Legendinė Kauno sporto halė – kas įstengs ją prikelti?

Praėjusių metų vasarį Vyriausybė pritarė planams Kauno ąžuolyno parke įsikūrusį sporto kompleksą – Kauno sporto halę bei S.Dariaus ir S.Girėno stadioną – iki rudens perduoti Lietuvos sporto universitetui. Kas nutiko, kad planai ir liko tiktai planais?

Planai perduoti Sporto halę ir stadioną LSU įstrigo, savivaldybė nenori prarasti turto, į kurį esą nemažai investavo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Planai perduoti Sporto halę ir stadioną LSU įstrigo, savivaldybė nenori prarasti turto, į kurį esą nemažai investavo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dominykas Graibus („Lietuvos rytas“)

Feb 7, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 9:33 PM

„Sporto kompleksą galėtume perimti kad ir rytoj, bet yra teisinių kliūčių, kurios neleistų Lietuvos sporto universitetui (LSU) visiškai valdyti šio turto, todėl vis dar vyksta derybos. Kitas posėdis numatytas vasarį. Per šį mėnesį viską ir nuspręsime“, – teigė Lietuvos sporto universiteto kancleris Mindaugas Balčiūnas.

Sporto halės direktorius Giedrius Bielskus šiuo klausimu buvo labai santūrus.

„Aš tiesiogiai šiose diskusijose nedalyvavau ir nežinau, ar Vyriausybė buvo priėmusi tokį sprendimą. Iš universiteto kol kas taip pat negirdėti jokių iniciatyvų.

Nesu kviečiamas į jokią darbo grupę, todėl informacijos neturiu“, – pareiškė direktorius.

Kompleksas veiktų pelningai

Šiuo metu šalia LSU esantis sporto kompleksas universiteto reikmėms yra nuomojamas. Turėti vietą, kur šios aukštosios mokyklos studentai galėtų nevaržomai tobulėti, būtų labai patogu.

Pagal susitarimą LSU džiugią dovaną turėtų prisiimti su reikšmingais finansiniais įsipareigojimais, kadangi sporto kompleksui išlaikyti per metus reikia apie 430 tūkst. eurų, jo veikla kol kas yra nuostolinga.

M.Balčiūnas tikino, kad, perdavus Kauno halės ir stadiono administravimą LSU, šis sugebėtų paversti kompleksą komerciškai pelningu objektu, kuris sėkmingai tenkintų ir viešąjį interesą.

„Tai pasiekti galėtume valdydami turtą patikėjimo teise.

Tik tokiu atveju galėtume šį unikalų kompleksą ne tik išlaikyti, bet ir į jį investuoti, plėtoti. Į projektą taip pat būtų įtrauktos mažiausiai dvi sporto mokyklos ir du universitetai. Tam pritarė ir Švietimo ministerija“, – kalbėjo LSU kancleris.

Nemato teisinių galimybių

Kauno meras Andrius Kupčinskas nemato jokių galimybių šiai idėjai įgyvendinti.

„Kažkada būta diskusijų, ir viskas. Nėra teisinių galimybių perduoti Vyriausybės turtą universitetui. Čia panaši situacija, kaip buvo dėl Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ir Klinikų, kai savivaldybė mėgino perduoti aikštelę, tai užtruko trejus ar ketverius metus. Tam nėra paprasto teisinio būdo“, – sakė meras.

Tačiau A.Kupčinskas mano, kad universiteto bendradarbiavimas su viešąja įstaiga, kuri administruoja sporto kompleksą, būtų sveikintina iniciatyva.

„Jeigu universitetas nori dalyvauti valdymo procese, tai puiku, bet kodėl būtinai reikia perduoti turtą?“ – klausė meras.

Tikimasi pinigų iš ES fondų

Kauno halei ir šalia esančiam Lietuvos futbolo bei lengvosios atletikos stadionui, pasak miesto vadovo, dėmesio skiriama nemažai. Šiems dviem objektams sutvarkyti ir atnaujinti tikimasi gauti lėšų iš ES fondų.

„O kuo universitetas ar valstybė kompensuos savivaldybei šį turtą? Kodėl miestas turėtų atsisakyti turto, į kurį investavo, tvarkė ir prižiūrėjo?

Mes jau ne kartą diskutavome ir išsiaiškinome teisinę situaciją, ji visiems puikiai žinoma. Aplinkybės nesikeičia“, – buvo kategoriškas A.Kupčinskas.

Legendinė Kauno sporto halė pastatyta 1939 metų Europos krepšinio čempionatui, kuriame čempionų titulą išsaugojo Lietuvos sportininkai. Čia iki šiol vyksta įvairūs koncertai, parodos ir sporto varžybos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.