio. Dėl čia esančių žemės lopinėlių, apleistų pastatų ir nenaudojamų šachtų vyksta nuožmūs mūšiai tarp turtingų pirkėjų.

Vėliau šie projektai virsta prabangiomis rezidencijomis, biurais ar šiuolaikinio meno galerijomis.

Didžiosios Britanijos sostinėje kaktomuša susidūrė Ukrainos ir Rusijos nežinia kaip uždirbti oligarchų milijardai. Nieko keista, kad griuvus V.Janukovyčiaus šeimos valdomai vyriausybei kai kurie jį rėmę oligarchai ar bent jau jų šeimų nariai nutūpė Londone, kur turi antrus namus, yra daug investavę į nekilnojamąjį turtą.

Dėl to britai atsargiausiai ES pasisako už sankcijas V.Janukovyčiaus aplinkai. Juk Londone niekas nepamiršo, kad brangiausiai už butus čia yra mokėjęs turtingiausias Ukrainos žmogus ir buvęs V.Janukovyčiaus rėmėjas Rinatas Achmetovas.

Nugalėjo net šeichus

Ukrainos oligarchai Londone jau nustelbė netgi pinigais besišvaistančius arabų šeichus.

Dar prieš Antrąjį pasaulinį karą uždaryta centriniame Londone esanti Bromptono metro stotis ką tik parduota už 53 milijonus svarų neįvardytam Ukrainos milijardieriui.

Oligarchas 28 tūkstančių kvadratinių metrų nekilnojamąjį turtą įsigijo ne iš bet ko, o iš Didžiosios Britanijos gynybos ministerijos, kuriai ir priklausė metro stotis bei visos šachtos po ja.

Tokios sumos už apleistą stotį negalėjo pasiūlyti net turtuoliai iš Saudo Arabijos pusiasalio. Bet jos vieta iš tiesų viliojanti – šalia garsioji „Harrods“ parduotuvė, visai čia pat Viktorijos ir Alberto muziejus, kitos Londono įžymybės.

„Kataro karališkoji šeima labai domėjosi šia investicija. Bet ji pralaimėjo prieš mistiškąjį Ukrainos milijardierių“, – sakė Ajitas Chambersas, vadovaujantis kompanijai, kuri kuria investicinius projektus senose ir nenaudojamose sostinės metro stotyse.

Beje, apleista stotis yra palyginti netoli nuo R.Achmetovo apartamentų.

Pirkėjas – paslaptingas

Kas tas Ukrainos oligarchas, nepavyko sužinoti net britų bulvarinei žiniasklaidai. Žinoma tik tai, kad visi pinigai pateks tiesiai į Didžiosios Britanijos gynybos biudžetą, nes apleista stotis priklausė Gynybos ministerijai.

Naujasis pirkėjas stotį ir požemius ketina paversti prabangiais apartamentais. Kad toks planas pavyks, niekas neabejoja, nes patrauklesnę vietą investicijai centrinėje Londono dalyje vargu ar rasi.

Karo metu stoties požemiai naudoti kaip viena centrinių vadaviečių, čia britų karvedžiai buvo įkūrę priešlėktuvinės gynybos strategijos štabą. O pagal tikrąją savo paskirtį stotis veikė neilgai, nes populiariojoje Pikadilio metro linijoje kitos stotys yra visai šalia.

Pastaruosius 70 metų vaiduokliška stotis buvo pamiršta, nors pastato fasadas liudija, kad jis turėjo įspūdingą istoriją.

Paveldo specialistai jau susirūpino, kad naujasis investuotojas spjaus į unikalią stoties architektūrą. Vis dėlto žadama pasirūpinti, kad autentiškos detalės būtų išsaugotos.

Mokėjo didžiausią kainą

Turtingiausias Ukrainos pilietis R.Achmetovas, metalo pramonės valdovas Viktoras Pinčukas, dujų magnatas Dmitrijus Firtašas ir daugelis kitų Londone valdo prašmatnius apartamentus, į kuriuos investavo šimtus milijonų svarų.

Nekilnojamojo turto rinka Europos finansų sostinėje jiems yra ir saugus prieglobstis, ir investicija, dėl kurios nerimauti nereikia. Manoma, kad į Londono nekilnojamojo turto rinką yra investavę ir V.Janukovyčiaus šeimos nariai.

Ukrainiečiai Londone protestavo prie R.Achmetovui priklausančių apartamentų „One Hyde“ parke, kur nekilnojamojo turto kainos – vienos didžiausių šiame megapolyje. Butų kainos čia prasideda nuo 20 milijonų svarų (80 mln. litų).

Dar 2011 metais turtingiausias Ukrainos žmogus čia įsigijo 2 butus už tuo metu rekordinę šiame rajone 136,4 milijono svarų (545 mln. litų) sumą.

„Londonas nenori tavo kruvinų pinigų“, – skelbė vienas pasipiktinusio ukrainiečio plakatas.

„One Hyde“ parkas yra korupcijos Ukrainoje simbolis, – sakė Londone gyvenantis ir dirbantis ukrainietis Serhijus Burnus. – Tai yra pavyzdys, jog skurdžiausia Europoje valstybė turi turtingiausius oligarchus, kurie perka prabangiausius apartamentus Londone.“

Tačiau turtuoliai ramūs: į ES skelbiamų sankcijų Ukrainos asmenims sąrašus jie nepatenka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.