Meru tapęs architektas išsaugos sovietinį monstrą

Kiauram Panevėžio santuokų rūmų pastatui buvo numatyta prasta lemtis – pavirsti griuvėsių krūva. Bet jis ne tik nebus nugriautas, bet gal net virs reprezentacine vieta. Naujasis meras architektas visiškai nesibodi sovietmečio statinio,  net regi jį naujai atgimusį.

„Santuokų rūmų pastatą renovuok nerenovavęs, vis viena dvelks sovietmečiu. Bet gal tai ir neblogai, primena praėjusią epochą“, – svarsto architektas V.Klimavičius.<br>A.Švelnos nuotr.
„Santuokų rūmų pastatą renovuok nerenovavęs, vis viena dvelks sovietmečiu. Bet gal tai ir neblogai, primena praėjusią epochą“, – svarsto architektas V.Klimavičius.<br>A.Švelnos nuotr.
Panevėžio meras įvertino, kad vitražai dviejose salėse ir fojė yra menas, bet prisipažino neapžiūrėjęs, kokia gi jose vaizduojama tematika.<br>A.Švelnos nuotr.
Panevėžio meras įvertino, kad vitražai dviejose salėse ir fojė yra menas, bet prisipažino neapžiūrėjęs, kokia gi jose vaizduojama tematika.<br>A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lina Rušėnienė, panskliautas.lt

2015-08-05 12:34, atnaujinta 2017-10-21 23:14

Jaunųjų apdarams – pavojus

Sovietmečiu statyti ir vyresniems panevėžiečiams sentimentalius prisiminimus keliantys miesto santuokų rūmai greičiausiai bus prikelti naujam gyvenimui.

Į valdžią atėjęs meras architektas Rytis Račkauskas sakė, kad po 2 metų numatoma juos renovuoti, o vėliau galima būtų paversti reprezentaciniu pastatu, jame priiminėti delegacijas, rengti iškilmes.

Kitų tokių erdvių Panevėžyje nėra.

Bet kol bus įgyvendinti šie planai, darbininkai skuba kiaurą pastatą aplopyti, kad į vidų nepliūptelėtų liūčių vanduo.

Meistrai atskubėjo po to, kai nebeapsikentusi per lietų į vidų tekančio vandens Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjo pavaduotoja Fausta Buzūnienė kreipėsi į miesto savivaldybės administraciją. Atvykusi valdžia savo akimis pamatė net ne balas, o vandens upelius. Patikrinę pastatą meistrai nusprendė, kad būtina keisti lietvamzdį.

F.Buzūnienė pasakojo, kad padėtis darėsi beviltiška – pritekėjus vandens iki kulkšnų, teko užrakinti santuokų rūmų paradines duris. Dar kiek, ir jaunamartėms į salę būtų tekę eiti pasikėlus vestuvinių suknelių sijonus arba jaunikiams bristi per vandenį jas nešant ant rankų.

Apie griovimą nebekalbama

Anksčiau svarstyta santuokų rūmus visai nugriauti, pastatyti naują pastatą ir jame įkurdinti teisėjus. Dabartiniame Panevėžio apylinkės teismo pastate būtų įsikūrę šalia esančios miesto savivaldybės skyriai ir kartu Civilinės metrikacijos skyrius.

R.Račkauskas sakė, kad apie pastato griovimą nebekalbama, o santuokų rūmams renovuoti jau numatytos ir lėšos – 900 tūkst. eurų.

Bet tokios sumos pakaktų tik šildymo sistemai, stogui ir fasadui keisti, sienoms šiltinti, langams sandarinti.

Vis dėlto R.Račkauskas įsitikinęs, kad šią problemą reikia spręsti konceptualiau, plačiau.

„Ar mums verta remontuoti pastatą, skirtą tik poroms sutuokti? Daugelis prisiekia meilę bažnyčioje prieš Dievą, kiti sumaino žiedus parkuose“, – svarstė jis.

Lėšas numatė be ekspertizės

Meras manė, kad būtų puiku turėti ką nors panašaus į reprezentacijai skirtą miesto rotušę.

„Laukiant svečių ar iškilmingomis progomis, per šventes, nebereikėtų sukti galvos, kur prisiglausti. Savivaldybės salėje – per daug oficialu, primena sovietmetį. Kultūros namai – niūrūs, dailės galerija irgi nebesudaro modernumo įspūdžio“, – kalbėjo jis.

R.Račkauskas sakė, kad aplinkiniai rajonai šiuo klausimu toliau pažengę, o Panevėžio nauja taryba turėjo prisiekti savivaldybės salėje.

Paprašytas įvertinti santuokų rūmų pastatą architekto akimis, R.Račkauskas juokėsi: „O kada pati paskutinį kartą ten buvote? Keistas įspūdis. Prabanga sovietinė, gal ir įdomi savotiškai...“

Meras įvertino, kad vitražai dviejose salėse ir fojė yra menas, bet prisipažino neapžiūrėjęs, kokia gi jose vaizduojama tematika.

„Tikiuosi, kad nepavaizduoti darbininkai su pjautuvais ir kūjais“, – kalbėjo R.Račkauskas, turėdamas mintyse sostinėje nuo Žaliojo tilto nukeltas sovietmečio skulptūras.

Vis dėlto meras pabrėžė, kad yra vienas „bet“ – lėšos renovacijai jau numatytos, o ekspertizė, ar pastatas trūkinėja, skilinėja, ar yra rimtesnių problemų, neatlikta.

Svarbu, kad visai nesugadintų

Žinomo architekto Valdo Klimavičiaus nešokiruoja idėja atnaujinti santuokų rūmų pastatą.

„Nepulkime visko griauti. Pamojuojame, išgriauname, atseit pastatysime geriau, o kartais atvirkščiai išeina“, – įspėjo architektas.

Kiekviena epocha turinti minusų ir pliusų, o santuokų rūmai – švarus modernizmo kūrinys – puikiai iliustruoja savo laikmetį. Kitas klausimas, ar toks sovietmečio palikimas puošia miestą.

„Mes, architektai, norėtume su laiku žengti koja kojon, bet viskas Panevėžyje sustoję jau kokį dešimtmetį“, – sakė V.Klimavičius.

„Santuokų rūmų pastatą renovuok nerenovavęs, vis viena dvelks sovietmečiu. Bet gal tai ir neblogai, primena praėjusią epochą“, – svarstė V.Klimavičius.

Reprezentacinio pastato idėja jam pasirodė irgi nebloga. Tik, pridėjo, svarbu, kad projektuotojai savo darbą atliktų jautriai – bent jau pastato nesugadintų.

Panevėžio Kultūros paveldo departamento vadovas Arūnas Umbrasas priminė, kad pastatas nėra įtrauktas į kultūros paveldo sąrašą, bet stovi istorinėje miesto dalyje, todėl perstatant reikalinga paisyti specialių reikalavimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.