Sužinokite dvi pagrindines taisykles ir parduosite bet kurį butą

Ar yra toks laikas, kada geriausiai pavyksta parduoti būstą? Kaip ieškoti pirkėjo ir kaip patraukliausiai pristatyti jam savo būstą? Lrytas.lt  konsultuoja „Remax Expert“ biuro vadovas Andrejus Krutko ir „Ober-Haus“ būsto departamento vadovas Audrius Šapoka.

Brokeriai teigia, kad sėkmingą būsto pardavimą nulemia kuo plačiau pristatytas jo pardavimas bei reali kaina.<br>„123rf.com“ nuotr.
Brokeriai teigia, kad sėkmingą būsto pardavimą nulemia kuo plačiau pristatytas jo pardavimas bei reali kaina.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Erika Bružaitė

Aug 21, 2014, 12:50 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 1:07 AM

Rinka aktyviausia dukart per metus

Nekilnojamojo turto rinka yra aktyviausia rudenį ir pavasarį. Tačiau ir ramesni žiemos bei vasaros mėnesiai taip pat  turi savo privalumų, nes paprastai tada būsto ieško motyvuoti, rimtai nusiteikę pirkėjai. „O sumažėjus pasiūlai lengviau konkuruoti su kitais rinkoje esančiais objektais“, – teigė A.Šapoka.

Nekilnojamojo turto ekspertų teigimu, realiai nėra netinkamo meto pardavinėti butą: „Jei ieškant pirkėjų išnaudojami visi komunikacijos kanalai ir siūloma reali būsto vertę atitinkanti kaina, vadinasi parduoti nebus sudėtinga“.

Jog nėra netinkamo laikotarpio pardavimams, šiais metais įrodė ir būsto vertės augimas. Kainos nuosaikiai kilo 0,1–0,8 procento tiek žiemos mėnesiais, tiek birželį. Vadinasi, metų laikas nenulemia nei kainų augimo, nei mažėjimo. 

Nors netinkamo meto parduoti nėra, tačiau specialistai vis dėl to išskiria lėtesnį šventinį laikotarpį: Velykas, Jonines ar Kalėdas.

„Dvi savaites prieš ir po didžiųjų metų švenčių žmonės tiesiog neturi laiko vaikščioti į būsto apžiūras, jie turi kitų užsiėmimų. Tokiu metu būstas perkamas nebent kaip kalėdinė dovana“, – sakė A.Krutko.

Ar verta remontuoti prieš parduodant?

Pirmiausias žingsnis prieš ruošiantis parduoti būstą – įvertinti rinkoje esančius panašius objektus bei jų kainas.

Kai kurie butai gali būti parduodami be baldų. Bet pirkėjai labiau domisi jau įrengtais butais, tiesa – ne prabangiai. „Kai kuriems savo klientams patariame investuoti į kosmetinį remontą. Kartais išleidus vos tūkstantį litų, parduodamo būsto vertė gali pakilti net 5 tūkstančiais“, – sakė A.Krutko.

Tiesa, ne visi pardavėjai yra linkę išleisti ir tą tūkstantį, mat galvoja, kad naujieji savininkai susitvarkys būstą kaip panorėję. Kita vertus, kosmetinis remontas gali ir neatsipirkti, jei nekilnojamojo turto būklė yra prasta, tuomet nedideli pagražinimai nepadės pakelti jo kainos. 

Patrauklus pristatymas

Ruošiantis parduoti nekilnojamąjį turtą reikėtų pasirūpinti patraukliu jo pristatymu. Talpinant skelbimą internete reikėtų pridėti geros kokybės nuotraukas, kuriose atsispindėtų būsto privalumai, taip pat svarbu išsamiai aprašyti savo turtą.

„Mūsų turimais duomenimis, iš visų rinkoje esančių nekilnojamojo turto objektų parduodami vos 8 – 10 procentų. Vadinasi, reikia atidžiau galvoti apie pardavimo procesą“, – teigė A.Šapoka.

Specialistas patarė išnaudoti visus informacijos kanalus: skelbimus talpinti keliuose nekilnojamo turto portaluose, taip pat pritaikyti įvairias būsto pristatymo technikas.

„Viena tokių technikų – organizuoti būsto apžiūras ne kas keletą dienų, bet tą pačią dieną kas penkiolika minučių. Prasilenkdami potencialūs pirkėjai supras, jog būstu yra aktyviai domimasi ir jaus konkurenciją“, – patarė A.Šapoka.

Neskubėti parduoti pirmam

Parduodant ne visuomet verta reaguoti į patį pirmą susidomėjusio asmens pasiūlymą ir stengtis kuo greičiau parduoti būstą. Kartais  siūloma luktelėti dėl per mažo susidomėjimo, kurį šiek tiek vėliau galima padidinti. Kai kuriais atvejais yra naudingiau palaukti motyvuotų pirkėjų ir konkurencingų kainų pasiūlymų.

Kita vertus, jei būstas pardavinėjamas ilgiau nei mėnesį, reikėtų žinoti, jog toks objektas praranda savo „karštumą“ ir patrauklumą. „Jokiu būdu internete neslėpkite skelbimo įkėlimo datos. Nes paprastai pirkėjai žino, kada skelbimas pasirodė, kada jis dingo bei kada buvo pridėtos naujos to paties objekto nuotraukos", – patarė profesionalūs būsto pardavėjai.

Euras esminių pokyčių nenulems

Nuo naujųjų metų pasikeisianti valstybinė valiuta neabejotinai įneš šiek tiek chaoso ir nekilnojamojo turto rinkoje. "Manome, jog po naujųjų metų pardavimų apimtys nežymiai sumažės ir tai tęsis keletą mėnesių, kol pirkėjai ir pardavėjai psichologiškai prisitaikys prie naujos valiutos“, –  prognozavo A.Šapoka.

Esminiai nekilnojamojo turto rinkos pokyčiai įvyksta, jei regione ar šalyje keičiasi ekonominė situacija arba kinta bankų paskolų finansavimo politika. Po naujųjų metų tokių pokyčių neturėtų būti, todėl tiek būsto pirkėjai, tiek pardavėjai neturėtų nerimauti.

Daugiau patarimų apie nekilnojamąjį turtą - mūsų „Facebook“ paskyroje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.