Paskelbti 7 įspūdingiausi pasaulio didmiesčiai ir jų statiniai

Septyni geriausi pasaulio miestai su įspūdingiausiais savo statiniais. Tokį sąrašą pateikė žinomas portalas businessinsider.com. Projekto „Naujieji septyni pasaulio stebuklai“ (angl. „The New 7 Wonders“) iniciatorius Bernardas Weberis kvietė žmones balsuoti už gamtos ir žmogaus sukurtus stebuklus, kurie nėra įtraukti į tradicinį Septynių pasaulio stebuklų sąrašą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 28, 2014, 11:40 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 3:27 AM

Tai jau trečiasis šio vyro inicijuojamas projektas: pirmą kartą, 2007-aisiais už vieną iš septynių naujųjų pasaulio stebuklų balsavo daugiau nei 100 mln. žmonių.

Kaip teigiama „Naujieji septyni pasaulio stebuklai“ internetiniame puslapyje, B.Weberis nutarė rasti miestus, kurie iš kitų išsiskiria savo laimėjimais ir yra įgyvendinę daugiausia naujovių.

Projekte dalyvavo daugiau nei 1200 miestų iš 220 šalių. Buvusio UNESCO generalinio direktoriaus Frederico Mayoro vadovaujama ekspertų komanda iš sąrašo išrinko 28 miestus. Tuomet už labiausiai patikusius balsavo visi norintieji. Taip buvo išrinkti septyni miestai.

Į septynetuką nepateko tokie žymūs miestai kaip Stambulas, Londonas, Peterburgas, Seulas, Reikjavikas ir Čikaga. Nei vienas iš septynių miestų nugalėtojų nėra iš Europos ar Jungtinių Amerikos Valstijų.

Nugalėtojų sąrašas pateikiamas abėcėlės tvarka:

1. Beirutas (Libanas)

Libano sostinė Beirutas dėl kilusių neramumų buvo keletą kartų atsatytas. Beiruto miesto architektūra yra stulbinantis modernumo, osmanų ir kolonijinės Prancūzijos stilių derinys. Vidurio Rytų centre esantis miestas yra dažnai vadinamas Viduržemio jūros pusiasalio Paryžiumi.

2. Doha (Kataras)

Dohos miestas sulaukė pripažinimo kai pradėjo plėsti gamtinių dujų gavybą. Dėl didžiulių gamtinių dujų ir naftos išteklių miesto gyventojai yra laikomi vieni turtingiausių pasaulyje. O šis miestas išskiriamas kaip vienas įspūdingiausių miestų pasaulyje.

3. Durbanas (Pietų Afrikos Respublika)

Smėlėtasis, Kvazulu-Natalio provincijoje esantis Durbano miestas yra judriausias uostamietis Afrikoje, tačiau labiausiai miestas garsėja nuostabiais paplūdimiais ir banglenčių sportu.

4. Havana (Kuba)

Tai vienas seniausių Vakarų pusrutulyje įkurtų, jau ne vieną šimtą metų skaičiuojančių miestų. Tai didžiausias miestas Karibų salose ir neabejotinai visos salos kultūros centras, kuris buvo įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

5. Kvala Lumpūras (Malaizija)

Miestas yra svarbiausias kultūros centras Malaizijoje, garsus dėl didžiulių dangoraižių. Kvala Lampūro bokštai-dvyniai (angl. Petronas Twin Towers) yra aukščiausi dvyniai pasaulyje.

6. La Pasas (Bolivija)

Įsikūręs Andų kalnuose, La Paso miestas yra kiek daugiau nei 3,5 m (11,975 pėdos) virš jūros lygio. Tai aukščiausiai pasaulyje esantis miestas.

7. Vigano miestas (Filipinai)

Vigano miestas yra vienas iš keleto miestų Filipinuose, kuris išsaugojo savo architektūrą nuo ispanų viešpatavimo mieste. Dėl jos ir grindiniu grįstų gatvių miestas yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.