Perki būstą - tikrink namo sandarumą

Kaip geriausiai patikrinti daugiabučio namo statybos kokybę? Išmatuoti jo sandarumą. To nepaneigs nė vienas statybininkas. Tai patvirtina ir Nacionalinės pasyvių namų asociacijos vadovas Remigijus Simanavičius. Todėl reikšmingu įvykiu jis vadina praėjusią savaitę pirmą kartą Lietuvoje išmatuotą viso daugiabučio sandarumas, kuomet pralaidumas buvo patikrintas ne pavieniuose butuose, o visame name.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 8, 2014, 3:05 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:20 PM

Trys pagrindiniai būsto kokybės vertinimo kriterijai yra energinio naudingumo klasė, kuri lemia išlaidas šildymui, garso klasė – kuri izoliuoja gatvės ir kaimynų keliamą triukšmą bei sandarumas. Tačiau mažai pirkėjų dar žino, kodėl tai svarbu.

Kokybiškas ir sandarus pastatas išnaudoja mažiau šilumos, geriau izoliuoja garsą. Į sandarų pastatą mažiau patenka smulkių kenkėjų ar nemalonių kvapų. Gaisro atveju lėčiau plinta ugnis“, - sako Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) direktorius Mindaugas Statulevičius.

Todėl jis vis dar stebisi, kad būsto sandarumas vis dar nėra pagrindinis dalykas, kuriuo domisi pirkėjai.

„Sandarumo testo metu matuojama, kiek patalpos oro pasikeičia per valandą. Dabar privalomos B energinės klasės būstuose per valandą turi pasikeisti ne daugiau nei 1,5 karto.

Mes darome viso daugiabučio matavimą, kad matytume ne pavienių, bet kiekvieno buto rezultatus. Tokie matavimai ne pačios aukščiausios energinės klasės būstams nėra privalomi. Mes juos atliekame norėdami pateikti pirkėjams aukščiausios kokybės butus bei įsitikinti savo darbų kokybe “, - sako bendrovės „Veikmė“ direktorius Eugenijus Zaremba.

B energinės klasės būstui privaloma, kad oras patalpoje nesikeistų daugiau nei pusantro karto per valandą.

Pirmą kartą Lietuvoje išmatuoto viso daugiabučio sandarumas devynaukštyje, stovinčiame Sugiharos gatvėje Vilniuje, yra tris kartus geresnis nei norminis ir netgi daugiau nei 20 proc. geresnis už minimalius A klasės reikalavimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.