Kaune oras pavirsta itin vertingu turtu

3 milijonai litų už pastatą, kurio jau nėra. Toks sandoris sudarytas Kaune. Pasinaudoję įstatymų spragomis verslininkai išsaugojo teisę naudotis beveik 44 arų ploto žemės sklypu miesto centre, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Oct 1, 2014, 7:19 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 1:49 AM

Mįslingas pirkinys susijęs su Kauno vaiduokliu ir miesto gėda pramintu nebaigtu statyti viešbučiu „Respublika“, stūksančiu Karaliaus Mindaugo prospekte. Šiame komplekse šeimininkauja verslininkas Gintaras Kviliūnas.

Su juo siejama bendrovė Kauno verslo rūmai įmonei „Imlitex Holdings“ pardavė garažą, pažymėtą Karaliaus Mindaugo prospekto 37-uoju numeriu. Tiksliau – tokiu numeriu pažymėtą orą, nes garažas seniai sulygintas su žeme. Tai dar 2011 metais patvarkyme ir antstolio faktinių aplinkybių konstatavimo protokole patvirtino antstolis.

Nepagailėjo solidžios sumos

Kauno bankininkai kalba, kad įvairiose verslo srityse dirbanti bendrovė „Imlitex Holdings“ už pirkinį sumokėjo 3 mln. litų.

Nekilnojamojo turto registro centrinio duomenų banko išraše matyti, kad pernai vasarą šio garažo baigtumas siekė 67 procentus, atkuriamoji vertė – net 1,57 mln. litų.

Šiemet vasarą, jau po sandorio, baigtumo procentas krito iki 26 procentų, o atkuriamoji vertė – iki 179 tūkst. litų.

Negi patyrę verslininkai taip kvailai susimovė?

Priešingai – „Imlitex Holdings“ kartu su tariamu statiniu įgijo teisę dar daugybę metų naudotis dideliu sklypu pačiame miesto centre. Jame gali iškilti biurų pastatas.

Finansininkai teigia, kad šioje situacijoje išlošė ir Kauno verslo rūmai – parduotas nekilnojamasis turtas nebus panaudotas pridėtinės vertės mokesčiu apmokestinamai veiklai vykdyti, nors bendrovė iš biudžeto yra susigrąžinusi šį mokestį po pastato įsigijimo.

Nugriovė ir prisipažino

Bendrovės Kauno verslo rūmų ir greta esantį kitą garažą valdančios bendrovės „Fugetė“, kuri taip pat susijusi su G.Kviliūnu, atstovai patys patvirtino, kad didžioji dalis griovimo darbų įvykdyta.

Šios aplinkybės išdėstytos pernai rugpjūčio 5 dieną parengtame rašte, skirtame besiribojančių žemės sklypų savininkams.

„Detaliojo plano pagrindiniame brėžinyje nugriauti pastatai nenurodyti, nes jų nėra“, – tokį teiginį savo parašais patvirtino bendrovių Kauno verslo rūmų ir „Fugetės“ atstovai.

Nepaisant šių aplinkybių, Nekilnojamojo turto registro centriniame duomenų banke įrašai apie statinio būklę liko nepakeisti, mat savininkui už tokios prievolės nevykdymą nenumatyta jokia atsakomybė, o bendrovė gali skelbtis valdanti didelės vertės turtą.

Daug kartų žarstė pažadus

„Respublikos“ viešbutį dar 1988 metais pradėjo statyti Lenkijos bendrovė „Budimex“ – jis turėjo tapti didžiausiu miesto viešbučiu. Atkūrus nepriklausomybę projekto finansavimas nutrūko.

1992 metais pastatą perėmė bendroji Lietuvos ir Šveicarijos įmonė „Respublika-Falkenhorst“, tačiau po dešimtmečio jai buvo iškelta bankroto byla, o bankroto administratoriaus įgaliotuoju asmeniu tapo G.Kviliūnas.

Netrukus verslininkas įkūrė bendrovę Kauno verslo rūmus, ji ir perėmė apleistą viešbutį.

Daugybę kartų viešai žadėta, kad jo rekonstrukcija netrukus prasidės, bet visi planai žlugo, o galimi investuotojai pasitraukė.

Miesto valdžiai teko raudonuoti 2011-aisiais, kai visai netoliese iškilusioje naujojoje „Žalgirio“ arenoje vyko Europos vyrų krepšinio čempionato finalo kovos.

Statinį nuspręsta uždengti milžiniškais reklaminiais plakatais, tačiau jie menkai gelbėjo.

Vėliau Kauno savivaldybė viešbučio savininkams pritaikė didžiausią galimą 4 procentų žemės sklypo nuomos mokestį.

Viešbutį valdanti bendrovė tokį sprendimą apskundė teismui, tačiau procesą pralaimėjo.

Kaltę suvertė architektams

Trejus metus dėl nesutarimų su Kauno verslo rūmų ir „Fugetės“ vadovais teismų slenkstį priverstas minti žinomas Kauno architektas Algimantas Kančas.

Jį nemalonumai užgriuvo dėl 2007-ųjų pabaigoje A.Kančo studijos pasirašytų sutarčių.

Architekto komanda įsipareigojo Karaliaus Mindaugo prospekte vienas šalia kito esančiuose dviejuose žemės sklypuose parengti daugiafunkcių pastatų projektinius dokumentus.

Pradėjus derinti projektus paaiškėjo, kad teritorijos detalusis planas parengtas su technine klaida – teritorijos užstatymo tankis turėtų būti ne 26 proc., o 96 proc.

Detalųjį planą rengę įmonės „Miesto planas“ specialistai pripažino apmaudžiai suklydę, bet užsakovai visą kaltę suvertė A.Kančui, kuris esą iškart turėjo pastebėti klaidą.

„Fugetės“ atstovai nutarė sutartį su A.Kančo studija nutraukti ir jai pateikė 4,9 mln. litų ieškinį. Teismams jau kelerius metus šioje istorijoje nepavyksta padėti galutinio taško.

Neįžvelgia jokių blogybių

– Norėtume daugiau informacijos apie Kauno verslo rūmų ir bendrovės „Imlitex Holdings“ sandorį, – G.Kviliūno paprašė „Lietuvos rytas“.

– Nieko negaliu komentuoti, nes tai slapta informacija. Projektas bus plėtojamas pagal detalųjį planą ir tai susiję su visu kompleksu.

– Ar Kauno verslo rūmai šiame projekte dalyvaus?

– Šioje konkrečioje dalyje nedalyvaus, tačiau dalyvaus plėtojant visą kompleksą.

– Skelbiate, kad pardavėte pastatą, kurio seniai nebėra.

Kaip tai galėtumėte paaiškinti?

– Apie ką jūs kalbate? Viskas ten gerai. Ten yra dalis pastato, parengtas detalusis planas, techninis projektas. Ten – nebaigta statyba.

– Tačiau toje vietoje matyti tik tuščias žemės sklypas.

– Kas jums tai sakė?

– Pats mačiau.

– Nematėte. Pažiūrėkite, koks statinio baigtumas. Viskas teisingai padaryta. Jeigu sandoris patvirtintas, jis yra teisėtas.

– Ar ne dėl žemės sklypo įvyko šis sandoris?

– Ne, čia yra projektas.

– Kokiam laikui išnuomotas žemės sklypas?

– Dabar aš nepamenu, kažkiek metų.

Sutartis su nuomininku nutrūksta

Daiva Gineikaitė

Nacionalinės žemės tarnybos Kauno skyriaus vedėja

„Jei pastato savininkas jį nugriauna, žemės sklypo nuomos sutartis nutraukiama, mat nuoma siejama su konkrečiu statiniu. Tokiu atveju nuomininkui išsiunčiamas pranešimas, kad po dviejų mėnesių sutartis su juo bus nutraukta.

Žemės sklypo nuomininkas gali išsaugoti teisę juo naudotis, jeigu pateikia galiojantį statybos leidimą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.