Nori gyventi naujoviškame bute? Pirma teks išmokti jį prižiūrėti

Storesnės sienos, sandaresni langai, mechaninė oro maišymo sistema ir kiti privalumai, kurie vadinasi A klasė ir kuriuos šiandien turi apie 400 tūkst. gyvenamosios paskirties pastatai, tarp kurių - vienas daugiabutis bei keli individualūs namai. Tačiau jau po poros metų, 2016-aisiais, tai bus ne privalumai, o būtina sąlyga visiems namams.

Langų varstymą A energinės klasės bute teks pamiršti. Nuolatinę oro cirkuliaciją čia kuo puikiausiai užtikrins rekuperacinė sistema.<br>123 rf nuotr.
Langų varstymą A energinės klasės bute teks pamiršti. Nuolatinę oro cirkuliaciją čia kuo puikiausiai užtikrins rekuperacinė sistema.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 4, 2014, 1:02 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:57 AM

Tačiau tada gyventojai, norėdami gyventi šiltai ir ekonomiškai, turės įgyti ir naujų įpročių – neatidarinėti langų ir tinkamai eksploatuoti bei prižiūrėti name įdiegtas inovacijas.

Pagal naujus reikalavimus statomi namai bus gerokai sandaresni ir šiltesni, o mechaninė vėdinimo sistema (rekuperacija) užtikrins šviežią orą ir neleis būstui pelyti, tačiau toks efektas galimas tik tada, jeigu gyventojai nedarinės langų ir tinkamai eksploatuos vėdinimo sistemą.

„Daugelis žmonių persikėlusių gyventi iš senos statybos daugiabučių yra įpratę nevėdinti patalpų, arba jas vėdinti atidarant langus. Gyvenant A energinės klasės būste teks pakeisti įpročius, nes tik tokiu būdu gyventojas gali gauti visus šios  energinės klasės daugiabučio privalumus“, - sako statybų bendrovės „Hanner“ pardavimų vadovė Gintarė Avulytė.

Kai kurių statytojai netgi yra parengę gyventojams s naudojimosi instrukcijas bei namų priežiūros rekomendacijas, nes tik jų laikantis galima šilumos sutaupyti daugiausia.

„Pagrindinis patarimas norint pajusti gyvenimo privalumus A klasės name – tinkama tokio būsto eksploatacija, - pritaria Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) Inovacijų grupės vadovas ir įmonės „Eika“ plėtros direktorius Domas Dargis.

Gyventojai turi nepamiršti įjungti rekuperatorių. Tai pagrindinė priemonė leidžianti sumažinti šilumos praradimą ir pagerinanti oro kokybę. Rekuperacinė sistema užtikrina pakankamą oro pasikeitimą patalpoje, todėl langai nerasoja, nesikaupia drėgmė ir nepelija sienos.

D.Dargis svarsto, kad langų atidarymas yra labiau psichologinis veiksnys, nes nuolatinę oro cirkuliaciją kuo puikiausiai užtikrina rekuperacinė sistema.  O atidarius langus prarandama iki 30 proc. pastato šildymui reikalingos šilumos, todėl išauga  būsto šildymo sąnaudos.

Pirmajame A klasės name Bajorų kalvose šildymas atsėjo maždaug po 1 Lt/kv.metrą. D.Dargis skaičiuoja, kad Santariškėse statomame tos pačios energinės klasės name vidutinė šildymo kaina turėtų būti taip pat apie 1 litą už kvadratinį metrą.

Bet ir rekuperatoriai būna skirtingi – vienuose reikia filtrus keisti kasmet, kituose jie plaunami, skirtingi įrenginiai vartoja ir skirtingą kiekį elektros energijos. Gyvenotjų dėmesio ir priežiūros reikalauja ir kitos energinės inovacijos.

Ant A klasės daugiabučio Bajoruose įrengtos saulės jėgainės per metus gyventojams sugeneruoja daugiau pajamų, nei reikia apmokėti metinę šildymo sąskaitą.

„Per ketverius - šešerius artimiausius metus statybos kokybinis šuolis bus didesnis, nei buvę per pastaruosius dvidešimt metų.

2016 metais bus statomi A klasės, o dar po kelerių metus įsigalios reikalavimai statyti A++ būstus su dar daugiau energinių inovacijų.

Todėl jau šiandien būtina tam ruošti gyventojus. Jie turi žinoti, kad tokie būstai ne tik pakeis jų gyvenimo kokybę, bet ir jiems patiems teks pasirūpinti būsto priežiūra – tik tuomet galės naudotis visais jo privalumais“, - sakė LNTPA direktorius Mindaugas Statulevičius.

Pirmasis A klasės daugiaubutis stovi Vilniuje, Bajoruose, šalia jo iki metų pabaigos turėtų būti baigti dar du, dar vienas projektas iki metų pabaigos planuojamas baigti Santariškėse.

Daugiau nekilnojamojo turto naujienų - mūsų "Facebook" paskyroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.