Bloga žinia ieškantiems būsto: A klasė gerokai kilstelės kainą

Kartu su pirmaisiais pavasario vieversiais lietuvius pasiekė žinia ir apie brangstantį nekilnojamąjį turtą. Ar kainas jau pradėjo koreguoti Europos Sąjungos direktyvos, kai nuo kitų metų bus privaloma statyti tik A energetinio efektyvumo klasės namus? Ar lietuviai jau įvertina A klasės namų kokybę ir skirtumą?

Plėtotojai dabar rūpinasi statybos leidimais, o pastatus planuoja pabaigti statyti 2016 metais ar dar vėliau.
Plėtotojai dabar rūpinasi statybos leidimais, o pastatus planuoja pabaigti statyti 2016 metais ar dar vėliau.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

Feb 23, 2015, 12:04 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 2:10 PM

Domoplius.lt“ duomenimis, nekilnojamojo turto kainos šių metų pradžioje pakilo 1–3 proc. Tam skirtumui daugiausia įtakos turėjo euro įvedimas. Pardavėjai stengėsi apvalinti sumas, kad atrodytų patraukliau.

Paklausus, ar kainos galėjo kilti dėl A energetinio efektyvumo klasės būsto statybų, „Domoplius.lt“ projekto vadovas Evaldas Narbuntovičius atsakė, kad tai vertintų labai atsargiai. Kainos dėl A klasės būsto turėtų kilti vėliau. Šiais metais kainų tendencija turėtų išlikti panaši. Vėliau, jei viskas klostysis kaip dabar, kainos turėtų šoktelėti dar 5 proc.

Statybas pradės šiemet – pabaigs vėliau

Nuo 2016 metų bus leidžiama statyti būstą su energetinio naudingumo sertifikatu, tačiau statybos leidimus žmonės gali gauti ir iš anksčiau. Dabar prisipirkę sklypų ir pasidėję pamatus B klasės būsto, vėliau galės jį pabaigti pastatyti.

„Plėtotojai, dabar turintys statybos leidimus, galės pabaigti statybas net 2017 ar dar vėlesniais metais. Tikrai ne kiekvienas žmogus, pradėjęs statyti namą, gali jį užbaigti per metus. Dažniausiai eilinis žmogelis stato 3 ar 4 metus“, – sakė projekto vadovas E.Narbuntovičius.

Neapsimoka statyti A klasės namų

Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis šiandien nemato jokių prielaidų būsto kainoms kilti. Šiuo metu jos yra stabilios. Tačiau pradėjus statyti A energetinio efektyvumo klasės namus kainos tikrai nesumažės, nes tokį namą pastatyti kainuoja apie 10–15 proc. brangiau.

Šiuo metu „Hanner“ įmonė yra pastačiusi tris A klasės namus, tačiau pastaruoju metu atsisakė juo stayti. A klasės butų jie nepajėgia parduoti brangiau. Pirkėjas kol kas jų nevertina taip stipriai, kaip norėtųsi.

„Pastatėme namus brangiau, o turėjome pardavinėti tokia pat kaina kaip ir konkurentai, kurie statė B klasės namus. Supratome, kad kol kas rinkoje patrauklesnis B klasės būstas, todėl ir patys dabar likome prie tokio“, – teigė A.Avulis.

Pirkėjai nevertina privalumų

Pirkėjai dar kol kas nevertina A klasės pastatų privalumų. Įmonė „Hanner“, pastačiusi tris A klasės daugiabučius, suvokė, kad tik treniravosi, nes vartotojai tikrai jų negriebia.

„Visi investuotojai, kurie stato namus, stengsis kuo daugiau leidimų gauti iki gruodžio 31 dienos. Visi juk daro verslą. Jei vartotojui nėra didelio skirtumo, ar jam pirkti A, ar B klasės namus, investuotojams visada geriau statyti pigesnį būstą“, – teigė valdybos pirmininkas A.Avulis.

Pokyčių nekilnojamojo turto rinkoje galima tikėtis 2017 metų viduryje. Iki kitų metų pabaigos dar bus B energinio efektyvumo klasės pastatų, o nuo 2017 metų daugės A klasės būsto.

Kainos tikrai kils

„Eikos“ plėtros direktorius Martynas Žibūda kalbėdamas apie ilgalaikę perspektyvą teigė, jog A energinio efektyvumo klasės reikalavimai turės įtakos kainoms ir jos vienareikšmiškai kils. Keisis ne tik kaina, bet ir žmonių gyvenimo kokybė. Kol kas kainos yra stabilios.

Įmonės statomo A klasės būsto savikaina gali pakilti apie 10 proc. Kainų skirtumas realiai matomas yra ne didesnis nei 5 proc. Šiandien plėtotojai stato A klasės namus savo sąskaita ir maržą turi daug mažesnę.

„Žmonėms dar reikia aiškinti ir juos mokyti, kuo vienas būstas skiriasi nuo kito. Vizualiai faktiškai jis nieko nesiskiria, tačiau žmonės pajaus naudą tik pradėję gyventi naujame būste. Anksčiau ar vėliau jie pajaus, kai bus masiškai statomi A klasės namai su rekuperacine vėdinimo sistema, su didesniais sandarumo reikalavimais ir kitais privalumais“, – dėstė M.Žibūda.

Svarbesni kiti kriterijai nei klasė

Per pirmuosius du šių metų mėnesius įmonės „MG valda“ kainos nesikeitė. Jos artimiausiu metu neturėtų kilti ir dėl A klasės būsto statybų.

Šiuo metu įmonė įgyvendina A energinio efektyvumo klasės projektą „Pušų terasos“ (382 butai), kurio statybos bus baigtos dar šiemet.

„Prieš įsigydami būstą, žmonės jau kelerius metus teiraujasi, kokia yra jo energinė klasė. Dabar jiems yra aktualūs A klasės būsto klausimai. Manau, kad šiais laikais pirkėjai yra gana išprusę ir jie supranta skirtumus tarp skirtingos klasės būsto“, – įsitikinęs „MG valdos“ pardavimų skyriaus vadovas Mantas Umbrasas.

Nors ir supranta skirtumus, dar ne kiekvienas lietuvis vertina būsto energinio efektyvumo klasę. Kol kas žmonėms svarbesni kriterijai – vieta, architektūra, kokybė ar vaizdas pro langą nei kokios tai klasės A ar B jie yra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.