Dėl kylančių kainų europinė virtuvė rusams teliks rožine svajone

Remonto įprasta griebtis pavasarį ar vasarą – kada sušyla. Tačiau šiais metais rusams vertėtų jei ne nedelsiant raitotis rankoves, tai bent iš anksto įsigyti remontui reikalingų medžiagų. O jei nedega, tai remonto apskritai kuriam laikui atsisakyti. Mat per pastaruosius šešis-septynis mėnesius statybinės medžiagos ir baldai jau pabrango 10-40 proc. O šioje rinkoje besisukantys darbuotojai prognozuoja, kad tai – toli gražu pabaiga.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 23, 2015, 6:56 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 12:51 PM

Didžiausias kainų šuolis pastebėtas gruodį, mat iki to laiko prekiauta likučiais, kurie buvo pirkti mažesnėmis kainomis. Koks kainų šuoliukas fiksuotas, priklauso nuo prekių kategorijos ar šalies, iš kurios jos buvo atvežtos.

„Sausio pabaigoje, palyginti su lapkričiu, visų prekių kainos pakilo nuo 30 iki 50 proc.“, – sakė parduotuvės „Sklad remonta“ direktorius Andrejus Gromovas.

Čia grindų dangos, keraminės plytelės per pusmetį pabrango 10-20 proc., santechnikos prekės – 15-20 proc. Labiausiai – 40 proc. – pakilo lubų konstrukcijų ir durų kainos. Šių kaina pašoko 30-50 proc. Visų šių segmentų tiekėjai – daugiau užsieniečiai.

Tačiau brangsta ne tik užsieniečių gaminiai. Rusiškų prekių kainos pakilo 10-15 proc.

Kitų prekybininkų lentynose, tarkime, „Chimki Grup Home Style“, vietos gaminių kainos paskutinį 2014-ųjų ketvirtį pašoko 30 proc., užsieninių – 40-60 proc.

Jei užsienietiškos prekės brango dėl valiutų kursų skirtumų, tai rusiškos – dėl metų pabaigoje kylančio ažiotažo. Gruodį, kai įprastiniai pardavimų rodikliai buvo viršyti dukart, išpirkta daugelis prekių. Tačiau dabar, kaip pasakojo A.Gromovas, daugelis pirkėjų, išgirdę prekių kainas, atsisako pirkinių ar nutaria dar pasvarstyti.

Dėl JAV dolerio kurso kone visi tiekėjai sumažino tiekiamų prekių apimtis arba apskritai tiekimą nutraukė. Sausio pabaigoje sandėliuose nebuvo trečdalio įprasto asortimento. Logiška, kad labiausiai stigo vidutinės ir mažos kainos prekių.

Internetinės parduotuvės isolux.ru, kuri siūlo prekes statyboms ir remontui, komercijos direktorius Aidaras Abdulinas teigė, jog rusiškos prekės brangsta ir dėl to, kad jos gaminamos iš užsienietiškų žaliavų. Savo poveikį turi ir infliacija bei elektros kainų augimas.

Rinka nusiteikusi pesimistiškai. Jos dalyvių manymu, kainos toliau tiktai augs: apdailos medžiagos, baldai bei buities technika gali pabrangti dar mažiausiai 15 proc.

Tiems, kurie neilgai trukus ruošiasi remontui, patariama iš anksto įsigyti reikiamų prekių. Ypač vertėtų įsigyti Europoje pagamintų virtuvės komplektų ir buities technikos. Kompanijos „Best-novostroj“ atstovė Jekaterina Demina mano, jog metams įpusėjus itališka virtuvė su vokiečių ar prancūzų buitine technika taps prabanga.

Parengta pagal gazeta.ru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.