Š. Marčiulionio klube Dubingiuose piniginės storis – nesvarbu

„Visi pasaulio universitetai moko, kaip uždirbti pinigų, bet nė vienas – kaip juos prasmingai išleisti“, – ištarė buvęs garsus krepšininkas Šarūnas Marčiulionis, savo sodyboje Dubingiuose kuriantis poilsio rojų.

Kalifornijoje dažnai besilankantys Marčiulioniai iš ten parsivežė ir klubo idėją.
Kalifornijoje dažnai besilankantys Marčiulioniai iš ten parsivežė ir klubo idėją.
Š.Marčiulionis 400 kvadratinių metrų ploto savo įkurto klubo namą pastatė ant buvusios sodybos tvarto pamatų. Šiame pastate – garsaus krepšininko mėgstamas vadinamasis kaimo namų stilius.<br>L.Lavaste nuotr.
Š.Marčiulionis 400 kvadratinių metrų ploto savo įkurto klubo namą pastatė ant buvusios sodybos tvarto pamatų. Šiame pastate – garsaus krepšininko mėgstamas vadinamasis kaimo namų stilius.<br>L.Lavaste nuotr.
Šiame pastate – garsaus krepšininko mėgstamas vadinamasis kaimo namų stilius.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Šiame pastate – garsaus krepšininko mėgstamas vadinamasis kaimo namų stilius.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (3)

Laima Lavaste („Lietuvos rytas“)

Aug 24, 2015, 6:49 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 2:35 AM

Netrukus vienas geriausių visų laikų Lietuvos krepšininkų 51 metų Š.Marčiulionis sulauks dar vieno įvertinimo – bus įtrauktas į FIBA šlovės muziejuje Šveicarijoje.

„Ta garbė – už praeities nuopelnus. Bet dabar mano galva pramušta kitais dalykais. Krepšinį primena tik mano mokykloje besitreniruojantys vaikai ir rytais skaudantys kaulai“, – šyptelėjo buvusi krepšinio žvaigždė.

Draugams skirta sodyba

Š.Marčiulionio krepšinio akademija ir viešbutis Vilniuje jau seniai žinomi. Bet jam to negana. Savo sodyboje Dubingiuose vilnietis įkūrė prestižinį teniso ir padelio teniso klubą, o dabar užsidegęs poilsio rezidencijos statyba savo žemės valdoje ant Asvejos ežero kranto.

Tris pavasario mėnesius Š.Marčiulioniui su žmona Laura teko padirbėti ir dažytojais, ir valytojais, ir tiekėjais, ir architektais, kol jų sodyboje rekordiniu greičiu iškilo 400 kvadratinių metrų ploto namas – dovana klubo nariams.

Šiame name išsiteko svetainė, skirta klubo renginiams, baras, biblioteka, persirengimo kambariai, įstiklinta tribūna.

Ir anksčiau Dubingiuose savaitgaliais svečiavosi, žaidė tenisą draugai, nuolat poilsiavo Šarūno vaikai.

Bet dabar šeimininkai ramybės nebeturi visą vasarą. Prieš metus įkūrę Dubingių teniso ir padelio klubą, į kurį pakvietė 56 garsius Lietuvos verslo, meno, mokslo žmones, žaidžiančius tenisą, Šarūnas ir Laura savo sodyboje visiškai prarado privatumą.

Klubo nariai bet kuriuo paros metu gali atvykti į jų sodybą ir čia jaustis kaip namuose – iki nukritimo žaisti tenisą ar padelį, su šeimomis pramogauti, plaukioti valtimis ežere, išsivirti kavos, paskanauti iš anksto Lauros parūpintų užkandžių, atsigaivinti baro šaldytuve rastais gėrimais.

Tie, kurie nebenori važiuoti 50 kilometrų iki Vilniaus, gali pernakvoti svečių kambariuose.

„O kai mes su Šarūnu užsinorėjome privatumo, išlėkėme kelioms savaitėms į Ispaniją. Ten esame klubo svečiai, o aš kaip ponia su šampano taure sėdžiu tribūnoje“, – juokėsi L.Marčiulionis.

Idėją parsivežė iš užjūrio

Š.Marčiulionis tokio klubo idėją atsivežė iš Kalifornijos.

„Už gana nedidelį mėnesinį mokestį žiemą mes ten priklausome golfo ir teniso klubui, galime su draugais leisti laisvalaikį netoli savo išsinuomoto būsto.

Klubą taip pamėgome, kad 2012 metais čia įvyko ir mūsų vestuvės.

Nusprendėme, kad savo sodybą Dubingiuose taip pat galime paversti draugų klubu. Į pastatytą namą suvežėme baldus, šviestuvus iš savo namų, tad ten dabar keli tušti kambariai.

Mums su Šarūnu patinka klasikinis „kaimo namo“ stilius, tvirti, masyvūs baldai, todėl klubo interjerui kurti dizainerio neprireikė.

Nors niekada nemėgau suktis prie puodų, dabar per klubo šventes tai darau su malonumu“, – prisipažino L.Marčiulionis.

Krepšinio aikštės nėra

– Jūsų sodyboje dabar trys teniso, dvi padelio teniso aikštės – ir nė vienos krepšinio. Ar krepšinis žaidžiamas jūsų įkurtoje akademijoje? – paklausiau Š.Marčiulionio.

– Panašiai. Buvau įrengęs ir sodyboje krepšinio aikštę, bet niekas nežaidė.

Dabartinis Dubingių klubo sporto direktorius Liutauras Radzevičius patarė – išardyk ją ir įrenk teniso aikštę, bus daugiau naudos.

Draugai, kurie nuolat čia atvykdavo pažaisti teniso, susimetė pinigų, taip atsirado vadinamasis draugų aikštynas. Kai buvo įrengti trys aikštynai, išsiplėtė ir „Dubingiai Open“ teniso turnyras.

– Esu girdėjusi, kad šio turnyro užuomazgos – ne Dubingiuose, o už Atlanto.

– Taip. Pirmosios varžybos įvyko Kalifornijoje, San Diege.

2003 metais ten susirinko gal 20 draugų tenisininkų iš Lietuvos. Nusprendėme, kad pas mus turnyras vyks kas antri metai.

Bet kai įsikūriau Dubingiuose, nebenorėjau skraidyti į San Diegą. Ir nuo 2006 metų turnyrai liepos mėnesį vyksta čia.

Tenisininkai dabar atskrenda ir iš Amerikos. Didžiuojamės – tuo pat metu vyksta Vimbldono ir Dubingių teniso turnyrai!

Klubą palygino su šeima

– Į klubą pakvietėte 56 tenisą žaidžiančius narius. Dauguma jų – garsių bendrovių vadovai, ne vienas patenka į turtingiausių Lietuvos žmonių dešimtuką.

Ar sąskaita banke atveria jiems ir klubo, į kurį nelengva patekti, duris?

– Jokiu būdu! Naujas narys privalo turėti net tris senbuvių rekomendacijas ir 5 žmonių valdybos pritarimą.

Taip jau susiklostė, kad daug mano jaunystės draugų tapo sėkmės lydimais verslininkais.

Bet į klubą pakviečiau ir iškilių mokslo, meno žmonių. Svarbiausias kriterijus – moralinės žmonių nuostatos. Jie tikrai nemažai yra davę Lietuvai, remia daugybę gražių projektų, užsiima labdara.

Klube jie turi galimybę pailsėti ir patys. Todėl organizuojame šeimų turnyrus, vakarones, renginius vaikams.

Esame lyg viena draugiška šeima, kurioje įvairių profesijų žmonės padeda vieni kitiems. Galiu pasidžiaugti, kad tokio pobūdžio klubas Lietuvoje gal vienintelis.

Vienintelis dalykas, ko trūksta klubo nariams, yra laikas. Juk čia jie gali pramogauti nuo ryto iki vakaro visas savaitės dienas. Bet atvažiuoja gal kartą per savaitę.

Svajonėse – bendruomenė

– Jūsų įkurtas klubas klesti, draugai nebeįsivaizduoja vasaros be viešnagės jūsų sodyboje. O kas toliau?

– Matėte netoliese jau pastatytus vartus iš plytų? Ten kitąmet pradedu didelės poilsio rezidencijos statybą.

Tą idėją irgi atsivežiau iš JAV – kad išskirtinai gražioje, prižiūrimoje ir saugomoje vietoje įsikurtų draugiška bendruomenė. Čia turėtų iškilti 10 įvairių kotedžų, kuriuos pirmiausia galės nusipirkti tik klubo nariai.

– Bet jie visi turi savo sodybas, teniso aikštynus.

– Turi, bet gal jau atsikando? Juk įsigijęs sodybą prie ežero nusiperki amžiną darbą pjauti žolę ir remontuoti. Kam teniso aikštynas, jei nėra su kuo žaisti, nes draugai neatvažiuoja, pluša savo sodybose. Aš visada galvoju apie ilgaamžiškumą.

Norėčiau, kad čia apsigyventų jei ne klubo nariai, tai paaugę jų vaikai.

Skamba baladės ir romansai

Jeigu klubo nariams pasiseka ir kažkur danguje laimingai išsidėsto žvaigždės, draugų vakaronė Šarūno sodyboje gali virsti itin įsimintina.

„Išgalvojau lietų, išgalvojau giedrą...“ – nakties lietui barbenant į pavėsinės stogą ant ežero kranto „Hiperbolės“ dainą, pritardamas gitara, užtraukia Š.Marčiulionis, draugų vadinamas tiesiog Šaru.

Ateina vidurnaktis, po kelių valandų ima brėkšti, o Šaras vis dainuoja. Baladės, romansai keičia vienas kitą, lyg staiga būtų pratrūkusi santūraus krepšininko jausmus visada sauganti užtvanka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.