Griuvenoms nelemta tapti Menų inkubatoriumi?

Šiaulių valdžios atkakliai stumiamas Menų inkubatoriaus projektas, atrodo, galutinai pasmerktas žlugti. Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA) atsisakė mokėti pinigus statybininkams, kurie nesilaiko sutarties sąlygų.

Menų inkubatoriaus projekto nauda neabejoja tik statybininkai ir jiems prijaučianti Šiaulių valdžia.<br>G.Šiupario nuotr.
Menų inkubatoriaus projekto nauda neabejoja tik statybininkai ir jiems prijaučianti Šiaulių valdžia.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

Jan 6, 2015, 11:26 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 9:57 PM

LVPA šiauliečiams pranešė pradėjusi tyrimą dėl galimų pažeidimų, todėl įspėjo, jog pinigai rangovui nebus mokami.

Viena svarbiausių priežasčių pradėti šį tyrimą – pažeistos sutarties sąlygos. Konkursą laimėjusi Šiaulių bendrovė „Meba“ buvo įsipareigojusi dirbti kartu su partnere „Konsolės“ įmone.

Šiauliečiai statybininkai turi nemenkų finansinių sunkumų, tad jie pripažinti neatitinkantys minimalių kvalifikacijos reikalavimų. Partneriai iš Klaipėdos sutartyje yra įsipareigoję atlikti 40 proc. projekte numatytų rangos darbų.

Nepaisant šio įsipareigojimo, bendrovės „Konsolė“ darbuotojai objekte išvis nepasirodė, o kreditorių į kampą spaudžiama „Mebos“ įmonė viena nespėja dirbti pagal savo pačios sudarytą ir patvirtintą grafiką.

Tiesa, 2014 metų gegužę į statybvietę įžengę šiauliečiai statybininkai iš pradžių darbavosi stulbinama sparta. Kūjais pamojuota iš peties – už mėnesį griuvenos tvarkymo darbų LVPA atseikėjo beveik 350 tūkstančių eurų.

Solidžią europinių pinigų injekciją gavę statybininkai vėliau kalnų nebenuvertė – statybvietėje sukinėjosi po kelis darbininkus. „Meba“ buvo įsipareigojusi rudenį uždengti stogą ir įstatyti langus, bet tai liko popieriuje.

Stogo konstrukcijas gaminanti įmonė atsisakė duoti šiauliečiams savo gaminius, kol už juos nebus sumokėta. Apyvartinių lėšų stokojančiai bendrovei tai buvo smūgis žemiau juostos.

Šių metų rugpjūčio mėnesį darbai turi būti užbaigti. Jei rangovas nespės, gali tekti grąžinti 2,3 mln. eurų paramą iš ES fondų.

Šiaulių savivaldybė prieš mėnesį jau nutraukė sutartį su bendrove „Meba“ dėl kolumbariumo statybos. Ginkūnų kapinėse šis statinys turėjo būti baigtas iki praėjusių metų spalio. Po ilgo tūpčiojimo galiausiai nuspręsta sutartį nutraukti.

Projektą nuo pat pradžių lydi skandalai

Šiaulių menų inkubatoriaus projektą nuo pirmos dienos persekiojo skandalai.

Savivaldybė iš tuomečio Šiaulių mero Genadijaus Mikšio partijos kolegos ir bičiulio Stasio Karitono nupirko sudegusią griuveną. Pirma buvo apdairiai pasirūpinta, kad metų metus be priežiūros riogsantis pastatas skubiai taptų kultūros vertybe.

Neatsižvelgta net į menininkų protestus – jie mėgino atkalbėti nuo sumanymo šioje vietoje įkurdinti menų kalvę.

Užsimerkta ir prieš sunkių ligų grėsmę – atlikti tyrimai parodė, jog buvusi „Elnio“ teritorija yra persisunkusi odų pramonėje naudotų sunkiųjų metalų, chemikalų.

Į kampą spaudžiami politikai nusprendė taršos tyrimus atlikti pasibaigus Menų inkubatoriaus statyboms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.