Nuomotojai į studentus žiūri nepalankiai

Artėjant rugsėjui į didmiesčius suvažiavę studentai suskubo ieškotis būsto, bet butų nuomotojai nelinkę jų priimti esą dėl neatsakingo gyvenimo būdo ir nepastovios finansinės padėties. Vilniuje, pasak ekspertų, net ir prieš mokslo metus nuomos kainos augo vos keliais procentais.

Būstų savininkai nenoriai įsileidžia studentus, nes baiminasi neatsakingo gyvenimo būdo bei galimos nestabilios finansinės padėties.<br>D.Umbraso nuotr.
Būstų savininkai nenoriai įsileidžia studentus, nes baiminasi neatsakingo gyvenimo būdo bei galimos nestabilios finansinės padėties.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jovita Sukackaitė, Jūratė Juškevičiūtė, LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Aug 9, 2015, 4:44 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 8:43 AM

Vilniuje studijuojanti biržietė Viktorija į sostinę atvyko prieš porą metų. Per tą laiką teko pakeisti ne vieną gyvenamąją vietą. Ji sako, kad ieškant pirmojo būsto susidūrė su nuomininkų nenoru priimti studentus.

„Visada klausdavo, kiek žmonių gyvens ir, aišku, niekada teisybės nesakydavom. Pirmais metais, kai gyvenome Pašilaičiuose, gyvenome keturiese ir, aišku, nuomininkei sakėm, kad būsim trise. Antrais metais buvo lygiai tas pats: buto savininkas norėjo, kad gyventų ne studentės, tai aš buvau „ta dirbanti“ ir sakėme, kad bus tik viena studentė“,– pasakojo Viktorija.

Paklausta, kodėl nepanoro gyventi bendrabutyje, mergina tvirtina, kad kartais ir studentams patogumas svarbesnis nei kaina. Vilniuje kambarių bendrabutyje kainos prasideda nuo 42 eurų, o brangesni siekia ir 70 eurų.

Nekilnojamojo turto ekspertai pritaria, kad būstų savininkai nenoriai įsileidžia studentus, nes baiminasi neatsakingo gyvenimo būdo bei galimos nestabilios finansinės padėties.

„Studentai nėra tokia patikima kategorija dėl „balių“, dėl turto nesaugojimo. Kitas dalykas yra tai, kad dirbantys žmonės, dirbančios poros labiau garantuoja, kad su nuomotoju bus iki galo atsiskaityta“,– pasakojo NT ekspertas Paulius Banevičius.

Ieškantiems butų studentams svarbiausia geras susisiekimas bei prieinama kaina. Specialistai sako, kad studentai daugiausia butus nuomojasi Antakalnyje, Žirmūnuose, Baltupiuose ir Fabijoniškėse, o kainoms visada įtaką daro sezoniškumas. Vieni populiariausių – dviejų kambarių butai senos statybos name už maždaug 300 eurų.

„Nuomos rinkoje visada yra sezoniškumas ir prieš rugsėjį, rugpjūčio antroje pusėje busto nuomos kainos kyla paprastai kokių 5-10 proc. Kiekvienais metais tokia tendencija stebima. Taip pat sėkmingai kainos nukrenta kokį sausį, vasarį vien dėlto, kad sumažėja susidomėjimas, rinkoje mažėja paklausa“,– aiškino NT ekspertas Marius Čiulada.

Nekilnojamojo turto agentai primena, kad ieškodami gyvenamosios vietos studentai turėtų itin atsakingai pasirinkti tarpininkus, nes pastaruoju metu daugėja nesąžiningai pasipelnyti siekiančių bendrovių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.