Vilniečius suglumino trikojis milžinas

Geležinio Vilko ir Žalgirio gatvių sankirtoje, prie baigiamo statyti naujo prekybos centro, iškilo keistas milžinas trimis kojomis. Dalį vilniečių toks statinys suglumino.

Prie naujo prekybos centro Geležinio Vilko gatvėje iškilęs aukštas reklamos stendas patinka ne visiems.<br>T.Bauro nuotr.
Prie naujo prekybos centro Geležinio Vilko gatvėje iškilęs aukštas reklamos stendas patinka ne visiems.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys („Lietuvos rytas“)

Oct 20, 2015, 4:26 PM, atnaujinta Oct 8, 2017, 10:22 PM

„Iš pradžių pamaniau, kad lakios vaizduotės menininkai sukūrė abstrakcionistinio stiliaus geležinį vilką, nes gatvė – Geležinio Vilko.

Bet čia, matyt, kas kita. Bet, man regis, gremėzdui ši vieta nėra tinkama“, – svarstė kasdien Geležinio Vilko gatve į darbą važiuojantis vilnietis.

Iš tiesų tai nėra menininkų sumanymas. Trikojis milžinas – reklamos skydas, nukreipsiantis į šioje vietoje statomą didžiulį prekybos centrą.

Labiau tiktų pakraščiams

Buvęs sostinės savivaldybės įmonės „Vilniaus planas“ vyriausiasis architektas, dabar bendrovės „Sweco Lietuva“ vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis pripažino, kad šis smarkiai į aukštį išsišovęs stendas gal ir nepuošia centro, bet tikino, jog urbanistinę zoną prie Geležinio Vilko gatvės formuojantys architektai dėl to nekalti.

„Iš tiesų tokie aukštingi statiniai labiau tiktų miesto pakraščiams, o ne centrui. Bet čia ir visa esmė: ši vieta pagal ankstesnį sumanymą turėjo atrodyti visiškai kitaip, – aiškino M.Pakalnis. – Čia buvo numatyta statyti gražų, jaukų kvartalą, darniai įsiliejantį į miesto centro struktūrą.

Bet atslinkus ekonomikos krizei Vilniaus generalinį planą teko koreguoti. Ir čia buvo numatyti parametrai prekybos ir administracinei zonai, tinkamesnei miesto pakraščiams. Tad architektai ir vadovavosi detaliuoju planu.“

Žmonių skonis skiriasi

Reklamos skydo projekto autorius architektas Jokūbas Fišeris aiškino, kad tokie stendai prie prekybos centrų – nėra naujiena.

Dažniausiai jų konstrukcinės dalys atvežamos iš Lenkijos, o Lietuvoje tik sumontuojamos.

„Mes nusprendėme statyti patys ir standartiniam reklamos stovui suteikti išskirtinių bruožų. Suprantu, vieniems patinka, kitiems ne, bet jei žmonės atkreipė dėmesį, juos suintrigavo, vadinasi, tikslą pasiekėme“, – sakė architektas.

Miestas neišvengiamai keičiasi

Jis ragino vilniečius neišsigąsti pernelyg į akis krintančio aukšto stendo. „Ties Ukmergės ir Geležinio Vilko gatvių sankryža planuojama statyti trečiojo lygio viaduką. Skydas ir prekybos centras stovi kaip tik ties nuvažiavimu iš Ukmergės gatvės į Geležinio Vilko gatvę.

Kai paaukštės kelias, skydo vertikalumas neberėš akies“, – savo kūrinį gynė J.Fišeris.

Vilniaus architektūrines vizijas ne kartą braižęs M.Pakalnis atkreipė dėmesį į tai, kad urbanistines naujoves visuomenė visais laikais priimdavo atsargiai.

„Bet miestas keičiasi, tai neišvengiama“, – sakė architektas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.