Patys susitvarkė balkonus ir gavo per nosį

Sumanėte seną balkono šiferį pakeisti gražia skarda? Nekiškite nagų, kol remontui negausite statybos leidimo. Tai patyrė į teisės aktų pinkles įkliuvę uteniškiai.

Kai kurie šio Utenoje esančio daugiabučio gyventojai, susiremontavę balkonus, sulaukė statybų inspektorių kirčio.<br>K.Bernotaitės nuotr.
Kai kurie šio Utenoje esančio daugiabučio gyventojai, susiremontavę balkonus, sulaukė statybų inspektorių kirčio.<br>K.Bernotaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

Feb 28, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 1:28 AM

Utenos J.Basanavičiaus gatvės 69-ojo namo gyventojai neseniai sulaukė Statybos inspekcijos kirčio už tai, kad nepasirūpinę leidimu susiremontavo balkonus.

Gyventojai jiems metamus kaltinimus laiko absurdiškais ir baksnoja į užpernai tuomečio aplinkos ministro Valentino Mazuronio sukaltą įsakymą, kuris visus daugiabučius, kurių plotas peršoka 1500 kv. metrų, netikėtai pavertė ypatingais statiniais. O tokiuose pastatuose atlikti net ir paprastą remontą nėra paprasta.

Baudžia už iniciatyvą

J.Basanavičiaus gatvėje esantis 55 butų pastatas – senas, statytas 1967 metais.

Kaip ir daugelyje to meto pastatų, balkonų atitvarai buvo apdengti senais šiferio lakštais.

Praėjusiais metais, nusižiūrėję vieni nuo kitų, devynių butų savininkai senus ištrupėjusio asbestinio šiferio lakštus pakeitė profiliuota skarda. Užtaisė ir skyles balkonų plokštėse, kurios žiojėjo ne vieną dešimtmetį.

Už remontą jie sumokėjo po tūkstantį litų (290 eurų). Balkonus jie pasigražino pernai pavasarį, o inspektorių smūgio sulaukė vos prieš kelias savaites – visiems šių būstų savininkams buvo surašyti savavališkos statybos aktai.

Prižiūrėtojai neskubėjo

Žmonės ėmė ieškoti kaltininkų, kol padarė išvadą, kad dėl visko kalta jų namą administruojanti bendrovė „Utenos butų ūkis“.

„Pasirodo, ekspertai prieš devynerius metus buvo nustatę, kad namo balkonų būklė avarinė, tačiau administratorius iki šiol nieko nedarė.

Juk „Utenos butų ūkis" turėjo iškart, nė neatsiklausęs gyventojų sutvirtinti balkonus, o paskui už atliktus darbus išrašyti mums sąskaitas.

Bet to nebuvo padaryta“, – kalbėjo šio namo gyventojas Algirdas Domarkas.

Reikalauja grąžinti šiferį

Jo teigimu, dabar iš gyventojų reikalaujama absurdo: atkurti ankstesnę būklę – nuplėšti naująją skardą ir atgal sudėti asbestinį šiferį, kuris balkonuose prastovėjo 47 metus.

„Atidarius balkoną vėjas asbesto dulkes traukte traukdavo į vidų. Senų balkonų kraštai buvo taip apkalti skarda, kad lietaus vanduo negalėdavo ištekėti į lauką ir čiurlendamas pastato sienos link plaudavo jos ir plokštės sandūrą.

Susitvarkėme tuos kelis balkonus. O dabar likome kalti, nors ne kas kitas, o pats administratorius laiku neatliko savo darbo“, – kalbėjo A.Domarkas.

Kapitalinio remonto nenori

Gyventojo teigimu, namo administratorius laiku gyventojų neįspėjo ir dėl to, kad kone penkis dešimtmečius stovintis paprastas daugiabutis 2013 metų rudenį, V.Mazuroniui patvirtinus naują statybų reglamentą, staiga tapo ypatingu statiniu.

Anksčiau toks statusas buvo suteikiamas tik aukštesniems nei 5 aukštų statiniams.

Aistros pradėjo kunkuliuoti, kai namą administruojanti įmonė 2014-ųjų balandžio pabaigoje sušaukė gyventojų susirinkimą ir paaiškino, kad balkonus būtina sustiprinti.

Sutarę, kad tam kas mėnesį atidės atitinkamą sumą, gyventojai netrukus persigalvojo.

Jie nusamdė įmonę „Projektavimas ir analizė“, kad ji įvertintų namo techninę būklę.

Nustatyta, kad pakanka paprasto remonto ir tokio balkonų sutvirtinimo, koks yra atliktas juos atsinaujinusiuose butuose.

„Kapitalinis remontas yra ypač brangus. Kodėl turime už jį mokėti, jei pakanka paprasto?“ – piktinosi gyventojai.

Bendra nuosavybė

Bronius Šaukecas

„Utenos butų ūkio“ direktoriaus pavaduotojas

„Balkono remontas nėra tik vieno buto šeimininkų rūpestis. Neatsiklausus kitų daugiabučio gyventojų valios prie jo negalima kišti nagų. Teisės aktai numato, kad ne tik laikančiosios balkonų konstrukcijos, bet ir jų atitvarai yra bendrojo naudojimo objektas.

Tad savavališkai nevalia jų remontuoti, juolab kad didesni daugiabučiai laikomi ypatingais statiniais.

Taip nutiko ir su mūsų administruojamu pastatu Utenoje. Jo balkonų konstrukcijos buvo tikrinamos dar sovietmečiu – išdaužytos jose angos. Balkonai taip ir stovėjo – vieni užsitaisė skyles, kiti – ne. Prieš tuos devynerius metus ir iškilo klausimas, ką su tais balkonais daryti. Nes vienas butas norėjo įstiklinti balkoną, o kadangi iš viršutinio kaimyno per skylę bėgdavo vanduo, atsiklausė mūsų.

Kadangi toks daugiabutis Utenoje – ne vienas, užsakėme ekspertizę. Ekspertas surašė išvadą, kad balkonų būklė – bloga. Kol jie nesustiprinti, į juos negalima krauti nieko sunkaus. Tad gyventojams anuomet, 2006-aisiais, buvo pasiūlyta kaupti lėšas balkonų remontui, bet jie nesutiko. Nes žmonių materialinė padėtis buvo daug prastesnė, nei dabar.

Kadangi žmonių saugumui pavojaus tie balkonai nekėlė, išsiuntėme visiems registruotus laiškus, kad jie į tuos balkonus nekrautų nieko sunkaus. Ir atlikdavome kasmetines apžiūras, – blogiau nebuvo.

Visa bėda, kad daugiabutis – ypatingas statinys, negalima be projekto nieko remontuoti. Bet vieni žmonės, susitvarkę balkonus, tai padaryti ėmė versti ir kitus. Kiti gyventojai ėmė skųstis, ir taip tas konfliktas nuriedėjo kaip sniego lavina nuo kalno. Tačiau žmogų nubaudus, niekas nepasikeis: balkonai dėl to nesustiprės.

Todėl bandėme organizuoti gyventojų susirinkimą ir parengti balkonų remonto projektą. Bet nė vienas iš savininkų nesureagavo, net kai balsuoti už tą projektą paprašėme raštu. Mums neko kita neliko, kaip perduoti medžiagą Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai.

Ji savo ruožtu ir mus įpareigojo organizuoti avarinių balkonų kapitalinį remontą. Kitas kelias būtų renovuoti visą daugiabutį ir tuo pačiu sustiprinti balkonus. Bet gyventojai kol kas renovacijos purtosi, nors ir moka už šilumą vos ne trigubai brangiau, nei tie, kurie gyvena atnaujintuose Utenos daugiabučiuose“.

Be leidimo nė krust

Vida Aliukonienė

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė

„Daugiabučių gyventojams ne naujiena, kad, norint įstiklinti balkoną, reikia gauti savivaldybės architekto pritarimą.

Tačiau norint atlikti kitokius statybos darbus, keičiančius ypatingo pastato (daugiabučio ar visuomeninės paskirties) išvaizdą, reikia parengti paprastojo arba kapitalinio remonto aprašą ir gauti jam raštišką pritarimą – statybą leidžiantį dokumentą.

Mūsų inspekcijos Utenos skyrius devynių J.Basanavičiaus gatvėje esančio daugiabučio butų savininkams už savavališkai pertvarkytas balkonų konstrukcijas (tai prilygsta kapitaliniam remontui) surašė savavališkos statybos aktus. Jie privalo išardyti įrengtas papildomas konstrukcijas.

Bet jie turi galimybę ir kitaip ištaisyti klaidą: gyventojai savavališkai atliktus statybos darbus gali įteisinti parengę projektinius dokumentus ir gavę savivaldybės administracijos rašytinį pritarimą pastato kapitalinio remonto projektui.

Pastatų išvaizdą keičia balkonų, lodžijų įstiklinimas, fasado elementų keitimas naujais, stoglangių įrengimas ar keitimas, esamų angų pastato fasade užtaisymas, šlaitinio stogo dangos keitimas, dažymas, stoglangių įrengimas, inžinerinių sistemų ar konstrukcijų tvirtinimas ant pastato fasado ar šlaitinio stogo ir kiti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.