Vertingiausi Laikinosios sostinės pastatų stogai – nuodingi

Kauniečiams jų namų stogų atnaujinimas yra tapęs galvos skausmu. Programų, skatinančių tai daryti, nėra. Vertingiausi miesto statiniai taip pat uždengti šiferiu. Dabar jau net ir atsikratyti juo nemokamai negalima, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Oct 6, 2014, 7:23 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 12:11 PM

Mieste gausu pastatų, kurių stogų dangos – seni šiferio lakštai. Medikai teigia, kad juose esanti sudedamoji dalis asbestas per kelis dešimtmečius gali sukelti onkologines ligas.

Statybos ir architektūros specialistai noriai pataria, kuo šiferį būtų galima pakeisti, kad naujomis dangomis uždengti tarpukario metais statyti objektai taptų Kauno pasididžiavimu.

Tačiau tam reikia specialių programų, apie kurias mieste dar negalvojama.

Alternatyva – eternitas

Kauno technologijos universiteto Statybos ir architektūros fakulteto Statybinių medžiagų katedros vedėjas Vitoldas Vaitkevičius puikiai žino, kad mieste gausu namų, kurių stogai sovietmečiu uždengti šiferio danga, kurioje yra sveikatai pavojingo asbesto.

Specialistas mano, kad naujai statomų individualių namų savininkai turi didžiulį įvairių dangų pasirinkimą. Kokias rinktis, priklauso nuo piniginės storio.

„Senų privačių namų savininkai turi kur kas mažesnį pasirinkimą. Čerpių ar betono keramikos dangų senos namų gegnės neatlaikytų. Taip pat šios medžiagos netinka ir dėl savo konstrukcijų“, – sakė V.Vaitkevičius.

Tokiu atveju jis patarė rinktis skardos dangą arba šiferio pakaitalą – eternitą. Jis panašus į šiferį, tik jame nėra asbesto.

Daugiabučius namus, pasak specialisto, tinka dengti bitumo dangomis.

Reikėtų atkurti dangą

Kauniečiams siekiant, kad miesto tarpukariu pastatyti moderniosios architektūros pastatai būtų įtraukti į UNESCO kultūros paveldo sąrašus, V.Vaitkevičiaus manymu, ypač reikėtų susirūpinti ir jų stogų dangomis. Daugybė šių pastatų sovietmečiu taip pat buvo dengti šiferiu.

Tarpukariu statinių stogai buvo dengti čerpėmis arba skarda. „Jei rūpinamės savo išskirtiniu paveldu, kuris atspindi ir formuoja miesto išskirtinumą, šias dangas būtina sugrąžinti ant pastatų stogų“, – sakė V.Vaitkevičius.

Architektas Gintaras Prikockis įsitikinęs, kad reikėtų sukurti programas, skatinančias tokiuose pastatuose gyvenančius kauniečius rūpintis savo stogais. Vienas būdų – leisti jiems lengvatinėmis sąlygomis kurtis palėpėse.

Neliko vienintelės lengvatos

Kauniečiai, kaip ir kitų didžiųjų miestų gyventojai, pasikeisti šiferio stogų dangas nemokamai galimybių neturėjo. Tokios kompensacijos pasiekdavo tik kaimų ir miestelių gyventojus.

Miestiečiai galėjo tik nemokamai atsikratyti šiferio lakštų. Tačiau nuo spalio 1 dienos šios lengvatos neliko. Dabar už toną šiferio, kurią galima pristatyti į Lapių sąvartyną, tenka mokėti 60 litų.

Savivaldybės aplinkos apsaugos atstovė Jurga Pakrosnienė teigė, kad Aplinkos ministerija tam nebeskiria pinigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.